Storczykomania ;)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p
Od: 6 lut 2011, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykomania ;)

Post »

Justus27 faktycznie kolor był inny, ale nie żałuje jej... obecnie czekam na kolor kwiatów następnej Cambri - ma już jeden pęd ... ale liczę na więcej :tan

Pisałam już, że mam sporo kwiatków ....
na dowód tego kolejna moja zdobycz, tym razem jest to miniaturka z ... Biedronki :roll:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cambria piękna. Chyba dzisiaj pojadę do pobliskiego sklepu ogrodniczego i zakupię tą odmianę. Jest zaniedbana, przelana wodą, sprzedawca nie chce obniżyć ceny, życzy sobie za nią 58 zł. Oglądając jednak zdjęcia na forum uważam, że warto ją uratować. :tan
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Mirku i jak udały się zakupy? Ech, taka cena niestety nie zachęca do zakupów....
To raczej nie na moją kieszeń ;( Ja okazyjnie kupuje w Obi, ale najczęściej to w Leroy Merlin od 6-16 zł zależy od gatunku. Jednak mam wrażenie że storczyki z kwiaciarni są lepszych odmian (silniejsze) od tych z supermarketów.

Nino1611, Piotrze, justus27 dziękuje za miłe słowa :)

Hmmm... coś nudno tu u mnie w wątku.... dodam parę zdjęć może kogoś przyciągną...
A tak swoją drogą to czytając innych wątki, to mam ochotę wybrać się na jakąś wyprzedaż...a miejsca brak....ale oczy chcą ... ech....

Obecny stan reanimowanego storczyka... dostał jakąś żółtą obwódkę na nowym liściu... jak myślicie od czego - słońce? Poza tym wypuszcza nowy listek ;:138
Obrazek

I moje nowe dendrobium - prezencik ....ale jest dość duży i nie mam na niego miejsca
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piękne dendrobium!!! takie delikatne :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

ach to muśnięcie bielą na dendrobium .Wspaniale :tan
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Na taki prezent w postaci tak ładnego Dendrobium miejsce musi się znaleźć :D
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Nino, Kasiu, Piotrze Dendrobium na pewno się ucieszy z tych sympatycznych opinii.
Mnie też tak jak pewnie i Wam zdarzają się małe pogaduchy z kwiatkami :D

Mam dzisiaj dla Was zagadkę takie niezidentyfikowane coś :)
Kupiłam wiosną Cymbidium z przeceny (jedyne 6 zł), wypuściło dużo nowych przyrostów i w sierpniu przestało rosnąć. Ciągle było w ogrodzie.
Teraz zauważyłam 2 nowe psb albo pędy kwiatowe ... hmmm
chyba byłoby zbyt pięknie żeby zakwitło, ale znowu wypuszczało by psb hmm...
Co o tym myślicie, wiem że jeszcze są bardzo małe żeby dokładniej powiedzieć.
Może podejrzewacie tez jaki będzie kolor kwiatów :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne to Twoje cymbidium...
Ale jeszcze za wcześnie jest, by rozszyfrować, czy to będą nowe psby, czy to pędy z kwiatami....
Ale ściskam kciuki, by to były pędziki ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Dziękuję Justyno w imieniu Cymbidium :) z perspektywy czasu wydaje mi się że to jednak będą nowe przyrosty :? ale jest nadal nadzieja, jak podrosną to znowu dam do identyfikacji :D

Przedstawiam kolejnego storczyka z mojej rodzinki, który budzi się do życia bo dłuuugim śnie.
Nie chciał kwitnąć, dopiero po roku wypuszcza 2 pędy. Był trochę słaby jak go kupiłam, źle wsadzony (było widać, że wypadł kilka razy z doniczki) i miał bardzo mało cienkich korzeni, ale kobieta i tak nie chciała go przecenić :( ale musiałam go mieć.
Pędy są jeszcze maleńkie, ale już je wypatrzyłam ;:138

Obrazek Obrazek

A tu sklepowe kwitnienie w zeszłym roku

Obrazek Obrazek

i jeszcze jedno nie mogę się oprzeć

Obrazek
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06

Post »

Piękna kolekcja. Widzę, że też nie próżnujesz, ilość storczyków się powiększa :tan . Cambrii, o której wspominałem w poprzednim wpisie nie kupiłem. Wyjąłem ją delikatnie z doniczki, niestety wszystko z korzeniami włącznie miała zgnite. :? Sprzedawca nie ma serca, liczy się dla niego tylko interes i kasa, a nie rosliny. :evil:
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Petro, Mirku dziękuję za miłe słowa ;)
Mirku przykro mi że nie udało Ci się upolować nowej zdobyczy, ale teraz będzie duuuużo przecen letnich okazów.
Moja kolekcja rozrasta się bardzo szybko (ponad 20...), aż mnie to przeraża...bo teraz są w ogródku i na parapetach w moim rodzinnym domu tam jest dużo miejsca, ale w październiku wracają ze mną do Poznania (małe, studenckie mieszkano) i nie wiem jak się pomieścimy....

Czekam znowu na paczuszkę z pomarańczową Masdevallią... nie wiem czy podołam zadaniu ale to się zobaczy.
chyba powinnam się leczyć... :)

Niestety mój rekordzista przekwitł :( skróciłam mu pęd, ma uśpiony jeszcze jeden, ale nie wiem czy zechce go rozwinąć...

A to kolejny przyjaciel chętny do życia (ma już zdjęcia na 1 stronie-ten od wełnowców)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Witam po wakacjach :wit

Nino, Piotrze oczekiwanie na rozwinięcie pączka jest dla mnie najbardziej stresujące, szczególnie zimą bo nigdy nie wiem, czy nie zaschnie mały paczek....ale ten jest wdzięczny i ładnie kwitnie.

Po wakacjach niestety jest małe zamieszanie, coś spadło, coś się wysypało, a inne podeschło :(
ale damy radę moja mama niestety nie jest fanką kwiatów więc i tak jest dobrze.

Przedstawiam Wam za to kolejnego mieszkańca mojej chatki- Cytrynek - jest duuży i pięknie pachnie.
Dostałam go na prezent i niestety miał odłamane stożki wzrostu na obu pędach, właśnie przekwitł...ale może coś jeszcze wypuści...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p

Post »

Małgosiu, Piotrze dziękuję za milusie słowa :D

Justysp26 witaj w moim wątku, niestety jedno dendrobium mi padło, to zielone, ale cały czas stara się wypuszczać keiki tylko, że po pewnym czasie gniją albo usychają.
Choruję obecnie na Denderobium nobile białe z fioletowym środkiem, albo różowe z żółtym środkiem.
Jeżeli ktoś na forum chciałby się pozbyć takiego kwiatka chętnie przyjmę/kupię :)
Justysp26 mam nadzieję, że będziesz częstym gościem.

Niestety wczoraj byłam na zakupach i przywiozłam znowu nowego lokatora z przeceny z Leroy Merlin...Cambria...ma duże kwiaty, niestety przekwita, ale ma okazały przyrost więc jest nadzieja. Pięknie pachnie.
Było mnóstwo przecenionych storczyków -49%, niektóre jeszcze kwitły, większość zasuszona albo z pasażerami na gapę :) niestety nie było żadnego Dendrobium, same Cambrie, Miltonie, Oncidia i Falki.
Oczywiście byłam tez w Obi, ale tam nic nie było.

A to mój nowy podopieczny
Obrazek

W całej okazałości
Obrazek

I jeszcze jedno
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”