Kawa uprawa w mieszkaniu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawa w domu

Post »

Mietku pisałeś, że posadziłeś kilka nasion, czy coś kiełkuje? Bo z moich niestety nic
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja kilka razy próbowałam z nasionami kawy, niestety bez rezultatu. Myślę, że nasiona kupowane w centrach są zbyt mocno wysuszone? Ze świeżo zebranymi pewnie byłoby łatwiej.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Xk-k
---

Post »

Dostałam owoce z nasionami prosto z krzaku kawowego Mietka, ale niestety i tak nic nie kiełkuje minął już dłuższy czas
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może Mietek się odezwie i dowiemy się ile trzeba czekać na kiełkowanie nasion?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :) Dobrze,że tu trafiłam.
Kupiłam ostatnio w biedronce kawę , w doniczce jest około 10/15 sztuk . Teraz mają około 20cm wysokości. Czy poprzesadzać je do osobnych doniczek czy poczekać do wiosny ...a może w ogóle zostawić je razem?
Już jedną kiedyś ukatrupiłam, może z tą się uda :D
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12

Post »

Kasik pisze:Mietku pisałeś, że posadziłeś kilka nasion, czy coś kiełkuje? Bo z moich niestety nic
witaj.przepraszam za zwłokę moje nasiona dopiero zaczynają kiełkować.kawa wschodzi do 6 tygodni,tylko pamiętaj aby ziemia była zawsze mokra inaczej kiełki obeschną.swoją posiałem ok.tygodnia wcześniej. :wit
mietek41
50p
50p

Post »

szarotka66 pisze:Ja kilka razy próbowałam z nasionami kawy, niestety bez rezultatu. Myślę, że nasiona kupowane w centrach są zbyt mocno wysuszone? Ze świeżo zebranymi pewnie byłoby łatwiej.
masz rację nasiona kawy tracą zdolność kiełkowania po ok.4-6 tygodni po zerwaniu.najlepiej kupić sadzonkę w sklepie.
mietek41
50p
50p

Post »

SandraABC pisze:Witam :) Dobrze,że tu trafiłam.
Kupiłam ostatnio w biedronce kawę , w doniczce jest około 10/15 sztuk . Teraz mają około 20cm wysokości. Czy poprzesadzać je do osobnych doniczek czy poczekać do wiosny ...a może w ogóle zostawić je razem?
Już jedną kiedyś ukatrupiłam, może z tą się uda :D
witaj.nie próbuj rozdzielać roślin uszkodzisz korzenie.poczekaj do wiosny zostaw 3-4najmocniejszych roślin a resztę wytnij sekatorem.kawa ma bardzo wrażliwe korzenie.i pamiętaj o przesadzaniu. :uszy
Xk-k
---

Post »

Ja swoja posiałam 13 grudnia i nic, no ale czekam dalej może jeszcze wykiełkuje
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Dziękuje , czekam do wiosny w takim razie - ale już dzisiaj zobaczyłam zmiany na liściach ... tamta zaczynała tak samo i skończyła w koszu....
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37

Post »

Mam na razie małą sadzonkę kawy. Potwierdzam, pijak straszny. Ostatnio przegapiłam i jakoś jej nie podlałam. Kilka listów uschło :cry: Mam nadzieję, że wkrótce odbije, bo jesienią rosła jak szalona.
mietek41
50p
50p

Post »

witaj.kawę można również przelać zwłaszcza zimą.musisz obserwować ziemię i przyrosty rośliny.poradzi sobie z delikatnym przesuszeniem w takim przypadku najlepiej kawę wstawić do wanny i porządnie spryskać odstaną wodą dostarczysz ją odrazu do liści :wit
mietek41
50p
50p

Post »

SandraABC pisze:Dziękuje , czekam do wiosny w takim razie - ale już dzisiaj zobaczyłam zmiany na liściach ... tamta zaczynała tak samo i skończyła w koszu....
Obrazek
Obrazek
nie martw się moja kawa też dostaje takich plam na liściach zwłaszcza zimą .roślina reaguje na nadmiar albo niedobór wody,brak odpowiedniej ilości światła zmiany temperatury i wiele innych czynników.odsyłam do wcześniejszych postów musisz jej zapewnić jak najlepsze warunki iobserwując reagować powodzenia ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”