Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

U mnie wszelkie nadmiary z wdzięcznością biorą znajomi. Mówią, że własne dynie smakują o niebo lepiej niż te, które kupowali w sklepach i na targu.
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

To był pierwszy rok z dyniami i jak na naszą skromna rodzinkę to za dużo rozsady zrobiłam, bo przecież coś może się zawsze stać i sadzonki mogą nie przetrwać :lol: . A potem jak jeszcze część bardzo długo kiełkowała i myślałam że nasionka pogniły i dorzuciłam do doniczek po kolejnym nasionku by puste nie stały, a potem wychodziły mi w końcu sadzonki podwójne. A jak są, to przecież nie można zmarnować i wszystkie trzeba posadzić skoro miejsce jest i na koniec dopadła klęska urodzaju :roll: :lol:

Kogo mogłam już obdarowałam, bardzo obrodziły też melonowe, a takich dużo też nie da się upchnać u znajomych. Zastanawiam się czy takimi rozłupanymi dyniami można by dokarmiać zwierzynę leśną, ale póki co śnieżnej zimy nie ma to chyba nie mają problemu z pokarmem.
Ania
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

A ja właśnie próbuję na coś się zdecydować . Z zeszłorocznych najbardziej smakowała nam Hokkaido i Muscat de Provence no a dynia olbrzymia ważąca 70 kg zachwycała wszystkich kto nas odwiedzał :lol:
Hekate mrozu i śniegu nie ma ale na pewno leśna zwierzyna i tak chętnie zje Twoje dynia bo o tej porze roku wybór ma niewielki .
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dotychczas żyłam w innym świecie i w ogrodzie rosła mi tylko dynia bambino. W tym roku zaszalałam na alooo i kupiłam ze 20 odmian :lol: . I tak po duuużej selekcji. :wink: Zamierzam je posadzić nie zważając na odległości, a niech sie zapylają. ;:162 Jak zobaczę, które gatunki nam najbardziej smakują to dokupie oryginały za rok. Wszystko przede mną! ;:3
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Brzoskwinko :D za rok to Ty pewnie kupisz 20 nowych odmian i będziesz sobie powtarzać,że w następnym roku to już na pewno dokonasz selekcji :lol: Brzmi to jakoś znajomo.........
Forumowiczka Kasia...;)
sirrah
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 23:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Jak zobaczę, które gatunki nam najbardziej smakują to dokupie oryginały za rok.
Plus oczywiście kolejną porcję tych jeszcze nie sprawdzonych odmian :wink:
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

To może trochę wspomnień ? :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Sprawdzałem dziś sporo modeli pogodowych i wygląda na to, że od niedzieli czeka nas zima :) Ale to zależy, jak wyglądać będzie sytuacja baryczna. Jeżeli wyże będą stacjonować na zachodzie Europy, a na północ od nas będą przechodzić niże, to zima może trzymać i do marca. Ale jeżeli wtedy żadnego niżu po niedzieli nie będzie to pogoda wyglądałaby jak dziś, czyli atlantycka. Byle do wiosny, bo nasionka dyń czekają na wilgotną i ciepłą ziemię :)))
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Pauli Jaka to ta pierwsza odmiana? Często ją widziałem na jesieni w marketach
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Tomku jest to albo ChampionF1 albo Rock StarF1 i trochę się różnią od tych co były widywane w tym roku w marketach :)Wg opisu miały się różnić od siebie wielkością, wysokością i terminem dojrzewania a fakt był taki że miałam kiepski flamaster przy zapisywaniu na tabliczce i po pierwszym deszczu wszystko się zmazało i niestety nie mogłam ich już od siebie odróżnić bo były prawie identyczne :roll:
Te wyglądają jak z obrazka, bez żadnej skazy. Niemniej te dostępne u nas w Polsce też mi się podobały i kupiłam 3szt. na nasionka :)

A tak na marginesie to pod koniec tygodnia planuję składać zamówienie z http://www.kcb-samen.ch/shop/ i jakby ktoś jeszcze miał ochotę się dołączyć to proszę o info na priw.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

U mnie z dyniowego stada zostały tylko Atlanticki i kilka Hokkaido, które leżakują w spiżarni, reszta już skonsumowana. ;:137

Obrazek

Tęskno mi za takim widokiem w ogrodzie.. - jeszcze trochę.. :wink:

Obrazek
pozdrawiam, Anita
yerena
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 sie 2011, o 10:38

Post »

:wit szukając informacji, niedawno natrafiłam na niemieckiego sprzedawcę dyń. Może ktoś się skusi.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Brzoskwinko, będzie tak, jak piszą dziewczyny. Jak kupiłaś 20 odmian, to nie ma szans, by za rok utrzymać się takiej ilości :D . Wzrośnie i to może znacznie, bo jak ktoś zaczyna dynie siać, to już przepadł, zostaje dynioholikiem bez szans na wyleczenie. Inne warzywa mniej uzależniają, a dynie - bardzo mocno. Ja już się zastanawiam, gdzie wcisnąć rozsadę dyni. Rok temu wszystkie parapety u siebie i siostry, w tym roku chyba jeszcze włączę dom rodziców (jak się nie zbuntują, bo oni mają b. dużo pomidorów).

Pauli, śliczne dynie. Miło popatrzeć na zdrowiutkie owoce.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”