Duże drzewo do ogrodu
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W kwestii formalnej:
- "Nigdy nie kłuć się z głupcem bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy" - popraw sobie stopkę, bo kole w oczy.
- wpisz w swoim Profilu w okienku skąd miejsce, gdzie masz ogród, a w każdym razie swoją strefę klimatyczną, łatwiej będzie doradzać.
Dziękuję.
A co do projektu, to pamiętaj, że małe iglaczki rozrastają się do 1,5 a nawet 3 metrów średnicy, i zabiera im to tylko kilka lat. Poza tym masz do zaplanowania całkiem niezły obszar, to prawie 400 metrów, a więc spore pole do popisu. I nie licz, że trawnik będzie rósł sam, bez pielęgnacji. To mit. Tak więc jeśli działka ma służyć odpoczynkowi, to zaplanuj raczej rabaty bylinowe i różne krzewy, a trawnika tylko tyle, żeby starczyło na jakiś stoliczek i leżaczek, a przy cotygodniowym koszeniu się nie zmęczyć.
- "Nigdy nie kłuć się z głupcem bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy" - popraw sobie stopkę, bo kole w oczy.
- wpisz w swoim Profilu w okienku skąd miejsce, gdzie masz ogród, a w każdym razie swoją strefę klimatyczną, łatwiej będzie doradzać.
Dziękuję.
A co do projektu, to pamiętaj, że małe iglaczki rozrastają się do 1,5 a nawet 3 metrów średnicy, i zabiera im to tylko kilka lat. Poza tym masz do zaplanowania całkiem niezły obszar, to prawie 400 metrów, a więc spore pole do popisu. I nie licz, że trawnik będzie rósł sam, bez pielęgnacji. To mit. Tak więc jeśli działka ma służyć odpoczynkowi, to zaplanuj raczej rabaty bylinowe i różne krzewy, a trawnika tylko tyle, żeby starczyło na jakiś stoliczek i leżaczek, a przy cotygodniowym koszeniu się nie zmęczyć.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
vins zerknijodo ogródka Nalewki - ona ma działkę na Warmii - strefa zatem ta sama ,co Twoja. Jeśli u niej coś rośnie - u ciebie też musi! Nalewka ma piękną skarpę bylinową - możesz sporo podpatrzeć.
Pytałeś czy mamy takie przykłady ogrodów... Oczywiście, że tak - mnóstwo ogrodów wykonanych przez forumowiczów w sekcji "Mój piękny ogród"
Pytałeś czy mamy takie przykłady ogrodów... Oczywiście, że tak - mnóstwo ogrodów wykonanych przez forumowiczów w sekcji "Mój piękny ogród"
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Jeśli chodzi o iglaste dość ciekawe form może to: Cyprysik nutkajski "compakta"ok 1 m wysokość , Cyp. lawsona "bauthensis" ok 1m , świerk gniazdowy "nidiformis" ok 0,6 m świerk czarny "mariański " 0,6m jałowiec chiński "Robusta green" 1,5m Jałowiec pospolity "Gold Cone" 1,5m cała gama cyprysika groszkowego i i wiele innych . Wszelki miniatury świerka białego poza pomjając popularną Conice .....
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Cyprysiki nie nadają na się na Warmię, są za delikatne. Będą rosły do najbliższej zimy, ale mrozu i wiatrów nie przetrzymają.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- vins
- 50p
- Od: 9 mar 2006, o 00:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
O bardzo dziękuje, to przydatna wiadomość, a możesz powiedzieć co Ty byś zaproponowała. Myślałem o świerku kującym bądź stożkowym. Jeśli ktoś zna się na dobrym materiale na trawnik też proszę o podpowiedzi. Chodź jestem studentem ogrodnictwa, jeszcze bardzo dużo brakuje mi do tego aby wszystko prawidłowo i ładnie zaprojektować dlatego proszę Was o rady. Chciałbym poznać jak najlepiej rośliny ozdobne, bardziej skupiał bym się tutaj na drzewach i krzewach ozdobnych, co do kwiatów, bylin itd to może później.