Moje storczyki-Mariusz3357
- PolishGal
- 100p
- Od: 20 gru 2011, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje storczyki-Mariusz3357
Słabo widać na zdj. ale jeśli te kropki są małe czarne to mogą takie mieć bez powodu i to nic złego. Ja mam dwie cambrie które tak mają i nic sie z nimi nie dzieje
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
Moje storczykowe początki.
- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
aha.tylko na 3 zdj jest inne cymbidium(moje drugie). jak je kupilem w obi to mialo juz takie kropki i plamy,a to moje pierwsze ich nie mialo.Te wszystkie plamy sie pojawily jak kupilem to cymbidium w obi.
Pozdrawiam Mariusz3357
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Te czarne kropeczki to może być grzybowa plamistość liści mogą być powodem przelania rośliny możesz opryskać Topsin. ,,Grzyb" Może sie zatrzymać ale kropki nie znikną.
Ale tak mi sie zdaje że to to. moje takie coś miało i kropki zostały ale na nowych przyrostach nie ma ;)
Ale tak mi sie zdaje że to to. moje takie coś miało i kropki zostały ale na nowych przyrostach nie ma ;)
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Mariuszu,
Zdziwiła mnie Twoja prośba na pw, gdyż na stroczykach tylko bywam. Raczej kręcę się wokół kaktusów, ale skoro tu jestem... Wg mnie, czarne lub brązowe plamy, które nie są odstające, nie można ich zdrapać to grzyb (Występowaniu choroby sprzyja zbyt wysoka wilgotność podłoża i niska temperatura). Najlepiej by było, gdybyś spryskał jakimś preparatem grzybobójczym, jeśli jednak plamki są odstające i można je usunąć, są to miseczniki. Nie jestem w stanie tego jednoznacznie stwierdzić, bo jakość zdjęć daje wiele do życzenia Co do preparatów storczykowych, nic nie polecam, bo się nie znam Odseparuj chore storczyki od reszty, by nie miały okazji się zarazić, pamiętaj, że jak grzyb zaatakował już korzenie, będzie ciężko go odratować!
Zdziwiła mnie Twoja prośba na pw, gdyż na stroczykach tylko bywam. Raczej kręcę się wokół kaktusów, ale skoro tu jestem... Wg mnie, czarne lub brązowe plamy, które nie są odstające, nie można ich zdrapać to grzyb (Występowaniu choroby sprzyja zbyt wysoka wilgotność podłoża i niska temperatura). Najlepiej by było, gdybyś spryskał jakimś preparatem grzybobójczym, jeśli jednak plamki są odstające i można je usunąć, są to miseczniki. Nie jestem w stanie tego jednoznacznie stwierdzić, bo jakość zdjęć daje wiele do życzenia Co do preparatów storczykowych, nic nie polecam, bo się nie znam Odseparuj chore storczyki od reszty, by nie miały okazji się zarazić, pamiętaj, że jak grzyb zaatakował już korzenie, będzie ciężko go odratować!
Fanka Mammillarii Pozdrawiam Kasia.
- Mariusz3357
- 1000p
Dzięki za rady.Nie wydaje mi się że jest przelane,podlewam go co 2 tyg czasami i rzadziej i dużo go nie podlewam... Zobacze jeszcze korzenie...
Pozdrawiam Mariusz3357
- Piotr=)
Ale środniem grzybobójczym można opryskać, nic nie zaszkodzi a może pomoże.
Spis tematów
- Mariusz3357
- 1000p
W najbliższym czasie sprawdze korzenie i i zakupie ten srodek.A możesz mi jeszcze piotrze powiedziec co jest z tym drugim cymbidium,chodzi mi o to jedno zdj na ktorym zaznaczylem czerwonym owalem.(może ci sie uda coś zobaczyć bo jakosc zdjecia jest slaba)
Pozdrawiam Mariusz3357
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Witam.
Cymbidium nie mam.
Miałem takie plamki na Miltonii.Liście przyciąłem i ograniczyłem podlewanie.Nie wiem czy to ma związek ale jednocześnie zauważyłem,że ugniwają jej korzenie więc mogło to być z przelania.Teraz plamki nie pokazują się.
Ale to tylko takie spostrzeżenia,wiedzę i doświadczenie mam znikome.
Życzę powodzenia,no i...bez paniki.
Cymbidium nie mam.
Miałem takie plamki na Miltonii.Liście przyciąłem i ograniczyłem podlewanie.Nie wiem czy to ma związek ale jednocześnie zauważyłem,że ugniwają jej korzenie więc mogło to być z przelania.Teraz plamki nie pokazują się.
Ale to tylko takie spostrzeżenia,wiedzę i doświadczenie mam znikome.
Życzę powodzenia,no i...bez paniki.
- Mariusz3357
- 1000p
- Piotr=)
To drubie to może być to samo jakaś choroba grzybowa
Spis tematów
-
- 50p
- Od: 12 paź 2011, o 15:07
Witam, pooglądałam sobie. Piękne masz kwiatuszki. Tak trzymać
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na zdjęciu prawie nie widzę, ale jeśli to grzyb to opryskaj 2X Topsinem co 10-14 dni, a potem Bravo lub innym fungicydem.
Grzyb najłatwiej wytępić, na pewno się uda.
Powodzenia
Grzyb najłatwiej wytępić, na pewno się uda.
Powodzenia
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mariusz3357
- 1000p
Dziękuje wszystkim za pomoc przy moich cymbidiach...
Pozdrawiam Mariusz3357