Miniszklarenki i siew nasion

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
11krzych

Re: Miniszklarenki i siew nasion

Post »

forumowicz pisze:
11krzych pisze: i nie zawierać kulek styropianu.
Do ziemi ogrodniczej dodaje się nie styropian lecz perlit
...
Wyglądem przypomina kuleczki styropianu.
Dokładnie, dodaje się perlit. Ja miałem na myśli ziemię z kompostowanych odpadów komunalnych, która może (nie twierdzę, że musi) zawierać m.in kadm i nikiel z baterii, rtęć ze świetlówek energooszczędnych i nieszkodliwe kuleczki styropianu służącego kiedyś do transportu urządzeń RTV/AGD. A właściwie to pożyteczne kuleczki, bo zawsze występują w tego typu ziemi i łatwo ją dzięki nim rozpoznać.

Pozdr :)

PS. I jeszcze dodam, że ziemia do wysiewu nie może być zbyt włóknista, bo siewki wykiełkują powiązane w dziwne "węzełki" czego sam na własnej skórze doświadczyłem.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jako kuwet do wysiewów używam opakowań po Delicjach .Są podzielone na 3 ,mieszczą się idealnie na moim parapecie wzdłuż .Ziemię taką jak Wy i dokładam perlit .Sprawdził mi się w zeszłym sezonie i zostanie już u mnie .
A i przykrywam to opakowaniami po kiwi .Zima są promocję i dużo u mnie tego idzie tzn .zostaje .Opakowanie ma dziurki , dobre jest wietrzenie ,jest przezroczyste i można je postawić na dwa opakowania po delicjach .
Awatar użytkownika
Menqa
50p
50p
Od: 3 sty 2012, o 07:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Comcia - może i ja spróbuję na kukurydzę?
Jak dynia reaguje na przesadzanie?
Ja swoją kukurydzę siałam w pojedyncze duże doniczki i prawie wszystkie się przyjęły po posadzeniu do gruntu.

Pozdrawiam, Menqa
11krzych

Post »

BRZOSKWINKA pisze: Jak dynia reaguje na przesadzanie?
Podobnie do ogórka. Nie lubi, ale jak nie uszkodzisz bryły korzeniowej, to się przyjmie bez problemu.
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

A ja polecam opakowania po litrowych lodach oraz opakowania po słodyczach z auchan ;:108
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

11krzych pisze:Podobnie do ogórka. Nie lubi, ale jak nie uszkodzisz bryły korzeniowej, to się przyjmie bez problemu.
Dla ciekawostki powiem, że praktykowałem onegdaj przesadzanie ogórków w fazie liścieni przy pomocy łyżeczki od herbaty. Nabierałem na łyżeczkę taką roślinkę wraz z ziemią i przenosiłem do dołka w glebie zsuwając z łyżeczki przy pomocy palca. Skuteczne choć żmudne. Nasze babcie zaś wysiewały ogórki do połówek skorupek po jajkach i wraz z tą skorupką wsadzały do ziemi.

Pozdrawiam

PS Sposób ze skorupkami jajek polecam szczególnie tym, którzy mają na działce licznych przyjaciół w postaci turkucia podjadka. Skorupka chroni młode rośliny przed podcięciem a z czasem pęka i nie stanowi przeszkody dla korzeni. Poza tym w skorupce znajduje się fosfor, który stymuluje rozwój korzeni
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

A ja mam pytanie..
pod jaką nazwą dostanie się nasiona cebuli cukrowej.. i kiedy się ją wysiewa..
Bo ponoć w dymkach nie jest dostępna -tak mi w zeszłym roku powiedział pan w sklepie..

Jak to wysiać i jak uzyskać dymke..a może wieksze się dopiero przesiewa..
Jak ogólnie postępować..

I kiedy zaczynajcie pierwsze siewy i co to jest...
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Na opakowaniu z nasionami widnieje napis z informacjią o tym że jest cukrowa.
Cukrówka ma bardzo krótki termin przechowywania, młode dymiki po pewnym czasie by zgniły - więc pozostaje sianie :)

Termin siewu do gruntu teoretycznie zaczyna się od końca marca do 2 lub 3 tygodnia kwietnia (wzależności od rejonu Polski). Ja cukrówke, żółta oraz czerwoną staram się wysiewać w pierwszym tygodniu kwietnia.

A tak na marginesie cebula to idealny kosmetyk dla kobiet - zdrowa cera oraz włosy.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Też pamiętam u mojej babci wysiew ogórków do skorupek, stały sobie zawsze w kuchni w takim dużym tekturowym plastronie na jajka jako podstawka :) .
Ja siałem zarówno ogórki, dynię i cukinie do doniczek torfowych - przesadzone w całości do gruntu jak minęło ryzyko przymrozków, przyjmowały się bardzo dobrze.
Stosowałem też z dobrym skutkiem większe ok. 10x10 cm doniczki torfowe do rozsady papryki, która też nie lubi jak "poszarpie" się jej korzenie i dłużej choruje po przesadzeniu.
Trzeba tylko pamiętać o podlewaniu bo torfowe doniczki szybko przesychają i można sobie ususzyć roślinki :shock:
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Mam pytanie o sianie skorupkowe :wink: - czy codziennie zraszaczem trzeba je potraktować, bo przecież bardzo malo w niej ziemi. I czy takie sklepowe skorupki nadają się? Ile czasu przed wysadzeniem do gruntu się sieje? Ma ktoś notatki?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znalazłam u siebie takie notatki, nawet nie wiem skąd to mam, może się komuś przyda;
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Kasencja

Post »

Mi się bardzo przyda ;:108
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

A macie kochani może "wskazówki" co po czym rosnąć może..? i sadzenie współrzędne (choć to to wg mojej działki szło jako cebula z marchwią por z selerem i rzodkiewka gdzie się da.. :D )
Gdzieś to krążyło na forum..ale odszukać to teraz.. wyczyn na miare olimpiady ;)

Gienia.. super tabelka :D
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”