Czarna lista egzotycznych odmian warzyw i 'wynalazków'
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czarna lista egzotycznych odmian warzyw i 'wynalazków'
Ja w tym roku znowu sieję biale ogórki, chociaż rok temu wszystkie były gorzkie. W pzretworach goryczka zniknęla. W tym roku mam nasionka z innego źródła, mam nadzieje chrupać słodziutkie ogóreczki. A jeśli chodzi o pułapki nasienne, to w tamtym roku kupiłam fasolę metrotyczną. Z ośmiu nasion wykiełkowało trzy, z trzech miałam jedna roślinę ok 1.5 metra. Ale niestety nie zakwitła.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
A ja o ogórkach melonowych Plantico - dwa lata temu piękne sadzonki zniknęły po przesadzeniu do gruntu (pod włókninę), a te wysiane wprost do gruntu nie wzeszły w ogóle. Rok temu jedna sadzonka przetrwała po przesadzeniu do ogrodu, było nawet 2 ogórki, ale były bez smaku i na pewno nie wygląda ły tak jak na obrazku. Pewnie wolałyby szklarnię, ale że nie mam to rezygnuję z nich i w tym roku tylko ulubiony - śremski.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 mar 2012, o 15:47
Witam:)
Wiecie co jest ciekawe? KIWANO taki kolczasty ogórek... Ja nie siałam ale siał ojciec i wyrosło ich sporo. Były dość duże ale z tego co czytałam to powinno się jej jeść jak są żółte- takie jak przejrzały ogórek, a te były zielone (aż do przymrozków). Czytałam tez, że w naszym klimacie braknie im po prostu czasu na dojrzewanie. Te zeszłoroczne to była porażka smakowa... ale wygląd świetny:) Kiedyś spróbuję sama wyhodować:)
Wiecie co jest ciekawe? KIWANO taki kolczasty ogórek... Ja nie siałam ale siał ojciec i wyrosło ich sporo. Były dość duże ale z tego co czytałam to powinno się jej jeść jak są żółte- takie jak przejrzały ogórek, a te były zielone (aż do przymrozków). Czytałam tez, że w naszym klimacie braknie im po prostu czasu na dojrzewanie. Te zeszłoroczne to była porażka smakowa... ale wygląd świetny:) Kiedyś spróbuję sama wyhodować:)
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja się wypowiem na temat stevii. Ona ma naturalnie słabą zdolność do kiełkowania więc moim zdaniem źródło czyli producent mniej istotny. Mi wykiełkowało kilka i rosły sobie na parapecie, może i urosłyby duże ale niestety mączlik oblepił mi roślinkę tak mocno, że musiałam wyrzucić. Bez sensu pryskać coś co się chce spożywać. W każdym razie nie skreślałabym jej tak szybko. Mam jeszcze nasiona więc może spróbuję ponownie.
Nie wiem jak innym ale u mnie nie udaje się też arbuz rosario. Kolega sieje co roku i ma zbiór i jest zachwycony a u mnie raptem dwa owoce urosły i zanim nadały się do spożycia to pękły i sfermentowały w środku. Oberżyna z L.. Rosła w tunelu miała dziwnie pokręcone kwiaty i kaput - nie wydały owocu.
Nie wiem jak innym ale u mnie nie udaje się też arbuz rosario. Kolega sieje co roku i ma zbiór i jest zachwycony a u mnie raptem dwa owoce urosły i zanim nadały się do spożycia to pękły i sfermentowały w środku. Oberżyna z L.. Rosła w tunelu miała dziwnie pokręcone kwiaty i kaput - nie wydały owocu.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Może mało egzotyczne ale:
Arbuzom w uprawie gruntowej - stanowcze nie!
Podlewałem, dmuchałem, chuchałem i wyrosło tego 2 sztuki - jeden wielkości piłki do ręcznej drugi ... piłki do tenisa - ot niewdzięczność losu.
Marchew "Rondo" - no do ronda to jej bardzo, bardzo dużo brakowało, już rzodkiewki były większe.
Arbuzom w uprawie gruntowej - stanowcze nie!
