Podkaszarka spalinowa
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaka Podkaszarka? Czy Stihl FS 87 da rade? Co polecacie?
Właśnie sprawdzałem aktualne aukcje i podają różnie - jedni 1:25, drudzy 1:40.
Znam opinie użytkowników, którzy stosują wbrew zaleceniom 1:40 i nic się nie dzieje, jednak osobiście (zwłaszcza na dotarciu) lałbym mieszankę 1:25, a przynajmniej 1:30.
Z tego co wiem, to NAC "od zawsze" polecał 1:25 (a kiedyś nawet 1:20 na dotarciu).
Znam opinie użytkowników, którzy stosują wbrew zaleceniom 1:40 i nic się nie dzieje, jednak osobiście (zwłaszcza na dotarciu) lałbym mieszankę 1:25, a przynajmniej 1:30.
Z tego co wiem, to NAC "od zawsze" polecał 1:25 (a kiedyś nawet 1:20 na dotarciu).
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 maja 2011, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to musze oleju dolać już zbiorniczek wypaliłem na mięszance 1:40 (u mnie tak na kosie pisało tzn na baku nakleika jest ale na dotarciu to lepiej doleje oleju)
A w ogóle to jak długą ja trzeba docierac?
Dzięki za info
A w ogóle to jak długą ja trzeba docierac?
Dzięki za info
-
- 200p
Nie mam teraz instrukcji przed sobą, ale o ile pamiętam, to 10 godzin.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- 10p - Początkujący
Ok DZięki PozdrawiamMarcinBrz pisze:Nie mam teraz instrukcji przed sobą, ale o ile pamiętam, to 10 godzin.
-
- 10p - Początkujący
Mam jeszcze jedno pytanie: czy po dotarciu mogę kosić nią na pełnym gazie czy raczej w taki sposób ją ,,zajadę"?
Na dłuższy czas "pełny gaz" oczywiście może wpłynąć na szybszą eksploatację, ale oprócz tego nie powinieneś jej zajechać
-
- 10p - Początkujący
aha Dziękiadex pisze:Na dłuższy czas "pełny gaz" oczywiście może wpłynąć na szybszą eksploatację, ale oprócz tego nie powinieneś jej zajechać
-
- 200p
Kosa już dotarta, wczoraj udało się korzystając z przyzwoitej pogody pokosić 2 godzinki, pracę przerywałem jedynie na tankowanie.
W sumie kosa ma z 15 godzin przebiegu, z tym, że mało było drobnostek typu obkaszanie drzew, a więcej konkretnej pracy, gdzie caly czas chodziła na wysokich obrotach. Mimo tego do tej pory nie zepsuło się nic ("znawcy", którzy ten "chiński złom" widzieli tylko w reklamach będą załamani ), jedynie sam wprowadziłem kilka drobnych ulepszeń takich jak poprawa mocowanie linki gazu przy manetce, czy wymiana śrub na porządniejsze.
Po tych kilkunastu godzinach zużycie paliwa ustabilizowało się na poziomie ok. 1,5 l/h i już raczej nie spadnie.
W sumie kosa ma z 15 godzin przebiegu, z tym, że mało było drobnostek typu obkaszanie drzew, a więcej konkretnej pracy, gdzie caly czas chodziła na wysokich obrotach. Mimo tego do tej pory nie zepsuło się nic ("znawcy", którzy ten "chiński złom" widzieli tylko w reklamach będą załamani ), jedynie sam wprowadziłem kilka drobnych ulepszeń takich jak poprawa mocowanie linki gazu przy manetce, czy wymiana śrub na porządniejsze.
Po tych kilkunastu godzinach zużycie paliwa ustabilizowało się na poziomie ok. 1,5 l/h i już raczej nie spadnie.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
Podkaszarka-do małego użytku...
Witam, jaką polecacie podkaszarkę która będzie używana bardzo sporadycznie, chciałbym nią kosić trawę przy drodze jakieś 3-4razy do roku (fosa ma może 20m długości).
Chciałbym kupić jak najtaniej do 300zł co polecacie?
Wiem że za tę cenę to nic porządnego nie będzie ale jak już napisałem będzie mało używana więc nie chcę ładować dużo kasy.
Chciałbym kupić jak najtaniej do 300zł co polecacie?
Wiem że za tę cenę to nic porządnego nie będzie ale jak już napisałem będzie mało używana więc nie chcę ładować dużo kasy.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Podkaszarka-do małego użytku...
Moje zdanie jest takie albo elektryczna albo używana kupiona gdzieś na rynku do 50-80zł.
-
- 200p
aco myślicie o tych podkaszarkach za 260-320zł na allegro zdaje to egzamin np firma NAC TARGET
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Wiesz Ja też dziś patrzyłem za kosami spalinowymi i doszedłem do wniosku, że nie wydam 300zł za podróby jakie tam są z mocą 5KM bo może mam 100mb do podkoszenia razy 10 w sezonie, więc używka mi do 100zł wystarczy na 5-8 lat.
W pracy mamy Sthil'a i tylko takie bym kupił jakbym miał po co.
NAC'a możesz brać śmiało.
W pracy mamy Sthil'a i tylko takie bym kupił jakbym miał po co.
NAC'a możesz brać śmiało.
-
- 200p
ale skąd taką używkę w dobrym stanie wziąć...