Rozumiem, że nie stosowałeś ochrony i nie było mączniaków? Jakie odmiany, poza Agatem uprawiasz?mirzan pisze:Nie miałem chorób na winorośli,nie zauważyłem żadnych.Dopiero jak osy pocięły Agata,to owoce
uszkodzone gniły.
Szkło wodne
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szkło wodne
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli co, wielocukry zasychające na mszycach, a po biedronkach spływające. Na grzyby i bakterie działać nie będzie. Po zaschnięciu zapewne się wykrusza, wnioskując po opisie działania.Ogólny schemat działania Agricolle: preparat działa kontaktowo poprzez odcięcie owada od powietrza - działanie fizyczne. Jest całkowicie obojętny dla owadów pożytecznych i ssaków.
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No nie do końca. Biedronka za duża i za ruchliwa żeby ją szczelnie obkleiło, chyba że w młodszym stadium i środek o gęstszym stężeń, to też by pewnie ją udusiło. Tutaj głównie chodzi o młode stadia rozwojowe i o drobne szkodniki, mszyce, przędziorki itp. Co do grzybów, to w doświadczeniach szklarniowych dobrze zwalczał mączniaka prawdziwego i rzekomego na warzywach, na truskawkach ograniczał szarą pleśń, jeśli chodzi o winorośl to trzeba poeksperymentować - ale efekty powinny być zadowalajace. Wydaje mi się że środek się nie wykrusza i nie łuszczy tak szybko, bo gdyby tak było to by nie działał. Wyczytałem że larwy mączlika duszą się całkowicie po kilku dniach od oprysku, co znaczy ze środek pozostaje kilka dni na roślinie, nie wykrusza się tak łatwo.loeb pisze:Czyli co, wielocukry zasychające na mszycach, a po biedronkach spływające. Na grzyby i bakterie działać nie będzie. Po zaschnięciu zapewne się wykrusza, wnioskując po opisie działania.