Podlewałem, dmuchałem, chuchałem i wyrosło tego 2 sztuki - jeden wielkości piłki do ręcznej drugi ... piłki do tenisa - ot niewdzięczność losu.
Marchew "Rondo" - no do ronda to jej bardzo, bardzo dużo brakowało, już rzodkiewki były większe.
-
- 50p
- Od: 29 gru 2014, o 16:29
Kawe kupiłem w tesco i z dwóch nasion wyrosło jedno i rok już krzaczek ma, drugie nasiono zgniło bardzo szybko, po paru dniach. Ale nie ma tragedii.
Orzeszki ziemne obydwa nasiona zgniły.
Orzeszki ziemne obydwa nasiona zgniły.
Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
Też posiałam dwa orzeszki ziemne i na razie mają się dobrze, może dlatego że zapomniałam podlać, one raczej nie lubią mieć mokro. Na pewno nie posieję dyni makaronowej, byłam rozczarowana smakiem, nikt nie chciał jeść.
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A pamiętasz jaką miałeś odmianę? U mnie w zeszłym roku było podobnie - odmiana Bingo. Ktoś na forum pisał jednak, że w przypadku arbuzów dużo zależy od odmiany i Bingo nie jest dobrym wyborem. Ja już tej odmiany na pewno w gruncie uprawiać nie będę, ale innym odmianom dam szansęminohiki pisze:Arbuzom w uprawie gruntowej - stanowcze nie!
Podlewałem, dmuchałem, chuchałem i wyrosło tego 2 sztuki - jeden wielkości piłki do ręcznej drugi ... piłki do tenisa
Całkowitym niewypałem okazała się u mnie okra, nasiona z firmy Vilm... Fakt, że siałam je dość późno, ale lato w zeszłym roku było upalne i bardzo długie. Urosły na 15 cm. Z 4 krzaczków, które dotrwały do owocowania zebrałam chyba 6 strąków (torebek, czy jak to się tam nazywa), największy miał 8 cm. Porażka na całej linii. W tym roku wysieję resztę nasion z ubiegłorocznej torebki, jeżeli efekty będą podobne, nasze drogi się rozejdą
Bingo!!! Tylko nic nie wygrałem.
Najpierw nie rosły, potem jak rosły to nie kwitły, jak zakwitły to 2 owocki, które siedziały prawie do końca września.
Bingo i pozostałym arbuzom w gruncie stanowcze NIE!!!
Do listy mogę dorzucić bakłażan w gruncie (dostałem nasiona od koleżanki, tylko że ona miała go pod tunelem), wzrost tak jak wyżej,
a nawet gorzej bo żadnego owocka nie było i "krzak" składał się z 3 liści.
Najpierw nie rosły, potem jak rosły to nie kwitły, jak zakwitły to 2 owocki, które siedziały prawie do końca września.
Do listy mogę dorzucić bakłażan w gruncie (dostałem nasiona od koleżanki, tylko że ona miała go pod tunelem), wzrost tak jak wyżej,
a nawet gorzej bo żadnego owocka nie było i "krzak" składał się z 3 liści.
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie bakłażany bardzo ładnie obrodziły na słabej glebie i trochę chłodniejszym klimacie niż na równinach Wszystko zależy od temperatury i rozsady
Próbowałam uprawiać okrę w pojemniku na balkonie, ładnie kwitnie, ale plonów jakichś wielkich nie było. Zostawiłam na ozdobę. Trzeba by mieć chyba z 10 donic...
Uprawa w gruncie niestety mi zupełnie nie wyszła Pewnie pod osłonami można uzyskać zadowalające rezultaty, może wypowie się ktoś kto próbował.
Uprawa w gruncie niestety mi zupełnie nie wyszła Pewnie pod osłonami można uzyskać zadowalające rezultaty, może wypowie się ktoś kto próbował.
Pozdrawiam serdecznie
Posiej Rosario i Złoto Wolicy. Pomimo piaszczystej gleby i braku podlewania na każdym krzaku miałam po 2-3 smaczne, całkiem wyrośnięte owoce. Odmiany te jak najbardziej nadają się do gruntu.minohiki pisze:
Kasia