Grusza - choroby pnia
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kornik pod korą gruszy
Jak zwalczyć kornika na gruszy? była próba usunięcia cześci kory, maść ogrodnicza, bandaż...
Czy jest jeszcze jakaś szansa uratowania Szarówki ?
Czy jest jeszcze jakaś szansa uratowania Szarówki ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 lis 2008, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wystąpiły inne objawy. Kilka dolnych gałązek zamiera. Dopiero co wykształcone pąki na całym drzewku brązowieją i odpadają a kora zaczyna łuszczyć się.
Brzydko to wygląda i nie wiem czym ratować.
Drzewko posadzone było dwa i pół roku temu i do tej pory było zdrowe. Na wszelki wypadek obciąłem trzy najbardziej zaatakowane dolne gałązki. Zauważyłem, że kora zbyt łatwo odchodzi od drewna.
Brzydko to wygląda i nie wiem czym ratować.
Drzewko posadzone było dwa i pół roku temu i do tej pory było zdrowe. Na wszelki wypadek obciąłem trzy najbardziej zaatakowane dolne gałązki. Zauważyłem, że kora zbyt łatwo odchodzi od drewna.
Wiesław
Re: Grusza - choroby pni
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Wydłutuj do czystej zdrowej tkanki. Ranę zamaluj 2% roztworem Topsin M 500 SC w farbie emulsyjnej lateksowej białej
Dziękuję za tak szybką odpowiedź, a czy wiadomo co to jest? Jakaś choroba czy coś? Mam na przyszłość czymś pryskać? Chciałbym też zapytać czy tę farbę można czymś zastąpić, np maścią ogrodniczą?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
broń Panie Bożemila1003 pisze:czy tę farbę można czymś zastąpić, np maścią ogrodniczą?
Ok, to muszę najpierw taką farbę kupić i dopiero jutro to zrobię.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
korzystnie będzie na początku wegetacji łatwiej i szybciej zaleje rany
o farbę popytaj znajomych może komuś zostało
o farbę popytaj znajomych może komuś zostało
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 lis 2008, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety, mojej gruszy nie udało się odratować
Bardzo szybko cała zczerniała i uschła.
Nadal nie wiem co jej było.
Bardzo szybko cała zczerniała i uschła.
Nadal nie wiem co jej było.
Wiesław
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Witam
W tamtym roku na wiosnę posadziłem Faworytke i na nowych przyrostach zaczęła łuszczyć się kora w ich środkowej części (długości). Pąki powyżej miejsca zmian rozwijają się normalnie. Co z tym zrobić?
Zdjęcia z przed paru dni.
W tamtym roku na wiosnę posadziłem Faworytke i na nowych przyrostach zaczęła łuszczyć się kora w ich środkowej części (długości). Pąki powyżej miejsca zmian rozwijają się normalnie. Co z tym zrobić?
Zdjęcia z przed paru dni.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Dlaczego po wycięciu pnia lub gałęzi do czystej zdrowej tkanki nie można zastosować maści ogrodniczej. Zamalowanie rany 2% roztworem Topsin M 500 SC w farbie emulsyjnej lateksowej białej jest jak najbardziej w porządku, ale myślałem, że maścią też można taką ranę potraktowaćpogotowie ogrodnicze pisze:broń Panie Bożemila1003 pisze:czy tę farbę można czymś zastąpić, np maścią ogrodniczą?
Pozdrawiam
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2012, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odpadająca kora
Witam. Niestety na mojej gruszy od jakiegoś czasu przez zaniedbanie ubyło część kory. Można jakoś temu zaradzić? Osłonić pień? Jakieś szczepienie?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
owoce, owoce, owoce.....
Emilow
Emilow
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Odpadająca kora
Raczej na straty, możesz zostawić na ten rok, będzie chciało będzie rosło... ale chyba będzie trzeba wymienić nasadzenia.
Jeśli na całym obwodzie jest ubytek kory to rokowania są marne , jeśli został pasek żywej to może jakoś będzie ,,ciągnąć" ale okazem zdrowia to juz nigdy nie będzie...
Możesz jeszcze przyjrzeć się czy nad podkładką jest zdrowa kora i uciąć pień tam gdzie zaczyna się choroba, jest szansa że odbije młody pęd ze zdrową korą , a stare drzewo do kominka.
Jeśli na całym obwodzie jest ubytek kory to rokowania są marne , jeśli został pasek żywej to może jakoś będzie ,,ciągnąć" ale okazem zdrowia to juz nigdy nie będzie...
Możesz jeszcze przyjrzeć się czy nad podkładką jest zdrowa kora i uciąć pień tam gdzie zaczyna się choroba, jest szansa że odbije młody pęd ze zdrową korą , a stare drzewo do kominka.
kolekcjoner smaków