Iglakowo
Re: Iglakowo
Wydwało mi się, że moja Negishi jest spora, ale przy Twojej to karzełek Na zdjęciu z Virgatą najbardziej podoba mi się ilość drewna do kominka No przykro mi bardzo, ale nie potrafię odnaleźć urody w tych wężowych świerkach
A co to ukrywa się jeszcze pod ścianą na fotce z Tabuliformisem?
A co to ukrywa się jeszcze pod ścianą na fotce z Tabuliformisem?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie!
Nie było mnie w kraju tydzień a tu taki kataklizm pogodowy Na szczęście w moim regionie ( wyjątkowo ) przymrozki nie były wielkie i nie uszkodziły młodziutkich przyrostów.
malgocha1960 - całego ogrodu nie przeprowadzam, na szczęście, tylko odsadzam te, rośliny, które się "trochę" rozrosły i przeszkadzają sobie wzajemnie
Lady-r ze stabilnym klimatem ( zimnym, niestety ) masz całkowitą rację. Zimą praktycznie zawsze mamy pokrywę śnieżną, a sezon wegetacyjny zaczyna się o jakieś 3 tygodnie później niż np. we Wrocławiu. Uratowało to w tym roku moje hosty - większość w czasie ostatnich przymrozków była w postaci kłów - dzięki czemu nie ucierpiały prawie wcale.
igielka78 zaglądaj jak najczęściej - ja także uwielbiam patrzeć jak z maluszków robią się cudne kulki
Paweł, Negishi to moja duma - uwielbiam tę sosenkę. Rośnie u mnie już 9 lat i co roku uszykuję jej około połowy długości nowych przyrostów. Za wężami też nie przepadałam, aż zobaczyłam u kogoś w ogrodzie taki stary: pokraczny, poskręcany, nieprzewidywalny iglakowy wariat - nieporównywalny z niczym innym i zakochałam się w nim... Mam nadzieję, że za jakieś 10 lat mi się odwdzięczy....
Pod ścianą to "ławka rezerwowych".... - nowe nabytki, które czekają na swoje docelowe miejsce, m. in. :
Nie było mnie w kraju tydzień a tu taki kataklizm pogodowy Na szczęście w moim regionie ( wyjątkowo ) przymrozki nie były wielkie i nie uszkodziły młodziutkich przyrostów.
malgocha1960 - całego ogrodu nie przeprowadzam, na szczęście, tylko odsadzam te, rośliny, które się "trochę" rozrosły i przeszkadzają sobie wzajemnie
Lady-r ze stabilnym klimatem ( zimnym, niestety ) masz całkowitą rację. Zimą praktycznie zawsze mamy pokrywę śnieżną, a sezon wegetacyjny zaczyna się o jakieś 3 tygodnie później niż np. we Wrocławiu. Uratowało to w tym roku moje hosty - większość w czasie ostatnich przymrozków była w postaci kłów - dzięki czemu nie ucierpiały prawie wcale.
igielka78 zaglądaj jak najczęściej - ja także uwielbiam patrzeć jak z maluszków robią się cudne kulki
Paweł, Negishi to moja duma - uwielbiam tę sosenkę. Rośnie u mnie już 9 lat i co roku uszykuję jej około połowy długości nowych przyrostów. Za wężami też nie przepadałam, aż zobaczyłam u kogoś w ogrodzie taki stary: pokraczny, poskręcany, nieprzewidywalny iglakowy wariat - nieporównywalny z niczym innym i zakochałam się w nim... Mam nadzieję, że za jakieś 10 lat mi się odwdzięczy....
Pod ścianą to "ławka rezerwowych".... - nowe nabytki, które czekają na swoje docelowe miejsce, m. in. :
- martinez_82
- 500p
- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Co będe dużo pisał zakochałem się w tym domku z kamienia. Czy on jest tak oblepiony?? Ja od 3 lat stawiam Murki z kamienia ale ten widok mnie powalił z nóg chyba cały domek tak obkleje sobie. Skalniak z iglakami rewelacyjny po prostu mógłbym tam rozbić namiot i mieszkać. Pozdrawiam Marcin
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elu, piszesz, że uszczykujesz swoja Negishi - to jakie wymiary ma teraz po 9 latach, chyba nie jest zbyt duża? Ja u swojej nie mogę się zdecydować - w zeszłym sezonie uszczykiwałam, w tym jej odpuściłam - zobaczę jakie będzie miała przyrost.
