Rośliny - cieniolubne do mieszkania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, albo kwitną mało spektakularnie. Ale za to rosną w niesprzyjających warunkach przez całe lata i dają nie tylko odpoczynek oczom (kolor zielony odpręża), ale też łagodzą klimat domu :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
AddMaster
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lut 2008, o 01:25

Post »

Do ziemnego kąta proponuje scindapsus + lampka ze świetlówką energooszczędną (7-8WAT) efekt moze byc bardzo dobry.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Od: 2 gru 2007, o 12:54
Kontakt:

Post »

faktycznie mało spektakularne ;) Oglądałem ostatnio skrzydłokwiata i chyba bardziej mi się podoba dracena. Chyba raczej pomysł ze świetlówką się u mnie nie sprawdzi :P
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Polecam to co KaRo: Aspidistrę i Sanseverię oraz Fatsjobluszcz. Poczciwa, staroświecka Aspidistra "Żelazne liście", niech wreszcie wróci do łask, bo w pełni na to zasługuje, a na dodatek bardzo pasuje do secesyjnych mebli i nie tylko.
:)
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Scindapsus tak - tyle, że w dużym zacienieniu liście będą dużo mniej wybarwione - mogą nawet całkiem "zzieleniec"..
renatunka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2008, o 15:32

Rośliny do pokoju od strony północnej?

Post »

Bardzo lubie kwiaty tylko ... Salon w moim domu jest od strony północnej nigdy w nim nie ma słońca. Pokój ma wymiary 5x6 metrów. Chciałabym w nim mieć jakieś kwiaty. na razie jedyny jaki ładnie rośnie to Zamiokulkas. Stoi tam również Szeflera, która ma już ok. 1 metra. A tak to zero roślinek. W innych pokojach mam busz tylko tu nic. Poradźcie mi co bym mogła zasadzić żeby dobrze się czuło w tym cieniu.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Komputer mam w pokoju od północy a na parapecie: żyworódki, sępolie. fikus, koniczynka czerwona, difenbachia, scindapsus, bluszcz, maranta, storczyk.
Północne okno wcale nie jest takie złe. Wszystko mi na nim rośnie, z wyjątkiem rozsady pomidorów.
Do dekoracji salonu możesz wstawiać na pewien czas każdą roślinkę, przecież mogą zmieniać miejsce.
Doskonale też w kącie północnego pokoju czuje się sansiewieria, czyli wężownica, bo kwitnie.
Waleria
renatunka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2008, o 15:32

Post »

Dzięki. Dużo roślinek było już w tym pokoju i wszystkie wcześniej czy później lądowały w koszu bo się nie dało ich uratować. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? A jakie kwitnące roślinki oprócz wężownicy mogłabym tam mieć?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Na samym parapecie tak by było światło powinny sobie spokojnie dać radę fiołki afrykańskie i alpejskie. Dobrze też powinny rosnąć tam cissusy. :D
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Spatiphyllum lubi cień, ale będzie mniej kwitło.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

U mnie po północnej stronie dobrze rosną hoja(jest bujna, tylko mniej kwitnie), trzykrotka, fiołki,maranta, kalatea, bluszcz, cissus rombolistny, szeflera, grubosz drzewiasty( na parapecie) i filodendron pnący.
Awatar użytkownika
Bozena S
50p
50p
Od: 28 paź 2007, o 12:20

Post »

A ja mam w pólnocnym pokoju: aspleniu, pileę, stromante, kliwię, zroślichę, szlumbergerę, ripsalidopsis, difenbachię, begonie. I dobrze się mają.
ozim
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 paź 2008, o 14:11

Jaką proponujecie roślinę w słabo nasłonecznionym miejscu

Post »

Witam wszystkich ogrodników
Chciałbym zasięgnąć porady jaką proponujecie roślinę. Chcę postawić ją na środku salonu.
Kiepsko w tym miejscu ze światłem. Mam sporo miejsca dlatego też szukam dużej rośliny, nie trującej bo mam malutką córę.
Czekam z niecierpliwością na Wasze propozycje.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”