Wiciokrzew - rozstaw
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiciokrzew - rozstaw
Trzymanie w zimie pod dachem bardziej zaszkodzi niż pomoże: ciepło + niedostateczna ilość światła spowodują wyciąganie się pędów i roślina będzie chorować.
Zielonym do góry!!!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 mar 2010, o 08:53
Rozumiem. To znaczy, jeśli już je powsadzałam do doniczek to zostawić je na dworze? Czy gdzieś w chłodnym miejscu na parapecie? Czy w ogóle wyjąć z doniczek? Chcę zrobić sadzonki sobie na wiosnę, ale jeszcze nie wiem dokładnie gdzie posadzę je, dlatego w doniczki chcę.
Dobrego dnia!
Dobrego dnia!
Lepiej być sobą niż być kimś
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Raczej zrobić sadzonki wtykając gałązki wprost do ziemi, w jakimś osłoniętym miejscu, zabezpieczyć na zimę.
Z doniczkami jest ten kłopot, że ziemia w nich albo za bardzo wyschnie (zwłaszcza zimą, gdy np. nie będzie śniegu), albo całość przemarznie - a sadzonki będą miały naprawdę młode i delikatne korzenie, więc mogą tego eksperymentu nie przeżyć. Co więcej, tych sadzonek nie należałoby ruszać od razu wiosną, tylko dać im szansę na porządne ukorzenienie się.
Z doniczkami jest ten kłopot, że ziemia w nich albo za bardzo wyschnie (zwłaszcza zimą, gdy np. nie będzie śniegu), albo całość przemarznie - a sadzonki będą miały naprawdę młode i delikatne korzenie, więc mogą tego eksperymentu nie przeżyć. Co więcej, tych sadzonek nie należałoby ruszać od razu wiosną, tylko dać im szansę na porządne ukorzenienie się.
Zielonym do góry!!!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 mar 2010, o 08:53
Zrobiłam tak jesienią, ale dopiero teraz okaże się, czy coś z tego wyszło, bo tak marnie wyglądają.
Lepiej późno niż wcale: Dziękuję za porady
Lepiej późno niż wcale: Dziękuję za porady
Lepiej być sobą niż być kimś
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Chcę posadzić wiciokrzew od strony zachodniej. Zrobiłam zasłonę tarasu z desek przykręconych do pionowych kantówek (deski są z dwóch stron kantówki tak że zasłonięte są przerwy pomiędzy nimi. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam, dlatego załączam zdjęcia
Chcę od strony ulicy posadzić wiciokrzew i zastanawiam się czy do desek przykręcić jakąś metalową podporę np kratkę, siatkę czy puścić go po tych deskach?
Chcę od strony ulicy posadzić wiciokrzew i zastanawiam się czy do desek przykręcić jakąś metalową podporę np kratkę, siatkę czy puścić go po tych deskach?