-
Marcin, całe wysokie podpiwniczenie i kominy są oblepione tym kamieniem ( zakupionym jako "porfir"). Firma miała zabawę z takimi puzzelkami... Ja także uwielbiam kamień i mam go w domu znaaacznie więcej...
Z namiotem zapraszam serdecznie
Igiełko, uszczykuję wszystkie sosny , bo daje mi podwójne korzyści - wolniejszy wzrost i mocniejsze zagęszczenie. Widziałam Negishi w szkółkach nieuszczykiwane - zawsze miały dolne połowy gałęzi łyse, a to mi się nie podobało
Z namiotem zapraszam serdecznie
Igiełko, uszczykuję wszystkie sosny , bo daje mi podwójne korzyści - wolniejszy wzrost i mocniejsze zagęszczenie. Widziałam Negishi w szkółkach nieuszczykiwane - zawsze miały dolne połowy gałęzi łyse, a to mi się nie podobało
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Elu, jestem w szoku, że wszystko Ci się tak pięknie rozrosło Super iglaczki, super zieleń, jestem zauroczona!
- martinez_82
- 500p
- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Super naprawdę to wygląda ja obecnie eksperymentowałem z mniejszymi sztukami ale efekt też mi sie podoba , takie duże to bym sprzyjemnością sam kleił A z namiotem pomyśle
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyznam się, że ja też zasadniczo uszczykuję wszystkie, no może oprócz tych tycich (na razie), ale przy parviflorach jakoś ręka mi drży, bo nie chciałabym zatracić ich ciekawego pokroju.
-
Kasiu, czasami wydaje mi się, że wszystko za szybko rośnie, bo zaczyna brakować miejsca w ogrodzie...
Marcin, moim zdaniem wszelaki kamień jest nieocenioną ozdobą domu i ogrodu.
Igiełko, mi już ręka nie drży....
Po porannym obchodzie ogrodu stwierdziłam, że przez tydzień mojej nieobecności praktycznie nic nie posunęło się do przodu Ale cóż tu się dziwić - przecież była zima.
Na świerkach dopiero pokazują się przyrosty:
P. glauca Conica:
P. abies Formanek:
P. abies Inversa:
Klon ma dopiero zaczątki liści, rosnący obok winobluszcz łyse gałęzie a cisy śpią :
P. abies Push :
Magnolia część kwiatów ma przemarzniętych:
Najlepiej radzą sobie żurawki:
forsycja - niestety, tylko 1/3 dolna krzaka kwitła:
Marcin, moim zdaniem wszelaki kamień jest nieocenioną ozdobą domu i ogrodu.
Igiełko, mi już ręka nie drży....
Po porannym obchodzie ogrodu stwierdziłam, że przez tydzień mojej nieobecności praktycznie nic nie posunęło się do przodu Ale cóż tu się dziwić - przecież była zima.
Na świerkach dopiero pokazują się przyrosty:
P. glauca Conica:
P. abies Formanek:
P. abies Inversa:
Klon ma dopiero zaczątki liści, rosnący obok winobluszcz łyse gałęzie a cisy śpią :
P. abies Push :
Magnolia część kwiatów ma przemarzniętych:
Najlepiej radzą sobie żurawki:
forsycja - niestety, tylko 1/3 dolna krzaka kwitła:
-
Fotki z dzisiejszego obchodu:
Acer SHIRASAWANUM Autumn Moon
Acer palmatum Buterfly:
Picea abies Will's Zwerg:
Picea glauca Daisy's White zaczyna nabierać kolorków:
P. glauca Zuckerhut:
P. abies Tompa:
A. koreana Luminetta obrodziła w szyszki:
Na koniec moje pupilki:
Acer SHIRASAWANUM Autumn Moon
Acer palmatum Buterfly:
Picea abies Will's Zwerg:
Picea glauca Daisy's White zaczyna nabierać kolorków:
P. glauca Zuckerhut:
P. abies Tompa:
A. koreana Luminetta obrodziła w szyszki:
Na koniec moje pupilki:
-
Kolejne iglakowe zakupy:
Elu, pięknie musi być teraz w Twoim ogrodzie, tyle wiosennych przyrostów w tylu odcieniach zieleni A ja wyczulonym wzrokiem na pewne rośliny dostrzegłam, że gęściutko one tam koło siebie...Dobrze, że Brzozowa Górka się pojawiła Kiedy pierwsze nasadzenia, przesadzenia?
-
Marta, miały być dziś, ale pogoda pod psem