Pokochałam storczyki ale..
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pokochałam storczyki ale..
Tak, tylko tą co obumrze. Myślę,że będzie dobrze i już niedługo (czyt. 2 m-ce ) zobaczysz kwiaty
Wzięłam się w końcu za przesadzanie moich storczyków a, że to mój pierwszy raz to napisze, że łatwo nie było, ale trzeba było sobie z tym jakoś poradzić. Pierwszego w obroty wzięłam tego co zaniedbała go moja mama, bo był mniejszy i wiedziałam, że zbyt wiele korzeni to w nim nie będzie. A wyglądało to tak:
Najpierw to pokaże Wam moje przygotowane doniczki. Dziurki zrobiłam specjalnym dłutem którego nagrzewałam pod ogniem z pieca gazowego.
Korzonki już mojego zabiedzonego storczyka po mamie
Tutaj już po przeniesieniu do nowego podłoża z nową mniejszą doniczką 9cm
Tutaj korzonki mojego 'imieninowego', najwyższego storczyka jakiego mam a w nim było sporo korzeni które były martwe i suche oraz takie które doczepiły się jakimś cudem do ledwo żyjących i przy myciu i oczyszczaniu same odpadały.
Już w nowej doniczce. Przy okazji przycięłam do miejsca suchego gałąź która mi usychała.
Najpierw to pokaże Wam moje przygotowane doniczki. Dziurki zrobiłam specjalnym dłutem którego nagrzewałam pod ogniem z pieca gazowego.
Korzonki już mojego zabiedzonego storczyka po mamie
Tutaj już po przeniesieniu do nowego podłoża z nową mniejszą doniczką 9cm
Tutaj korzonki mojego 'imieninowego', najwyższego storczyka jakiego mam a w nim było sporo korzeni które były martwe i suche oraz takie które doczepiły się jakimś cudem do ledwo żyjących i przy myciu i oczyszczaniu same odpadały.
Już w nowej doniczce. Przy okazji przycięłam do miejsca suchego gałąź która mi usychała.
rosarita ale nie posadziłaś ich do mieszanki z 'ziemią' chyba..bo tak jakoś obok resztki widać, jakoś mi się niezbyt podoba to posadzenie
Ja dałam na dno kawałki styropianu z grubymi kawałkami kory, na to włożyłam korzenie i wrzucałam głównie korę z odrobiną kawałków styropianu i sphagnum od góry (sphagnum u mnie rośnie, więc niekoniecznie każdy ma dostęp), lekko opukiwałam dnem doniczkę, żeby ubić. W rezultacie jest sporo wolnych przestrzeni, ale korzenie są przemieszane z korą, bo czymś się one w końcu muszą żywić
Ja dałam na dno kawałki styropianu z grubymi kawałkami kory, na to włożyłam korzenie i wrzucałam głównie korę z odrobiną kawałków styropianu i sphagnum od góry (sphagnum u mnie rośnie, więc niekoniecznie każdy ma dostęp), lekko opukiwałam dnem doniczkę, żeby ubić. W rezultacie jest sporo wolnych przestrzeni, ale korzenie są przemieszane z korą, bo czymś się one w końcu muszą żywić
Oczywiście, że nie przesadzałam ich do ziemi tylko do specjalnego podłoża dla storczyków. Tam była kora, keramzyt, chyba były też chipsy kokosowe i węgiel drzewny. Hm...zapomniałam jedynie o styropianie i sphagnum (jedno i drugie mam w domu), bo po prostu o tym nie wiedziałam. I co proponujesz? Myślisz, że powinnam jeszcze raz je wyciągnąć i posadzić ponownie?
- deszczowka79
- 200p
- Od: 14 lis 2011, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witaj
jeżeli wszystko zrobilaś dobrze to nie powinno nic się dziać
piękne masz kwiatki
jeżeli wszystko zrobilaś dobrze to nie powinno nic się dziać
piękne masz kwiatki
rosarita musisz sama ocenić, ja zrobiłam dokładnie jak tu, on tam daje chyba perlit, . Perlit trochę chłonie wodę, ja nie miałam to dałam drobnego styropianu i odrobinę sphagnum. I zobacz jakie to są duże kawałki, nie ma takiego czegoś rozdrobnionego jak u ciebie, chyba, że zdjęcie przekłamuje http://www.youtube.com/watch?v=636PDR1NIUg
Jeszcze jedna sprawa - mieszanka, która ma być zastosowana musi być porządnie wcześniej namoczona. Kora bardzo długo wchłania wodę. Przed posadzeniem jak weźmiesz mieszankę w garść i wyciśniesz to nic nie może kapać miedzy palcami
Jeszcze jedna sprawa - mieszanka, która ma być zastosowana musi być porządnie wcześniej namoczona. Kora bardzo długo wchłania wodę. Przed posadzeniem jak weźmiesz mieszankę w garść i wyciśniesz to nic nie może kapać miedzy palcami
- Merghen
Też mi sie nie podoba to podłoże. Czy możesz zrobić zdjęcie samego podłoża, tego co Ci zostało? Może ono jest dobre tylko bardzo namoczone choć jak dla mnie jego granulacja jest za drobna.
Do cymbidium i moich rododendronów pewnie dobre, bo na bazie torfu, ale do phalaenopsis? takiego bym nie dała do moich, no ja się nie znam..
i co to jest humostill....jesssu Humostil to naturalny skoncentrowany środek organiczny, poprawiający właściwości gleby oraz podłoży. Zawiera duże ilości próchnicy, która korzystnie wpływa na strukturę gleby tzn co to jest??? równie dobrze może to być przekompostowany obornik..
i co to jest humostill....jesssu Humostil to naturalny skoncentrowany środek organiczny, poprawiający właściwości gleby oraz podłoży. Zawiera duże ilości próchnicy, która korzystnie wpływa na strukturę gleby tzn co to jest??? równie dobrze może to być przekompostowany obornik..
Kupiłam to podłoże, bo czytałam czytałam na miejscu w sklepie zastosowanie i powinien być dobry dla moich kwiatów dlatego go wzięłam.
Zastosowanie:
Podłoże stosowane jest do uprawy storczyków odmian naziemnych oraz do epifitycznych np. Phalaenopsis, Odontoglossum, Cymbidium, Cattleya, Paphiopedilum.
Zastosowanie:
Podłoże stosowane jest do uprawy storczyków odmian naziemnych oraz do epifitycznych np. Phalaenopsis, Odontoglossum, Cymbidium, Cattleya, Paphiopedilum.
- Merghen
1)Wydaje mi się,że do innych wymienionych na opakowaniu o drobnych korzeniach to może być dobre ale do phalaenopsisów - mam pewne wątpliwości. Jest w/g mnie za drobne, za bardzo rozłożone ale teraz i tak będzie ciężko coś kupić. Chyba,że w zoologicznym uda Ci się dokupić samej kory do terrarium, takiej o średniej granulacji, mże być też o tej bardzo dużej i domieszać jej do tego podłoża. Wtedy już powinno być OK. Jednak będzie to wymagało ponownego wyjęcia z podłoża.
2)Mam też wrażenie,że podłoże to przez cały sezon letni leżało na dworze i jak padało to je b. dobrze namoczyło, aż za dobrze więc domieszanie w/w kory na pewno pozwoli na lekkie osuszenie tego podłoża a to będzie lepsze dla korzeni, zbyt mokre może powodować ich gnicie a na pewno przesuszanie w okresie zimowym może potrwać do wiosny.
3)To tylko taka dodatkowa sugestia, dziurek w doniczce może być jeszcze więcej.
PS. Przykład Twojego gotowego podłoża jeszcze bardziej mnie upewnia,że lepiej kupić osobno wszystkie składniki a potem samemu je mieszć w zależności od potrzeb danego gatunku.
2)Mam też wrażenie,że podłoże to przez cały sezon letni leżało na dworze i jak padało to je b. dobrze namoczyło, aż za dobrze więc domieszanie w/w kory na pewno pozwoli na lekkie osuszenie tego podłoża a to będzie lepsze dla korzeni, zbyt mokre może powodować ich gnicie a na pewno przesuszanie w okresie zimowym może potrwać do wiosny.
3)To tylko taka dodatkowa sugestia, dziurek w doniczce może być jeszcze więcej.
PS. Przykład Twojego gotowego podłoża jeszcze bardziej mnie upewnia,że lepiej kupić osobno wszystkie składniki a potem samemu je mieszć w zależności od potrzeb danego gatunku.
To niemożliwe żeby się tak rozłożyło, rozłożona kora kruszy się w ręku na 'płatki', nie będzie taką 'ziemią' jaką widać na zdjęciu. Moim zdaniem to torf, których właściwości są ogólnie znane. Może przesiać, chociaż jeśli wilgotne to może być trudne, albo powybierać grubsze kawałki kory i uzupełnić np pumeksem, styropianem, większym perlitem, sphagnum. W każdym razie torf bym usunęła.
Zaznaczam, że na storczykach się nie znam (chociaż wymagania są dosyć jasno określone) ale na składnikach podłoży znam się bardzo dobrze
Zaznaczam, że na storczykach się nie znam (chociaż wymagania są dosyć jasno określone) ale na składnikach podłoży znam się bardzo dobrze
Ślicznie dziękuje wam za wszystkie podpowiedzi. Po pracy biorę się ponownie za swoje kwiaty, bo nie mam zamiaru potem płakać.Merghen pisze:1)Wydaje mi się,że do innych wymienionych na opakowaniu o drobnych korzeniach to może być dobre ale do phalaenopsisów - mam pewne wątpliwości. Jest w/g mnie za drobne, za bardzo rozłożone ale teraz i tak będzie ciężko coś kupić. Chyba,że w zoologicznym uda Ci się dokupić samej kory do terrarium, takiej o średniej granulacji, mże być też o tej bardzo dużej i domieszać jej do tego podłoża. Wtedy już powinno być OK. Jednak będzie to wymagało ponownego wyjęcia z podłoża
Małgosiu - ponieważ mam w domu jaszczurkę więc mam też cały worek kory więc wyciągnę podłoże z kwiatów, dorzucę do tego suchą korę i trochę styropianu (ew. może uda mi się kupić nowe podłoże). Czy sphagnum też dorzucić (suchą czy mokrą, bo mam go sprasowanego i najpierw muszę go dać do wody)?
Znalazłam też i taki film o przesadzaniu storczyków. Słyszałam, że się po przesadzaniu nie podlewa i nie moczy storczyka przez 2 tyg. Wyjaśni mi ktoś jak to w końcu jest, bo 1 osoba mówi, że całe podłoże powinno się namoczyć, ktoś inny że po przesadzeniu nie podlewać a na filmie jest jeszcze inaczej czyli namacza storczyka po przesadzeniu. Zgłupiałam już.
http://www.youtube.com/watch?v=TBdrwufF ... DF993B6710