Malinojeżyna
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malinojeżyna
Może Malinojeżyna Loganberri,bo ta jest bezkolcowa,a tayberry ma kolce,że bez rękawic nie podchodź Mi w tym roku agresty kupione w tamtym zaowocowały:2 czerwone tryumfy,2 kamieniary,2 białe tryumfy,2 invicty.I wszystkie mają czerwone owoce a te 2 ostatnie odmiany,to powinny być raczej zielone A etykietki mają jak już napisałem.Może ktoś zaetykietował loganberri jako tayberry po prostu,ale to malinojeżyna i tamto też to za dużej różnicy mieć nie będziesz
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dzięki darnok też tak czasami mam, że nie to kupiłam co później rośnie. I bardzo mnie to wkurza.
Na pocieszenie pozwolę sobie przytoczyć słowa naszej koleżanki z innego wątku, kiedy żaliłam się, że powojniki okazały się nie tego koloru:
Na pocieszenie pozwolę sobie przytoczyć słowa naszej koleżanki z innego wątku, kiedy żaliłam się, że powojniki okazały się nie tego koloru:
Ja kupiłam w Biedrze gruszkę , a mam śliwkę.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ostatnio czytałam, co prawda o jeżynach, że nawet u bezkolcowej może wyrosnąć pęd z kolcami i trzeba go wtedy koniecznie wyciąć, ale dlaczego, to nie wiem, może, żeby ich wiecej nie wyrosło??
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Może jak jest szczepiona na formach dzikich?
Witam, warto sadzić i warto mieć w ogrodzie? Jakieś szczególne przeznaczenie ma? Jak co roku robimy większe zamówienie, i widziałem w ofercie mojego sklepu te malinojeżyny i się zastanawiam nad nimi:)
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
Wiosną posadziłam malinojeżynę, nie zakwitła, nie miała w tym roku owoców:( Przycina się ją jak malinę czy owocuje na zeszłorocznym pędzie?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Na pędach zeszłorocznych. Wycinamy je u podstawy po zakończeniu owocowania.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
A moja malinojeżyna już drugi rok z rzedu kwitnie,ale póżniej zawiązki z jakiegoś powodu zasychają i opadają, a i pędy też jakieś takie marne,bo cienkie.Posadzona na dość wilgotnym stanowisku,ale bez przesady.ziemia gliniasta,na brak słońca też nie może narzekać.Posadzona w 2011 roku,nie wiem co jej może dolegać?
A co by się stało z pędami które owocowały, jeśli w ogóle bym nie ciął malinojeżyny tayberry?
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Malino-jeżyna tayberry owocuje na pędach dwuletnich , a po owocowaniu pęd umiera.pelikano11 pisze:A co by się stało z pędami które owocowały, jeśli w ogóle bym nie ciął malinojeżyny tayberry?
Dzieje się to tylko u odmiany "thornless evergreen", a w wielu przypadkach dochodzi do tego kiedy uszkodzi się karpę podziemną; często wtedy wyrastają pędy z kolcami i należy je wycinać żeby cały krzak się nie wyrodził bo ta odmiana wtedy jest intensywnie kolczasta.laudanka pisze:Ostatnio czytałam, co prawda o jeżynach, że nawet u bezkolcowej może wyrosnąć pęd z kolcami i trzeba go wtedy koniecznie wyciąć, ale dlaczego, to nie wiem, może, żeby ich wiecej nie wyrosło??
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Czy młode pędy są wstanie się przebić przez suche? Generalnie pytam czy tayberry może być bezobsługowa chociaż ze 4-5 lat?
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Co to znaczy? Wszystkie odmiany malino-jeżyn rosną tak że z karpy podziemnej co roku wyrastają pędy które dopiero następnego roku owocują, a pędy które owocowały się wycina ponieważ od razu umierają i należy takie palić by ograniczać wszelkie grzyby i robactwo.pelikano11 pisze:Czy młode pędy są wstanie się przebić przez suche?
Jeżeli zapewnisz takiej malino-jeżynie dobre warunki to może być raczej bezobsługowa, trzeba tylko pamiętać żeby podczas zawiązywania owoców systematycznie podlewać, zwiększy to masę i jakość owoców.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Chodzi mi o to żeby nie wycinać tych które już owocowały - rozumiem, że usychają. Tak jak to jest w naturze u jeżyn. U siebie widzę jeżyny które rosną między polami w jednej wielkiej kępie na słoncu. Super owocują, a potem rolnik po kilku latach wycina wszystko po całości i one zaczynaja od początku. Nie widać żeby cokolwiek chorowało. To ja bym też tak chiał z malinojeżyną. Da się?
Zastanawiam się nad zakupem, ale jeśli koniecznie trzeba ciąć te strasznie kolczaste łodygi to chyba odpuszczę.
Zastanawiam się nad zakupem, ale jeśli koniecznie trzeba ciąć te strasznie kolczaste łodygi to chyba odpuszczę.