Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..
forumowicz kochany, skala się skończyła na pH metrze....Ostatni kolor jaki pasował to 8
aniaop
Jeżeli nie jest to efekt przewapnowania to masz glebę o szkielecie kredowym lub o niskiej miąższości na podkładzie ze skały wapiennej lub dolomitu.. Na pewno nie wolno stosować na niej wapnowania. I żadnych nawozów fosforowych typu superfosfatu. Psu na budę.Jeżeli to jest mała powierzchnia jesienią zamiast obornika trzeba dawać kwaśny torf lub siarkę. Na wiosnę przedsiewnie siarczan potasu i siarczan amonu. Trzeba być przygotowanym na systematyczne nawożenie dolistne warzyw mikroelementami i fosforem.
Pozdrawiam
Jeżeli nie jest to efekt przewapnowania to masz glebę o szkielecie kredowym lub o niskiej miąższości na podkładzie ze skały wapiennej lub dolomitu.. Na pewno nie wolno stosować na niej wapnowania. I żadnych nawozów fosforowych typu superfosfatu. Psu na budę.Jeżeli to jest mała powierzchnia jesienią zamiast obornika trzeba dawać kwaśny torf lub siarkę. Na wiosnę przedsiewnie siarczan potasu i siarczan amonu. Trzeba być przygotowanym na systematyczne nawożenie dolistne warzyw mikroelementami i fosforem.
Pozdrawiam
Mam nieprzepuszczalną glebę, która z czasem siada i robi się twarda jak skała. Powinienem wymieszać ją z gruboziarnistym piachem, ale nie wiem ile by go było trzeba (przypuszczam, że dużo). Jak myślicie, czy w zastępstwie piachu (w celu spulchnienia)mogę zastosować obornik koński z dużą zawartością słomy?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiem ,że właśnie słomą rozluźnia się strukturę ziemi.Tak ,że myślę,że to dobry pomysł. Dwa w jednym
Ale niech wypowiedzą się fachowcy
Asia
Ale niech wypowiedzą się fachowcy
Asia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj KRZYSIU, by rozluźnić glebę, byś musiał kupić i rozrzucić kilka rozrzutniki obornika, co w dzisiejszych czasach jest dość duży wydatek i nie spowoduje rozluźnienia gleby na tyle na ile byś oczekiwał.
Ja mając podobną glebę( ił, naniesiony przez pobliską rzekę ) , zdecydowałem się na zakup obornika popieczarkowego, którego ilości w użyciu są liczone w rozrzutnikach( 80-100 zł za rozrzutnik).
Po zastosowaniu w ciągu kilkunastu lat warstw obornika popieczarkowego po 8-10 cm grubości) ( 4 razy po 3 rozrzutniki, co 3-4 lat), gleba na warzywniku jest jak popiół, a plony mam rewelacyjne.
W skład obornika popieczarkowego wchodzi dużo odkwaszonego torfu co po przeoraniu powoduje rozluźnienie ilasto-gliniastej gleby.
Ja mając podobną glebę( ił, naniesiony przez pobliską rzekę ) , zdecydowałem się na zakup obornika popieczarkowego, którego ilości w użyciu są liczone w rozrzutnikach( 80-100 zł za rozrzutnik).
Po zastosowaniu w ciągu kilkunastu lat warstw obornika popieczarkowego po 8-10 cm grubości) ( 4 razy po 3 rozrzutniki, co 3-4 lat), gleba na warzywniku jest jak popiół, a plony mam rewelacyjne.
W skład obornika popieczarkowego wchodzi dużo odkwaszonego torfu co po przeoraniu powoduje rozluźnienie ilasto-gliniastej gleby.
A tak z ciekawości zapytam. Czy wiesz jaki jest odczyn gleby ?. I jaka ta gleba jest?. Gliniasta, piaszczysta, żwirowa czy raczej torfowa ?. No i jaki jest jej kolor ?.11krzych pisze:Mam nieprzepuszczalną glebę, która z czasem siada i robi się twarda jak skała.
Pytam dlatego, że przeważnie wysoka kwasowość i zlewność chodzą w parze- to raz, a dwa- gleby o dużej zawartości koloidu po przesuszeniu zaskorupiają się.
Odpowiedź mile widziana.
Pozdrawiam
- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
tadeusz48, jeśli chodzi o obornik to masz bardzo tani towar. Ja sprzedaję obornik po 150 zł za rozrzutnik 5 ton plus załadunek i rozrzut razem 200 zł.
Zdjęcie, moje pomidory na oborniku i gnojowicy dobrze przerobionej nieświeżej ponad 6 miesięcy kompostowany.
Obecnie na 45 krzaczkach jest jeszcze około 300 takich pomidorów jak na zdjęciu. W uprawie pomidora jestem dopiero drugi rok.
Zdjęcie, moje pomidory na oborniku i gnojowicy dobrze przerobionej nieświeżej ponad 6 miesięcy kompostowany.
Obecnie na 45 krzaczkach jest jeszcze około 300 takich pomidorów jak na zdjęciu. W uprawie pomidora jestem dopiero drugi rok.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Obawiam się jednak ,że to efekt wapnowania , ale chyba bardziej wysypania ogromnego worka popiołu drzewnego na powierzchnię 12m2.
Czy wystarczy teraz kwaśny torf?Może ze 2 worki... Wapnowane było tak co 2-3 lata.
