Mini-szklarnia dla kaktusów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mini-szklarnia dla kaktusów

Post »

eikoden - doskonałe pomysły! Czegos takiego to jeszcze mój brat nie wymyślił, a ma na swoim koncie już sporo 'autorskich pomysłów' różnego typu ;)
Grunt to mieć łeb :uszy

abaddon1986 pisze:Choroba... Ogarnia każdego kto tu jest...
a wiesz, że coś w tym jest! szukałam tylko informacji o wełnowcach i tak trafiłam tutaj. I... z dnia na dzień jest ze mną coraz gorzej! ;)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

onectica pisze:a wiesz, że coś w tym jest! szukałam tylko informacji o wełnowcach i tak trafiłam tutaj. I... z dnia na dzień jest ze mną coraz gorzej! ;)
Pocieszę Cię, że ze wszystkich nałogów to ten jest najlepszy :D
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Drugi sezon służy moim kaktusom konstrukcja z pleksi:

Obrazek

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

onectica pisze:eikoden - doskonałe pomysły! Czegos takiego to jeszcze mój brat nie wymyślił, a ma na swoim koncie już sporo 'autorskich pomysłów' różnego typu ;)
Grunt to mieć łeb :uszy
Dzięki, u mnie potrzeba szklarni była jedynie na 2tyg. Tak więc lepsza konstrukcja nie wchodziła grę...
Po tych moich publikacjach widziałem podobne tylko jeszcze od 3 stron wyłożone folią aluminiową by odbijać słońce.. u mnie była potrzeba zapewnienia ciepła :) ale kto wie, może z folią są lepsze :wink:
Awatar użytkownika
Tsunade
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sie 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pochwalę się moim wynalazkiem :)
Wystarczy tylko zjeść Ferrero Rocher i szklarnia z opakowania gotowa. Używam jej do ukorzeniania kaktusów. Zakrętka z wodą zapewnia wilgotność powietrza.

Obrazek
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

No trzeba redukować koszty by na nowe rośliny były ;:172
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jako, że pora już powoli sprzyjająca zapytam o zimowanie kaktusów
Gdzieś tu spotkałam się z określeniem "rękaw" (w odniesieniu do sposobu zimowania chyba roślin), czy ktoś mógłby mi coś o tym więcej powiedzieć?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

U mnie pudełko po Ferrero Rocher służy jako kuweta dla siewek bo nic większego się tam zwyczajnie nie zmieści :wink: Jako, że uwielbiam te czekoladki to siłą rzeczy problem nowych miejscówek dla siewek mam już rozwiązany :lol: Nie ma to jak łączyć przyjemne z... powiedzmy, ze pożytecznym.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Pomyśl, w tak pięknym ogrodzie musi być i piękna szklarenka.
Awatar użytkownika
szybki xyz
50p
50p
Od: 12 lut 2011, o 15:25

Post »

Witam.
Mam pytanie do bartii9512 który wystawił zdięcie swojej mini-szklarnini na pierwszej stronie tego wątku. Z czego i ile kosztowały by części do takiej mini-szklarni?
Za odpowiedź z góry dziękuje.
Pozdrawiam Krzysiek
Moje kłujaki i nie tylko
olqa11
50p
50p
Od: 2 mar 2013, o 19:56

Post »

Moje pytanie dotyczy uprawy kaktusów na balkonie

Zawsze hodowałam te rośliny na parapetach okna, lecz z racji zmiany miejsca zamieszkania i większego balkonu zastanawiam się nad zrobieniem/kupieniem małego inspektu na balkon,

Troszkę obawiałam się o ich przegrzanie, jednak rozumiem że stosując dobrą cyrkulację powietrza nic im nie grozi?
Podoba mi się taki pomysł: http://imageshack.us/photo/my-images/855/img4226r.jpg/ co o nim sądzicie? inny raczej na balkon nie zda egzaminu ponieważ całego balkonu również nie mogę przeznaczyć na cel uprawny.

Moje pytanie dotyczy gatunków które można uprawiać pod tym inspektem? Ja posiadam takie gatunki jak: Ferocactus glaucescens, Ferocactus gracili, chrysacantchus itd. kilka gatunków Copiapoa takich jak cinerea, haseltoniana, dura itd. sporo różnych form Astrophytum ornatum i myriostigma w tym onzuka a także aylostera heliosa i sulcorebutia rauschii itd.

Najbardziej obawiam się o te 2 ostatnie czyli heliose i rauschii bo w opisach piszą że lubią one dużo powietrza i nie znoszą przegrzania - obok pisząc że można je uprawiać na otwartej przestrzeni (szczegulnie heliose) lub w inspektach - parzeniszczach???? więc czy jedno nie wyklucza drugiego? czy w takim inspekcie nie będzie im za gorąco? mi się wydaje, że w takich parzeniszczach jest bardzo gorąco?

Bardzo cie proszę Tomku lub innych o pomoc w tej sprawie

-- 27 kwi 2013, o 11:47 --

Ten inspekt na zdjęciu ma akurat boki niezabudowane ale już wszystkie kupne mają wszystko zabudowane więc chyba odpadają ?

Ten ze zdjęcia wydaje mi się ok. Boki ma niezabudowane, można jeszcze nie zabudowywać tyłu i cyrkulacja powietrza powinna być wystarczająca? Nie wiem tylko czy wszystkie kaktusy można w czymś takim uprawiać ? moje Copiapoa mają już kilka dobrych lat i nie chciałabym ich stracić.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Pierwsza kwestia: jaki masz balkon?
Odkryty i wysunięty, czy typu loggia?

Ferokaktusy na pewno wola większą wilgotność i ciepło szklarni, na palącym słońcu słabo rosną.
Górale natomiast, podziękują Ci za wystawienie na słoneczko w przewiewnym miejscu.
Musisz sama określić i obserwować warunki na Twoim balkonie. wszystko zależy od wystawy, wysokości , bliskości drzew czy sąsiednich budynków.
Kaktusy lepiej będą się czuły na balkonie niż na parapecie
Większość gatunków z powodzeniem można uprawiać po chmurką zakrywając tylko czasowo przed większymi opadami.
I myślę, że właśnie tego typu zabezpieczenia potrzebujesz.
Konstrukcja też musi być zależna od powierzchni, rozmieszczenia barierek.
Wszystko zależy od twojej pomysłowości i wyobraźni.
olqa11
50p
50p
Od: 2 mar 2013, o 19:56

Post »

Mnie bardziej chodziło o rady dotyczące samych kaktusów (wymienionych) ich wymagań a nie balkonu, jeżeli załóżmy zacznę hodować je na balkonie w inspekcie to co za różnica jaki mam balkon? Tak w 1 jak w 2 przypadku nie będzie na nie przecież padało bezpośrednio. Więc jaki ja mam balkon wiem, jakiej wielkości inspekt mogę tam wstawić tez wiem.

Ja pytałam czy wymienione gatunki sobie poradzą w czymś takim jak pokazałam na zdjęciu, bo przecież gdy zrobię na balkonie inspekt to nie będę części kaktusów trzymała w inspekcie a części pod gołym niebem. jeżeli taki inspekt jest zły to wolę pozostać przy hodowli parapetowej.

-- 27 kwi 2013, o 12:54 --

Ale odpowiadając na pytanie to mam loggie zakrytą więc choćby stały pod gołym niebem nie będzie na nie padało, lecz część z wymienionych gatunków na pewno nie może stać pod gołym niebem więc dlatego wymieniwszy gatunki pytam was moi mili co sądzicie o umieszczeniu ich w takim inspekcie balkonowym? czy nie będzie co niektórym za gorąco?
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”