Kurzeniec.Kurzak.Obornik kurzy
- yanka
- 100p
- Od: 31 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kurzak
Zrobiłam tak w ubiegłym roku. Pod trzy krzaki podsypałam przed wsadzeniem przekompostowany a pod następne świeży . Pomidorki nie dały rady . Reszta pomidorów rosła w ziemi wymieszanej z obornikiem i te były pięęęękne. Zraziłam się do kurzaka, trzeba uważaćdorkasz1 pisze:Nie, no nie posadzę pomidorów i ogórków bezpośrednio na kurzaku. Wykopię dołek, zmieszam kurzak z ziemią, przysypię i dopiero posadzę. Tak, aby roślina "dobrała się" do niego, gdy już będzie tego potrzebowała i będzie starsza. Mam nadzieję, że tak będzie ok.
Izabela
haka pisze:Z praktyki wiem ,że wiosenne przekopanie i bezpośrednia uprawa to najczęściej porażka.
Pokazywałem tu już te " porażki " na świeżym kurzeńcu dawanym wiosną. Pomidory i ogórkiyanka pisze:Zraziłam się do kurzaka, trzeba uważać
I póki co nie mam zamiaru zmieniać nawożenia.
Jeżeli komuś padają rośliny, to gdzieś popełnia błąd.
Najczęściej jest to jeden z czterech błędów albo wszystkie na raz :forumowicz pisze:Jeżeli komuś padają rośliny, to gdzieś popełnia błąd
- za płytko umieszczony nawóz
- za duża dawka
- za krótki odstęp czasu między przykopaniem nawozu a siewem czy sadzeniem
- za mała wilgotność gleby
Moja teściowa ma kilkanaście kur, tak dla siebie na jajka. Ostanio w ramach dobrych relacji na lini teściowa-zięć wysprzątałem jej ten kurnik . Część pomiotu była mokra i ciężka, natomiast ta górna warstwa lekka i sucha jak pieprz. Czytałem kilkakrotnie wątek o nawożeniu rzędowym ale tak dla spokoju ducha proszę odpowiedz mi forumowicz czy mogę użyć tego suchego kurzaka do nawożenia rzędowego bez wcześniejszego przekompostowania?? . Mam też dostęp do przekompostowanego obornika bydlęcego i końskiego ale chciałbym uzyć tego kurzaka ze względu na najłatwiejszą dostępność.
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
Jeżeli da on się roztrząsnąć w rowku czy umieścić w nim w miarę równomiernie- to możesz.
Nawóz ten niekoniecznie musi być kompostowany. Jest to nawóz szybko mineralizujący się . Jeśli są problemy z jego równomiernym rozmieszczeniem w ziemi wystarczy go zalać np w beczce wodą i poczekać kilka dni aż rozmięknie i po prostu wylać tą breję w rowki Ile wody dodać ? ano tyle by całość po rozmięknięciu była w miarę płynna, jeśli stwierdzimy, że jest nadal za gęsta dolać więcej wody. Nie rozcieńczać więcej jak 1:10 W końcu mamy nawieź a nie podlewać.
Ważne jest by ten nawóz umieścić co najmniej 15 cm pod powierzchnią/ 15-20/ i co najmniej 2 tygodnie przed planowanym siewem. Przy suchej pogodzie- jeszcze wcześniej
Nawóz ten niekoniecznie musi być kompostowany. Jest to nawóz szybko mineralizujący się . Jeśli są problemy z jego równomiernym rozmieszczeniem w ziemi wystarczy go zalać np w beczce wodą i poczekać kilka dni aż rozmięknie i po prostu wylać tą breję w rowki Ile wody dodać ? ano tyle by całość po rozmięknięciu była w miarę płynna, jeśli stwierdzimy, że jest nadal za gęsta dolać więcej wody. Nie rozcieńczać więcej jak 1:10 W końcu mamy nawieź a nie podlewać.
Ważne jest by ten nawóz umieścić co najmniej 15 cm pod powierzchnią/ 15-20/ i co najmniej 2 tygodnie przed planowanym siewem. Przy suchej pogodzie- jeszcze wcześniej
Jest na tyle suchy, że spokojnie da się równomiernie rozsypać. Nawoził tak będe pomidory w tunelu, więc będe musiał ze dwa razy podlać nawiezione rowki.Przeczytałem też, że kurzeniec ma duzo fosforu więc chyba zrezygnuje z nawożenia startowego.. Tak czy siak śliczne dzięki forumowicz
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czytałam, ale muszę się upewnić. W marcu jak się ociepliło i wydawało się, że będzie wiosna,
udało mi się skopać parę grządek i nawieźć kurzeńcem, ale nie czystym tylko takim ze słomą.
Liczyłam na normalną wiosnę. W efekcie jak spadł śnieg to na miesiąc i dopiero się roztopił w tym tygodniu.
Tu mam pytanie do forumowicz, czy wystarczająco wywietrzał azot z tego nawozu,
żebym mogła posadzić dymkę, czy nie ryzykować, że będzie to jednak dla cebuli zbyt żyzne.
udało mi się skopać parę grządek i nawieźć kurzeńcem, ale nie czystym tylko takim ze słomą.
Liczyłam na normalną wiosnę. W efekcie jak spadł śnieg to na miesiąc i dopiero się roztopił w tym tygodniu.
Tu mam pytanie do forumowicz, czy wystarczająco wywietrzał azot z tego nawozu,
żebym mogła posadzić dymkę, czy nie ryzykować, że będzie to jednak dla cebuli zbyt żyzne.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Jeśli jest mowa o tym, że obornik ptasi należy przykopywać najpóźniej na 2 tygodnie przed siewem czy sadzeniem to nie chodzi o wywietrzenie azotu. Chodzi o to, by przestał się wydzielać amoniak który jest b. szkodliwy dla młodych roślin. Cóż to byłby za nawóz , z którego ulotniłby się azot.
Dymkę możesz sadzić . Mam nadzieję, że nie dałaś tego kurzeńca bez opamiętania.
Dymkę możesz sadzić . Mam nadzieję, że nie dałaś tego kurzeńca bez opamiętania.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Po zastosowaniu dość świeżego obornika i posadzeniu dymki, wystąpienie śmietki raczej pewne.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
forumowicz dzięki, no jasne, że amoniak
Ekopom może nie będzie tak źle?
Ekopom może nie będzie tak źle?
Witam,
mam pytanie - może dość dziwne - jestem amatorem w temacie ogród & warzywnik. Czy wykorzystując nawóz kurzy (ja rozpuszczam go w niewielkiej ilości w balii z wodą) jest jakiekolwiek zagrożenie salmonella??
mam pytanie - może dość dziwne - jestem amatorem w temacie ogród & warzywnik. Czy wykorzystując nawóz kurzy (ja rozpuszczam go w niewielkiej ilości w balii z wodą) jest jakiekolwiek zagrożenie salmonella??
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Muszą kury być zarażone salmonellą.
Ja swoje kury kupowałam nie na targu tylko u hodowcy i mam pewność,
że kury były szczepione przeciw salmonelli.
Do Ekopoma, nie miałam śmietki, ale kury mi tak stratowały grządki, że wiele cebuli nie przetrwało.
Ja swoje kury kupowałam nie na targu tylko u hodowcy i mam pewność,
że kury były szczepione przeciw salmonelli.
Do Ekopoma, nie miałam śmietki, ale kury mi tak stratowały grządki, że wiele cebuli nie przetrwało.