Jak skutecznie pozbyć się paproci z ogrodu
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Paproć - jak skutecznie się ich pozbyć
Zajrzyj tu -> http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=45086
Re: Paproć - jak skutecznie się ich pozbyć
Cześć
Dzięki, czyli jednak kopanie.
pozdrawiam
Dzięki, czyli jednak kopanie.
pozdrawiam
Paproć
Witam.
Mam pytanie jak i czym pozbyć się paproci ?
Problem pojawił mi się na cmentarzu, gdzie ktoś mający grób kilka ode mnie posadził paproć a teraz pojawia się u mnie i zarasta naokoło cały grób.
Wycinanie i na tyle ile to możliwe usunięcie korzeni nic nie daje ponieważ za chwilę znowu się pojawia.
Proszę o rady ?
Dziękuje za wszelką pomoc i odpowiedzi.
Z Poważaniem
Daniel
Mam pytanie jak i czym pozbyć się paproci ?
Problem pojawił mi się na cmentarzu, gdzie ktoś mający grób kilka ode mnie posadził paproć a teraz pojawia się u mnie i zarasta naokoło cały grób.
Wycinanie i na tyle ile to możliwe usunięcie korzeni nic nie daje ponieważ za chwilę znowu się pojawia.
Proszę o rady ?
Dziękuje za wszelką pomoc i odpowiedzi.
Z Poważaniem
Daniel
- firki
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 paź 2018, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Paproć
Są dwa rozwiązania. Najbardziej skuteczne jest tegularne żłobienie i wygrzebywania paproci. Jako drugie możesz posmarować raundapem, ale bardzo różnie ze skutecznością tego rozwiązania
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może spróbować delikatnie wkopać dookoła "przeszkodę", np. takie plastikowe obrzeże do rabat? Na tyle głęboko, żeby górna krawędź była tylko lekko przykryta ziemią. To powinno powstrzymać kłącza.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Wkopanie obrzeża nie jest takie proste.Musiałoby być dość głębokie a ziemia poprzerastana roślinami też nie ułatwia zadania.Walczę z paprociami w niechcianym miejscu i uważam , że są równie kłopotliwe jak np. walka z sumakiem .Nie używam chemii więc lata pracy przede mną.A na cmentarzu mam problem z rdestem sachalińskim.Chyba wybiorę się tam z octem i solą to taki kompromis jeśli chodzi o posługiwanie się chemią.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Re: Paprocie ogrodowe Cz. 2
Mam problem z pozbyciem się paproci zachylnik błotny. Ta expansywna paproć opanowała zagony z borówką niską. Nikt jej nie sadził tam. Wyrosła pewnie z zarodników. Kłącza poprzerastały krzewy. Próbowałem to wyrywać ale, mocno się trzyma krzewów. Na marginesie, ładnie wygląda ale, zagłusza borówki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris