Zielone takie mi tam
Re: Zielone takie mi tam
będę tu zagladac i obserwowac jak roslinki kielkuja. Gdzie dostalas groszek? Szukalam w Lm i ktoryms markecie i nie bylo .
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ciekawie sie zapowiada
tez tak mam ze kilka jak nie kilkanascie razy dziennie podgladam czy sie cos nowego u mnie w doniczkach nie dzieje :P
Wrzuc fotke za kilka dni czy przypadkiem cos nie zacznie sie powoli przebijac przez ziemie
Wrzuc fotke za kilka dni czy przypadkiem cos nie zacznie sie powoli przebijac przez ziemie
Pozdrawiam Kasia
Moje kwiatuszki
Moje kwiatuszki
Ewelina B - Gorszek kupiłam w Realu i przyznam, że głównie dlatego iż cena była kusząca 0,99zł - tak jak lobelia Te nasionka to był ten produkt ichniejszy marki Real czyli tzw. "Tip" i u mnie nasionka były na stoisku warzywnym.
viedzma - dzięki za przywitanie i już, już pokazuje
tasikk - przebiło się więcej! I co parę godzin widać więcej, więcej a co rano jakaś niespodzianka jest
A oto i zdjęcia - przepraszam, że taka sobie jakość ale robione telefonem niestety:
Smagliczka:
Groszek pachnący:
Aksamitki:
Co do reszty hodowli: cebula w wodzie korzonki ma piękne ale szczypiorka jeszcze nie puszcza.
Lawenda, lobelia, oregano i bazylia nieśmiałe jeszcze śpią pod ziemią aczkolwiek jestem prawie przekonana, że coś tak się zaczyna dziać. Zastanawiam się czy na noc nie stawiać ich w okolicę kaloryfera, bo od okna jednak wieje chłodem. Więc w nocy miałby trochę ciepła a w dzień promieni słonecznych. Co sądzicie?
viedzma - dzięki za przywitanie i już, już pokazuje
tasikk - przebiło się więcej! I co parę godzin widać więcej, więcej a co rano jakaś niespodzianka jest
A oto i zdjęcia - przepraszam, że taka sobie jakość ale robione telefonem niestety:
Smagliczka:
Groszek pachnący:
Aksamitki:
Co do reszty hodowli: cebula w wodzie korzonki ma piękne ale szczypiorka jeszcze nie puszcza.
Lawenda, lobelia, oregano i bazylia nieśmiałe jeszcze śpią pod ziemią aczkolwiek jestem prawie przekonana, że coś tak się zaczyna dziać. Zastanawiam się czy na noc nie stawiać ich w okolicę kaloryfera, bo od okna jednak wieje chłodem. Więc w nocy miałby trochę ciepła a w dzień promieni słonecznych. Co sądzicie?
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słodziaki małe
Ja tez będę siała smagliczkę, ale gdzieś tak na początku kwietnia. Bardzo wdzięczny kwiatuszek a pachnie ... mniam.
Ja tez będę siała smagliczkę, ale gdzieś tak na początku kwietnia. Bardzo wdzięczny kwiatuszek a pachnie ... mniam.
Nigdy nie miałam smagliczki i nawet nie jestem w stanie skojarzyć jak to wygląda czy pachnie. Na pewno chcę mieć w tym roku za oknem duuuuużo maciejki - bo jej zapach uwielbiam. Welakm - może Ty mi podpowiesz - smagliczka pachnie podobnie jak maciejka?
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja z kolei nie bardzo wiem, jak pachnie maciejka Smagliczka ma małe białe lub fioletowe kwiatuszki. Pachną miodowo i przyciągaja owady.
10 dni temu zaczęłam pisać i pochwaliłam się tym co mam. Ledwo 10 dni a tu takie zmiany. Wystarczyło trochę więcej uwagi, trochę poczytać i w parę chwil uzyskałam to co widać, czyli:
Skrzydłokwiat, który buntował się w kwestii kwitnięcia po dokarmieniu jabłkiem zamiast zasuszyć jak to miał w zwyczaju wschodzący kwiatek, wystrzelił nim do góry. Jest piękny, biały i właśnie zaczyna się otwierać. Liście też wyciągnęły się do życia
Cebula na wodzie wypuściła zielone:
Fiołek, który miał liche listki rosnący raczej do góry niż na boki, po przeniesieniu w lepiej oświetlone miejsce postanowił jednak się "położyć" i wypuszcza śliczne nowe listki. Ewidentnie brakowało mu światła.
Smagliczką, aksamitkami i groszkiem pachnącym już się chwaliłam (wspomnę tylko, że nasionka wysiałam tydzień temu). A dziś widzę, że powoli wschodzi bazylia i oregano.
No i rzeżucha się co rano uśmiecha coraz wyższa - tak dla ozdoby i może do kanapek
Czekam teraz jeszcze na lawendę i lobelię. Dziś w ramach terapii cieplnej przedszkole wywędruje na noc do łazienki bo tam jest najcieplej - od okna mi wieje więc niech choć troszkę ciepełka zakosztują.
Skrzydłokwiat, który buntował się w kwestii kwitnięcia po dokarmieniu jabłkiem zamiast zasuszyć jak to miał w zwyczaju wschodzący kwiatek, wystrzelił nim do góry. Jest piękny, biały i właśnie zaczyna się otwierać. Liście też wyciągnęły się do życia
Cebula na wodzie wypuściła zielone:
Fiołek, który miał liche listki rosnący raczej do góry niż na boki, po przeniesieniu w lepiej oświetlone miejsce postanowił jednak się "położyć" i wypuszcza śliczne nowe listki. Ewidentnie brakowało mu światła.
Smagliczką, aksamitkami i groszkiem pachnącym już się chwaliłam (wspomnę tylko, że nasionka wysiałam tydzień temu). A dziś widzę, że powoli wschodzi bazylia i oregano.
No i rzeżucha się co rano uśmiecha coraz wyższa - tak dla ozdoby i może do kanapek
Czekam teraz jeszcze na lawendę i lobelię. Dziś w ramach terapii cieplnej przedszkole wywędruje na noc do łazienki bo tam jest najcieplej - od okna mi wieje więc niech choć troszkę ciepełka zakosztują.
Alez juz masz maluszki sliczne. A ziolka jeszcze troche i w sam raz do I ta cebulka jak ladnie korzonki puszcza ale szczypior niedlugo bedzie mniam
Pozdrawiam Kasia
Moje kwiatuszki
Moje kwiatuszki
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możesz mi wytłumaczyć w jaki sposób dokarmiłaś go jabłkiem?? Bo nie bardzo zrozumiałam.
Bardzo piękne kwiaty i odwdzięczają poświęconą im uwagę.
Bardzo piękne kwiaty i odwdzięczają poświęconą im uwagę.
A to taki sposób aby zachęcić go do kwitnienia. Połówkę jabłka wkładasz do doniczki, skórką do góry.milkicja pisze:Możesz mi wytłumaczyć w jaki sposób dokarmiłaś go jabłkiem?? Bo nie bardzo zrozumiałam.
A szczegóły co i jak są tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2802828