Kawa uprawa w mieszkaniu
Re: Kawa w domu
Mietku pisałeś, że posadziłeś kilka nasion, czy coś kiełkuje? Bo z moich niestety nic
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja kilka razy próbowałam z nasionami kawy, niestety bez rezultatu. Myślę, że nasiona kupowane w centrach są zbyt mocno wysuszone? Ze świeżo zebranymi pewnie byłoby łatwiej.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Dostałam owoce z nasionami prosto z krzaku kawowego Mietka, ale niestety i tak nic nie kiełkuje minął już dłuższy czas
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może Mietek się odezwie i dowiemy się ile trzeba czekać na kiełkowanie nasion?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Dobrze,że tu trafiłam.
Kupiłam ostatnio w biedronce kawę , w doniczce jest około 10/15 sztuk . Teraz mają około 20cm wysokości. Czy poprzesadzać je do osobnych doniczek czy poczekać do wiosny ...a może w ogóle zostawić je razem?
Już jedną kiedyś ukatrupiłam, może z tą się uda
Kupiłam ostatnio w biedronce kawę , w doniczce jest około 10/15 sztuk . Teraz mają około 20cm wysokości. Czy poprzesadzać je do osobnych doniczek czy poczekać do wiosny ...a może w ogóle zostawić je razem?
witaj.przepraszam za zwłokę moje nasiona dopiero zaczynają kiełkować.kawa wschodzi do 6 tygodni,tylko pamiętaj aby ziemia była zawsze mokra inaczej kiełki obeschną.swoją posiałem ok.tygodnia wcześniej.Kasik pisze:Mietku pisałeś, że posadziłeś kilka nasion, czy coś kiełkuje? Bo z moich niestety nic
masz rację nasiona kawy tracą zdolność kiełkowania po ok.4-6 tygodni po zerwaniu.najlepiej kupić sadzonkę w sklepie.szarotka66 pisze:Ja kilka razy próbowałam z nasionami kawy, niestety bez rezultatu. Myślę, że nasiona kupowane w centrach są zbyt mocno wysuszone? Ze świeżo zebranymi pewnie byłoby łatwiej.
witaj.nie próbuj rozdzielać roślin uszkodzisz korzenie.poczekaj do wiosny zostaw 3-4najmocniejszych roślin a resztę wytnij sekatorem.kawa ma bardzo wrażliwe korzenie.i pamiętaj o przesadzaniu.SandraABC pisze:Witam Dobrze,że tu trafiłam.
Ja swoja posiałam 13 grudnia i nic, no ale czekam dalej może jeszcze wykiełkuje
Mam na razie małą sadzonkę kawy. Potwierdzam, pijak straszny. Ostatnio przegapiłam i jakoś jej nie podlałam. Kilka listów uschło Mam nadzieję, że wkrótce odbije, bo jesienią rosła jak szalona.
witaj.kawę można również przelać zwłaszcza zimą.musisz obserwować ziemię i przyrosty rośliny.poradzi sobie z delikatnym przesuszeniem w takim przypadku najlepiej kawę wstawić do wanny i porządnie spryskać odstaną wodą dostarczysz ją odrazu do liści
nie martw się moja kawa też dostaje takich plam na liściach zwłaszcza zimą .roślina reaguje na nadmiar albo niedobór wody,brak odpowiedniej ilości światła zmiany temperatury i wiele innych czynników.odsyłam do wcześniejszych postów musisz jej zapewnić jak najlepsze warunki iobserwując reagować powodzenia