W tym roku , pierwszy raz mi się zdarzyło ,że pomidorki umarły jak inne rośliny jesienią.Beż oznak choroby, bez niczego, po prostu przestają pomału żyć, a niektóre już padły.Może to efekt tego wysokiego pH?
Czy wystarczy teraz kwaśny torf?Może ze 2 worki... Wapnowane było tak co 2-3 lata.
W tym roku , pierwszy raz mi się zdarzyło ,że pomidorki umarły jak inne rośliny jesienią.Beż oznak choroby, bez niczego, po prostu przestają pomału żyć, a niektóre już padły.Może to efekt tego wysokiego pH?
Popiół drzewny jest mocno alkaliczny. Stosując siarkę można w miarę szybko zakwasić glebę ale można też przegiąć w drugą stronę. Proponuje teraz na jesień kwaśny torf a na wiosnę ponowną kontrole pH . I wtedy podjąć dalsze kroki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
pH 6,5. Pozostawiona sama sobie bez wapnowania idzie w kierunku 5,5.forumowicz pisze: Czy wiesz jaki jest odczyn gleby ?
Żebym ja to potrafił rozróżnić Myślę, że gliniasta (bo jest tłusta), nie ma w niej ziarenek piachu (tzn. są drobno mielone), żyzna (dżdżownice i krety). Kolor czarny. Nie zasycha "w skorupę", tylko osiada i robi się twarda. Jak dostanie nadmiaru wody, to robi się bagno. Można wpaść po kolana. Po skopaniu jest super przez jakiś czas, a potem należałoby ją regularnie spulchniać, czego nie robię bo mam pomidory na agrowłókninie ale też obawiam się uszkodzić korzenie przy głębokim spulchnianiu.forumowicz pisze: Gliniasta, piaszczysta, żwirowa czy raczej torfowa ?. No i jaki jest jej kolor ?.
Gruba na jakieś 50-80 cm, pod spodem jest tzw. kurzawa, co objawia się tym, że po każdej zimie mam inne ukształtowanie terenu.
Pozdrawiam.
Krzychu
To jest gleba pochodzenia bagiennego o strukturze pyłowej. Siada bo ma b. dużo części spławialnych/ namułu/. Prawdopodobnie występuje w niej oglejenie tj warstwy gleby bogate w żelazo II wartościowe o charakterystycznej niebieskawej barwie w której to warstwie brak jest tlenu/ zabójcza dla korzeni/. Gleby te, choć z pozoru wyglądają jak ukraiński czarnoziem są trudne w uprawie. Mają małą sorpcję i są przepuszczalne.Samozakwaszenie świadczy o przewadze procesu bielicowania. Wymagają częstego uzupełniania wapnia, potasu i magnezu. W lata mokre mogą być podtapiane / kurzawa/.
Proponuję regularne uzupełnianie wapnia najlepiej dolomitem i potasu/ wiosną/. Trzeba zadbać o wzbogacenie gleby w materie organiczną / kompost, nawóz zielony/ co ja rozluźni i zwiększy sorpcję/ zdolność zatrzymywania składników pokarmowych/.. Obornik tylko na wiosnę i najlepiej corocznie. Uprawa większości warzyw na redlinach nawożonych rzędowo. Konieczne nawożenie pogłówne nawozami z mikroelementami.
Mam podobny typ gleby ale o szkielecie piaskowym.
Pozdrawiam
To jest gleba pochodzenia bagiennego o strukturze pyłowej. Siada bo ma b. dużo części spławialnych/ namułu/. Prawdopodobnie występuje w niej oglejenie tj warstwy gleby bogate w żelazo II wartościowe o charakterystycznej niebieskawej barwie w której to warstwie brak jest tlenu/ zabójcza dla korzeni/. Gleby te, choć z pozoru wyglądają jak ukraiński czarnoziem są trudne w uprawie. Mają małą sorpcję i są przepuszczalne.Samozakwaszenie świadczy o przewadze procesu bielicowania. Wymagają częstego uzupełniania wapnia, potasu i magnezu. W lata mokre mogą być podtapiane / kurzawa/.
Proponuję regularne uzupełnianie wapnia najlepiej dolomitem i potasu/ wiosną/. Trzeba zadbać o wzbogacenie gleby w materie organiczną / kompost, nawóz zielony/ co ja rozluźni i zwiększy sorpcję/ zdolność zatrzymywania składników pokarmowych/.. Obornik tylko na wiosnę i najlepiej corocznie. Uprawa większości warzyw na redlinach nawożonych rzędowo. Konieczne nawożenie pogłówne nawozami z mikroelementami.
Mam podobny typ gleby ale o szkielecie piaskowym.
Pozdrawiam
Dzięki za diagnozę. To są tereny przemysłowe po rekultywacji. Kiedyś były tam stawy i wysypisko huty. Ponieważ na mojej części nie znajduję skrzepów z martenów, to mam działeczkę typowo po stawach.
Jaki jest ostateczny termin wysiewu żyta na przekopanie na wiosnę?
Pozdrawiam:)
Jaki jest ostateczny termin wysiewu żyta na przekopanie na wiosnę?
Pozdrawiam:)
Tu masz o poplonach ozimych. Żyto ozime zawsze siało się po wykopkach.
http://www.odr.pl/roslinna/poplony_o.htm
http://www.odr.pl/roslinna/poplony_o.htm