Szerszenie
Przeczytałam o Waszych kłopotach z szerszeniami. Do tej pory mysałam ,że tylko ja mam takiego pecha i do mnie przylatują szerszenie. pocieszenie dla mnie to to że nie jestem osamotniona.Też wiosną z ziemi wykopalam jednego osobnika. W tamtym roku piekny kokon wydudowaly te okropne stworki. W tym roku widzę,że wchodzą do starego budynku między cegły. czy one na zimę się wynoszą?
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W zeszłym roku osy niemal nie zepsuły mi imprezy jaką organizowaliśmy na działeczce. Jednej nawet udało się mnie ukąsić. Brr trochę strachu było. Na szczęście strażacy pozbyli się gniazda, ale roślinki wiszące ucierpiały, bo przez około 2 doby nie mogłem dojść do wody - zalęgły się w budce z wodą. Szerszenie też odwiedzały działkę podjadając jabłka. Na szczęście nie atakowały. Doświadczony stycznością z tymi owadami polecam sprawdzanie wszelkich zakamarków na ogrodach, budek, altanek itp. Szybka reakcja w postaci zniszczenia powstającego gniazda może zniechęcić te owady w zasiedleniu się w bliskim otoczeniu.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Ernest
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 lut 2007, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do os to mamy złe doświadczenie ze strażą pożarną .U kumpla na działce obok osy zrobiły sobie 3 gniazda więc zadzwoniliśmy do OSP żeby przyjechali.Odpowiedź ze strony strażaków była taka abyśmy kupili sobie coś na muchy
I na tym skończyła się interwencja OSP.Sami podjeliśmy akcje zakończoną pełnym sukcesem
Z moich doświadczeń z tymi owadami mogę stwierdzić że osy są bardziej uciążliwe niż szerszenie
I na tym skończyła się interwencja OSP.Sami podjeliśmy akcje zakończoną pełnym sukcesem
Z moich doświadczeń z tymi owadami mogę stwierdzić że osy są bardziej uciążliwe niż szerszenie
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Erazmie to również obowiązek OSP. U mnie właśnie strażacy z OSP interweniowali. Ważny jest fakt czy posiadają odpowiedni sprzęt. O ile się orientuję co raz więcej jednostek OSP wyposażana jest w niezbędny sprzęt do usuwania os i szerszeni.Erazm pisze:Nie dzwoni się do OSP tylko do SP. To ich obowiązek.
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
- diya3
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 sty 2007, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kiedy koleżanka kupiła działkę z drewnianą, podupadającą chatką poszłyśmy ją bliżej obejrzeć -weszłyśmy spokojnie ale z wyjściem gorzej bo nad wejściem było..... gniazdo szerszeni, ktore podrażniłyśmy trzaskając drzwiami
nigdy nie zapomnę tego ,,buczenia'' udało nam sie wyjść z tej przygody bez szwanku gniazdo zlikwidowali budowniczy nowego domku
u mnie na działce grasują tylko ogromne pająki
nigdy nie zapomnę tego ,,buczenia'' udało nam sie wyjść z tej przygody bez szwanku gniazdo zlikwidowali budowniczy nowego domku
u mnie na działce grasują tylko ogromne pająki