Słonecznik bulwiasty, topinambur ( Helianthus tuberosus )
Re: co to za roślina
Tak, to topinambur. Pewnie posadzili go tam myśliwi, jako karmę dla dzików.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za roślina? ( Topinambur )
Albo ktoś wyrzucał ogrodowe śmieci - w mojej okolicy pełno tego.
notabene: bulwy są jadalne i smaczne, dawniej były bardzo popularne w Polsce. W mojej starej książce kucharskiej (ponad 50 lat) jest na nie sporo przepisów, noszą tam nazwę po prostu: "bulwy" (bez żadnego przymiotnika czy określenia czego są to bulwy).
notabene: bulwy są jadalne i smaczne, dawniej były bardzo popularne w Polsce. W mojej starej książce kucharskiej (ponad 50 lat) jest na nie sporo przepisów, noszą tam nazwę po prostu: "bulwy" (bez żadnego przymiotnika czy określenia czego są to bulwy).
Zielonym do góry!!!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 lip 2014, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
A może ktoś może wyrzucił słoneczniczek szorstki ,bo mój właśnie tak wygląda . A może ja mam topinambur i mogła bym go zjeść a ja chcę go wywalić.
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
To może być mieszaniec słoneczniczka szorstkiego i topinamburu,w moich okolicach wszędzie rośnie na dziko po rowach.
Kwiaty to resztki Raju.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 cze 2014, o 10:32
Słonecznik szorstki ma trochę inne kwiaty, wg mnie to topinambur
Topinambur - Słonecznik bulwiasty ( Helianthus tuberosus )
Witam
Na mojej działce rośnie taka roślina i nie wiem co z nią zrobić aby ja usunąć. Z każdym rokiem jest tego coraz to więc i w zwiazku z tym chciałbym to usunąć ale wyrywajac nic to nie daje. Dlatego proszę Was Drody Fachowcy o pomoc jak to wytępić.(Po zimie sa takie twarde łodygi a w ziemi różowe bulwy.)
I jeszcze jedno czy da sie czymś wyjałowić ziemie z wszelkich chwastów pod lingustr zimozielony?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Bartek
Na mojej działce rośnie taka roślina i nie wiem co z nią zrobić aby ja usunąć. Z każdym rokiem jest tego coraz to więc i w zwiazku z tym chciałbym to usunąć ale wyrywajac nic to nie daje. Dlatego proszę Was Drody Fachowcy o pomoc jak to wytępić.(Po zimie sa takie twarde łodygi a w ziemi różowe bulwy.)
I jeszcze jedno czy da sie czymś wyjałowić ziemie z wszelkich chwastów pod lingustr zimozielony?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Bartek
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
Re: Co to może być za roślina?????
Topinambur. Bulwy są jadalne. Bardzo smaczne. Na tym forum jest nawet wątek z przepisami kuchennymi. Można go też traktować jak zwykłe ziemniaki.
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
Re: Co to może być za roślina?????
Bartku to jest Topinambur (Słonecznik bulwiasty)
Bulwy są jadalne, są smaczne, ale i wartościowe, ponieważ zawierają inulinę (rodzaj probiotyku) i błonnik
Jeśli chcesz się go pozbyć,musisz dokładnie przekopać miejsca gdzie rosną i gruntownie wybrać wszystkie bulwy najlepiej jeszcze teraz jesienią....nie jest to łatwe..zawsze pozostają jakieś malutkie bulwy które wybija z ziemi na wiosnę,wiosną łatwiej będzie Ci je już usunąć- wykopać, będzie już ich niewiele
Bulwy chętnie zjadane są przez zwierzynę leśną,jeśli nie masz co z nimi zrobić
Bulwy są jadalne, są smaczne, ale i wartościowe, ponieważ zawierają inulinę (rodzaj probiotyku) i błonnik
Jeśli chcesz się go pozbyć,musisz dokładnie przekopać miejsca gdzie rosną i gruntownie wybrać wszystkie bulwy najlepiej jeszcze teraz jesienią....nie jest to łatwe..zawsze pozostają jakieś malutkie bulwy które wybija z ziemi na wiosnę,wiosną łatwiej będzie Ci je już usunąć- wykopać, będzie już ich niewiele
Bulwy chętnie zjadane są przez zwierzynę leśną,jeśli nie masz co z nimi zrobić