Praktykuje to w stosunku do fasoli na nasiona. Ale w przypadku pomidorów obawiam się, że w pozbawionych wody krzakach nadal ma miejsce transpiracja/ parowanie wody z liści/ i roślina będzie tą wodę pobierać z owoców przez co stracą one jędrność. Spróbuj i się przekonasz.aśka2006 pisze:Chodziło mi o zerwanie pomidorów razem z krzaczkiem,
Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na naszym parapecie jest imienna Maskotka i nie podpisana karłowa Ola Polka, a Sweet Beverley (nasiona od Deana Slatera, podobna do żółtej Gruszki, tylko smaczniejsza) poszła do teściowej i będzie tam zimować.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Ola Polka u córeczki już nie żyje, bo jej kot tego nie chciał. Natomiast u teściowej i u nas jeszcze jest, i będzie zimować.
pozdrawiam, Gunnar
Witam , jestem tu nowa. Uprawiam pomidory w szklarni, z koktajlowych mam PIKO i żółte gruszeczki , które pochodzą z Niemiec, ale nie znam ich nazwy. Obydwie odmiany są smaczne, mają cienką skórkę .Piko jest bardzo wysokim krzakiem , w tym roku "wylazł' nam przez okno w dachu szklarni (ponad 3 m.),rozgałęzia się bardzo mocno, w smaku podobny do Koralika.Gruszeczki też mają wysoki krzak i rozgałęziają się obficie. Koraliki uprawia moja córka na balkonie , chciałabym spytać czy Koralik jest F1, czy mogę zebrać nasionka z pomidorków? Nie mam opakowania od nich i nie mogę sprawdzić. Chciałabym spytać Forumowiczów ,czy mogliby podzielić się nasionkami truskawkowych , Maskotki i malinowych. Mogę się zrewanżować nasionkami Piko i ż. gruszeczek. Pozdrawiam, Bożenka
Pozdrawiam , Bożenka.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bożenko, nasiona truskawkowego będę wysyłać na forumową akcję wymiany nasion,
a tu link do tegorocznej edycji tej akcji http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 89&start=0
a tu link do tegorocznej edycji tej akcji http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 89&start=0
Ania
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
O jak super, wątek o koktajlówkach.. nie wiem jak po takim czasie dłubania w forum mogłam go przegapić:D A bardzo lubię i w nadchodzącym sezonie koktajlówki to będzie połowa pomidorów u mnie..
Kalma: jak smakuje Chocolate Cherry?
Gunnar : jakie są zasady tej wymiany o której wspominasz?
Kalma: jak smakuje Chocolate Cherry?
Gunnar : jakie są zasady tej wymiany o której wspominasz?
- GunnarSK
Nie przypominam sobie, żebym pisał o akcji wymiany nasion. Natomiast odmiana Ola Polka jest dostępna u PNOS Ożarów Mazowiecki, i u nich też jest opis.loeb pisze:Gunnar : jakie są zasady tej wymiany o której wspominasz?
pozdrawiam, Gunnar
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
myślę, że Loeb chodzi o ten cytatGunnarSK pisze:Iva ze Słowenii, która jest rejestrowana jako "nolika", opublikowała listę swoich nasion dla wymiany na Tomato Depot.....
-
Tak, o to mi chodzi. Choć może źle zrozumiałam i miałeś na myśli coś innego:)
- GunnarSK
Ivie chyba chodziło o wymianę indywidualną, czyli "trade", ale lista jest stara i nieaktualna, a zawsze można do niej napisać, lepiej nie po polsku.jarson64 pisze:myślę, że Loeb chodzi o ten cytatGunnarSK pisze:Iva ze Słowenii, która jest rejestrowana jako "nolika", opublikowała listę swoich nasion dla wymiany na Tomato Depot.....
pozdrawiam, Gunnar
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Słodkie, wyjątkowo smaczne o charakterystycznym smaku czarnego pomidora. Mają dość cienką skórkę. Najlepiej smakowaly prosto z krzaka (niestety miałam tylko jeden). W tym roku planuje zdecydowanie wiecej.loeb pisze:Kalma: jak smakuje Chocolate Cherry?
Mogę być nie obiektywna w ocenie, bo w tym roku oszalalam totalnie na punkcie czarnych pomidorów ;-)
-
Mi Black Cherry bardzo smakowało właśnie przez ten smak wędzonki Doczytałam że jesteś w USA, to jeszcze ci podpowiem że Brown Berry ponoć ma dobrą opinię. Szkoda że tutaj nie ma takiego wyboru, no ale może za jakiś czas. Chętnie skosztowałabym obu.
Hekate, dziiękuję za informację o wymianie nasion. Na pewno skorzystam z tej możliwości. Ciekawa jestem, czy te czarne koktajlowe ,o których piszecie rosną wysokie? Mam wysoką szklarnię, więc zależy mi właśnie na takich.Pozdrawiam ,Bożenka
Pozdrawiam , Bożenka.