Iglakowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Iglakowo

Post »

Wydwało mi się, że moja Negishi jest spora, ale przy Twojej to karzełek :) Na zdjęciu z Virgatą najbardziej podoba mi się ilość drewna do kominka :lol: No przykro mi bardzo, ale nie potrafię odnaleźć urody w tych wężowych świerkach :lol:
A co to ukrywa się jeszcze pod ścianą na fotce z Tabuliformisem?
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie!
Nie było mnie w kraju tydzień a tu taki kataklizm pogodowy :shock: :shock: :shock: Na szczęście w moim regionie ( wyjątkowo ;:224 ) przymrozki nie były wielkie i nie uszkodziły młodziutkich przyrostów. ;:180 ;:180 ;:180

malgocha1960 - całego ogrodu nie przeprowadzam, na szczęście, tylko odsadzam te, rośliny, które się "trochę" :;230 rozrosły i przeszkadzają sobie wzajemnie :D :D

Lady-r ze stabilnym klimatem ( zimnym, niestety ) masz całkowitą rację. Zimą praktycznie zawsze mamy pokrywę śnieżną, a sezon wegetacyjny zaczyna się o jakieś 3 tygodnie później niż np. we Wrocławiu. Uratowało to w tym roku moje hosty - większość w czasie ostatnich przymrozków była w postaci kłów - dzięki czemu nie ucierpiały prawie wcale.

igielka78 zaglądaj jak najczęściej - ja także uwielbiam patrzeć jak z maluszków robią się cudne kulki :D :D

Paweł, Negishi to moja duma - uwielbiam tę sosenkę. Rośnie u mnie już 9 lat i co roku uszykuję jej około połowy długości nowych przyrostów. Za wężami też nie przepadałam, aż zobaczyłam u kogoś w ogrodzie taki stary: pokraczny, poskręcany, nieprzewidywalny iglakowy wariat - nieporównywalny z niczym innym i zakochałam się w nim... :lol: Mam nadzieję, że za jakieś 10 lat mi się odwdzięczy....
Pod ścianą to "ławka rezerwowych".... :lol: :lol: :lol: - nowe nabytki, które czekają na swoje docelowe miejsce, m. in. :

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

Co będe dużo pisał zakochałem się w tym domku z kamienia. Czy on jest tak oblepiony?? Ja od 3 lat stawiam Murki z kamienia ale ten widok mnie powalił z nóg chyba cały domek tak obkleje sobie. Skalniak z iglakami rewelacyjny po prostu mógłbym tam rozbić namiot i mieszkać. Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu, piszesz, że uszczykujesz swoja Negishi - to jakie wymiary ma teraz po 9 latach, chyba nie jest zbyt duża? Ja u swojej nie mogę się zdecydować - w zeszłym sezonie uszczykiwałam, w tym jej odpuściłam - zobaczę jakie będzie miała przyrost.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcin, całe wysokie podpiwniczenie i kominy są oblepione tym kamieniem ( zakupionym jako "porfir"). Firma miała zabawę z takimi puzzelkami... :;230 :;230 Ja także uwielbiam kamień i mam go w domu znaaacznie więcej...
Z namiotem zapraszam serdecznie :D :D

Igiełko, uszczykuję wszystkie sosny , bo daje mi podwójne korzyści - wolniejszy wzrost i mocniejsze zagęszczenie. Widziałam Negishi w szkółkach nieuszczykiwane - zawsze miały dolne połowy gałęzi łyse, a to mi się nie podobało :?
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu, jestem w szoku, że wszystko Ci się tak pięknie rozrosło :shock: Super iglaczki, super zieleń, jestem zauroczona!
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

Super naprawdę to wygląda ja obecnie eksperymentowałem z mniejszymi sztukami ale efekt też mi sie podoba , takie duże to bym sprzyjemnością sam kleił :) A z namiotem pomyśle :)
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyznam się, że ja też zasadniczo uszczykuję wszystkie, no może oprócz tych tycich (na razie), ale przy parviflorach jakoś ręka mi drży, bo nie chciałabym zatracić ich ciekawego pokroju.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, czasami wydaje mi się, że wszystko za szybko rośnie, bo zaczyna brakować miejsca w ogrodzie... :lol:

Marcin, moim zdaniem wszelaki kamień jest nieocenioną ozdobą domu i ogrodu. :D

Igiełko, mi już ręka nie drży.... :lol: :lol: :lol:

Po porannym obchodzie ogrodu stwierdziłam, że przez tydzień mojej nieobecności praktycznie nic nie posunęło się do przodu :? Ale cóż tu się dziwić - przecież była zima. ;:223 ;:223
Na świerkach dopiero pokazują się przyrosty:
P. glauca Conica:
Obrazek

P. abies Formanek:
Obrazek

P. abies Inversa:
Obrazek

Klon ma dopiero zaczątki liści, rosnący obok winobluszcz łyse gałęzie a cisy śpią :
Obrazek

Obrazek

P. abies Push :
Obrazek

Magnolia część kwiatów ma przemarzniętych:
Obrazek
Obrazek

Najlepiej radzą sobie żurawki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

forsycja - niestety, tylko 1/3 dolna krzaka kwitła:
Obrazek

Obrazek
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotki z dzisiejszego obchodu:

Acer SHIRASAWANUM Autumn Moon
Obrazek

Acer palmatum Buterfly:
Obrazek

Picea abies Will's Zwerg:
Obrazek

Picea glauca Daisy's White zaczyna nabierać kolorków:
Obrazek

P. glauca Zuckerhut:
Obrazek

P. abies Tompa:
Obrazek

A. koreana Luminetta obrodziła w szyszki:
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec moje pupilki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne iglakowe zakupy:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Elu, pięknie musi być teraz w Twoim ogrodzie, tyle wiosennych przyrostów w tylu odcieniach zieleni :wink: A ja wyczulonym wzrokiem na pewne rośliny :wink: dostrzegłam, że gęściutko one tam koło siebie...Dobrze, że Brzozowa Górka się pojawiła :) Kiedy pierwsze nasadzenia, przesadzenia?
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta, miały być dziś, ale pogoda pod psem ;:223 ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”