Trawa czy wyrośnie,kiedy wyrośnie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kamyszka pisze:Mam jeszcze jedno pytanie. Czy taką młoda trawę należy nawozić? Jeśli tak to czym?
Pozdrawiam
To zależy :po pierwsze , czy nawoziłaś ten teren w tym roku, i po drugie jaki kolor ma trawa, jeżeli soczysty zielony, to znaczy że nie musisz jej nawozić. Jeżeli chcesz ją zasilić nawozami ,to wskazane by było by były one w płynie, jeżeli w postaci granulek to koniecznie musi być dobrze podlana by się nawozy rozpuściły. Pozdrawiam .Tadeusz.
Do kiedy można siać trawę?
Jak w temacie. Ile jeszcze mam czasu zważywszy, że jest 19 IX?
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Jeśli chcesz siać trawę to najpóżniejszy zalecany termin właśnie mija (wrzesień), chyba lepszy wiosenny, co do sadzenia kępy zapytaj hodowcę w jego wątku...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
I dobrze, bo je trzeba opryskać środkiem chwastobójczym, po oprysku możesz siać po 7-10 dni, przegrabiając delikatnie ziemię, by nie wydostać następne nasiona chwastów na wierzch. Te chwasty wyrosły by Ci , i tak gdybyś posiał teraz trawę, bo wraz z przygotowaniem gleby pod trawnik, wydobyłeś nasiona chwastów tkwiące w ziemi ( a których żywotność do wzejścia wynosi do 10 lat). Pamiętaj że młodej trawy nie należy opryskiwać środkami chwastobójczymi, bo możesz zniszczyć razem z chwastami młode i delikatne źdźbła trawy.
Kiedy siac trawę?
czy warto jeszcze siac trawę?
czy lepiej juz poczekac do wiosny?
czy przymroski poranne mają znaczenie dla wschodzącej trawy?
posiałam na części ziemi trawę 3 tygodnie temu i mimo strasznego ochłodzenia nawet ładnie wzeszła
pozdrawiam
Kamila
czy lepiej juz poczekac do wiosny?
czy przymroski poranne mają znaczenie dla wschodzącej trawy?
posiałam na części ziemi trawę 3 tygodnie temu i mimo strasznego ochłodzenia nawet ładnie wzeszła
pozdrawiam
Kamila
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 paź 2008, o 21:42
Czas siania trawy.
Czy o tej porze roku / Listopad/ można posiaś trawę.Interesuje mnie to dlatego,gdyż mam małą działke na kaszubach w dzierżawie,przekopałem i oczyściłem teren w wokół altani,około 120 m/kwad. i chciałbym na tym terenie posadzic trawę ,by wiosną cieszyć się jej widokiem.Ale czy to nie zapóźno?
-
Zdecydowanie za późno, nawet jeżeli zdąży wzejść , to zniszczy ją pierwszy lepszy przymrozek, poczekaj z siewem do wiosny, a w międzyczasie poczytaj na tym forum o sianiu trawy, jest tego dużo i w sposób przystępny podany. Wpisz do wyszukiwarki ( powyżej "wyszukaj") interesujące cię tematy, ja również na temat przygotowania gleby i siania trawy napisałem kilka razy. 120 m. kw. to jednak dużo i szkoda Twojej pracy oraz pieniędzy. Pozdrawiam. Tadeusz.