Rośliny - cieniolubne do mieszkania
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, albo kwitną mało spektakularnie. Ale za to rosną w niesprzyjających warunkach przez całe lata i dają nie tylko odpoczynek oczom (kolor zielony odpręża), ale też łagodzą klimat domu
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Scindapsus tak - tyle, że w dużym zacienieniu liście będą dużo mniej wybarwione - mogą nawet całkiem "zzieleniec"..
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
Rośliny do pokoju od strony północnej?
Bardzo lubie kwiaty tylko ... Salon w moim domu jest od strony północnej nigdy w nim nie ma słońca. Pokój ma wymiary 5x6 metrów. Chciałabym w nim mieć jakieś kwiaty. na razie jedyny jaki ładnie rośnie to Zamiokulkas. Stoi tam również Szeflera, która ma już ok. 1 metra. A tak to zero roślinek. W innych pokojach mam busz tylko tu nic. Poradźcie mi co bym mogła zasadzić żeby dobrze się czuło w tym cieniu.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Komputer mam w pokoju od północy a na parapecie: żyworódki, sępolie. fikus, koniczynka czerwona, difenbachia, scindapsus, bluszcz, maranta, storczyk.
Północne okno wcale nie jest takie złe. Wszystko mi na nim rośnie, z wyjątkiem rozsady pomidorów.
Do dekoracji salonu możesz wstawiać na pewien czas każdą roślinkę, przecież mogą zmieniać miejsce.
Doskonale też w kącie północnego pokoju czuje się sansiewieria, czyli wężownica, bo kwitnie.
Północne okno wcale nie jest takie złe. Wszystko mi na nim rośnie, z wyjątkiem rozsady pomidorów.
Do dekoracji salonu możesz wstawiać na pewien czas każdą roślinkę, przecież mogą zmieniać miejsce.
Doskonale też w kącie północnego pokoju czuje się sansiewieria, czyli wężownica, bo kwitnie.
Waleria
Jaką proponujecie roślinę w słabo nasłonecznionym miejscu
Witam wszystkich ogrodników
Chciałbym zasięgnąć porady jaką proponujecie roślinę. Chcę postawić ją na środku salonu.
Kiepsko w tym miejscu ze światłem. Mam sporo miejsca dlatego też szukam dużej rośliny, nie trującej bo mam malutką córę.
Czekam z niecierpliwością na Wasze propozycje.
Pozdrawiam
Chciałbym zasięgnąć porady jaką proponujecie roślinę. Chcę postawić ją na środku salonu.
Kiepsko w tym miejscu ze światłem. Mam sporo miejsca dlatego też szukam dużej rośliny, nie trującej bo mam malutką córę.
Czekam z niecierpliwością na Wasze propozycje.
Pozdrawiam