Czereśnia - zapylacze,zapylanie,owocowanie
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Smaczny zapylacz dla burlata
Witam na forum nowego użytkownika.
Dla burlata jest Vega(której nie lubisz a ja najbardziej ) poszukaj czereśni Hedelfińska.Ciemnawe dojrzałe około końca czerwca.
Dla burlata jest Vega(której nie lubisz a ja najbardziej ) poszukaj czereśni Hedelfińska.Ciemnawe dojrzałe około końca czerwca.
Re: Smaczny zapylacz dla burlata
Czy Hedelfińska owocuje natyle wcześnie żeby oprysk przeciw trześniówce nie był potrzebny?
Re: Czereśnia - zapylanie
Witam.
Niestety Hedelfinka "załapuje się "na nasionicę.Dobrym zapylaczem do Burlata jest Rivan-najwcześniejsza(o owocach sensownej wielkości) czereśnia.
Może Vegę kupowałeś?a wtedy owoce mogły być zbyt wcześnie zebrane.Dla mnie też to jedna z najsmaczniejszych czereśni.
Niestety Hedelfinka "załapuje się "na nasionicę.Dobrym zapylaczem do Burlata jest Rivan-najwcześniejsza(o owocach sensownej wielkości) czereśnia.
Może Vegę kupowałeś?a wtedy owoce mogły być zbyt wcześnie zebrane.Dla mnie też to jedna z najsmaczniejszych czereśni.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
'Kanarkowa' dojrzewa w trzecim tygodniu (podobnie jak 'Burlat'). Jeżeli chodzi o nasionnicę w przypadku Kanarkowej możesz być spokojny, 'Buttnera Czerwona' bezwzględnie wymaga zabiegów, natomiast z 'Vegą' "na dwoje babka wróżyła" (z reguły nie ma problemu, ale widziałem takie przypadki).
'Vega' dojrzewa po 'Burlacie' (mniej więcej tydzień)
Pozdrawiam serdecznie
'Vega' dojrzewa po 'Burlacie' (mniej więcej tydzień)
Pozdrawiam serdecznie
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja polecam Buttnerę, dla mnie osobiście to chyba najsmaczniejsza odmiana czereśni
Ale jeśli oprysk stanowi kłopot, bierz wczesną.
Ale jeśli oprysk stanowi kłopot, bierz wczesną.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- ---
blackjack u mnie nie było by problemu z nadmiarem czereśni czy wiśni.
Dwa lata temu 30 kg wiśni przerobiłem.
Dwa lata temu 30 kg wiśni przerobiłem.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Też się zastanawiałem, bo mam już kilka czereśni ale młodych. W zeszłym sezonie wspomniana Buttnera zaczęła już mocniej owocować, ale wszystko i tak migiem zostało spożytkowane przez domownikówblackjack pisze:czy nie istnieje coś takiego jak problem z nadmiarem owoców ?
Także od nadmiaru głowa nie boli
Pozdrawiam, Maciek.
-
- ---
Maciek ale po czereśniówce czasem może boleć .
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Mam trzy-Vegę,Reginę i Sama czy to dobry zestaw i czy Sam będzie owocował skoro jest zapylaczem dla Reginy ale wymaga innego zapylacza a co z Vegą?poradzcie.
Witam, ja może nie całkiem w temacie zapylaczy ale wie może ktoś jaka jest najwcześniejsza odmiana czereśni? Jeszcze do tamtej wiosny myślałem że pierwszą jest owocująca pod koniec maja, ale w tamtym roku przypadkiem stanąłem przy pewnym sklepie i mało nie dostałem szoku, w nie dalekim sadzie rosła czereśnia, owoce dość ciemne, przyzwoitych rozmiarów, widać było że dojrzała bo szpaki miały niezłą ucztę i z tego co spadało nie wyglądało na niedojrzałe, a najciekawsze w tym było to że to była połowa kwietnia, może koniec trzeciego tygodnia.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Przyznam, że o tak wcześnie dojrzewającej odmianie (może to jakaś dzika forma?) - nie słyszałem. Z odmian ustalonych okres zbiorów rozpoczyna odmiana 'Marchijska'. W roku o typowym przebiegu pogody w okresie wiosennym, w warunkach centralnej Polski są to zwykle ostatnie dni maja/pierwsze dni czerwca. Na Dolnym Śląsku najwcześniejsze daty, które odnotowałem to 14-18 maja. Kilka dni po niej dojrzewają kolejne trzy odmiany wczesne m.in. bardziej znany - 'Rivan'. Czy są odmiany wcześniejsze? Znam np. dwie odmiany ukraińskie, których owoce dojrzewają nieco wcześniej (nie wprowadzone do produkcji i nierozpowszechnione). Ale połowa kwietnia to typowy czas, kiedy drzewa czereśni kwitną - a nie owocują
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Jak gościu się zgodzi to latem poproszę o parę oczek do szczepienia, bo jak to zobaczyłem to zachciało mi się ją mieć, teraz odpuszczę wiosenny termin bo po tych mrozach to loteria.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Czy ktoś widział takie cudo jak czereśnia BING owocująca pod koniec sierpnia? Jest to możliwe? Podaje linka, choć wiem, ze to niezgodne z regulaminem, ale chciałbym aby się Pomolog wypowiedział: http://www.allegro.pl/item934345703_cze ... aczna.html
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie