Kurki w ogródku
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kurki w ogródku
Witam,
wiosna jest, ja myślę o założeniu małej hodowli kur. Niestety, obok mnie mieszkają sąsiedzi, domki szeregówki a z tyłu jedynie taki ogródeczek 100m2. Wszystko jest już zagospodarowane, ale zostaje taki kawałek 2x4 metry na hodowlę kur. Chciałbym je ogrodzić, oczywiście maxymalnie wysokość 2 metry a od góry dałbym jakąś siatkę, aby nie przeskoczyły. Jest to od strony płotu, przebiega tam ścieżka 2 metrowa a za tą ścieżką jest sąsiad, nie ma z nim problemów. Moje pytanie - czy hodowla kur by odpaliła? Myślę o około pięciu kurach(liliputki), tak aby jajka były a i czasami tam ubić jakiegoś kuraka na rosół. Jaki kurnik? Mam do dyspozycji deski o grubości 3cm, nie wiem czy by się nadawały, bo jak zimę przetrwają. Dla pięciu kur nie opłaciło by się zrobienia murowanego kurnika.? Proszę o jakąś radę.
wiosna jest, ja myślę o założeniu małej hodowli kur. Niestety, obok mnie mieszkają sąsiedzi, domki szeregówki a z tyłu jedynie taki ogródeczek 100m2. Wszystko jest już zagospodarowane, ale zostaje taki kawałek 2x4 metry na hodowlę kur. Chciałbym je ogrodzić, oczywiście maxymalnie wysokość 2 metry a od góry dałbym jakąś siatkę, aby nie przeskoczyły. Jest to od strony płotu, przebiega tam ścieżka 2 metrowa a za tą ścieżką jest sąsiad, nie ma z nim problemów. Moje pytanie - czy hodowla kur by odpaliła? Myślę o około pięciu kurach(liliputki), tak aby jajka były a i czasami tam ubić jakiegoś kuraka na rosół. Jaki kurnik? Mam do dyspozycji deski o grubości 3cm, nie wiem czy by się nadawały, bo jak zimę przetrwają. Dla pięciu kur nie opłaciło by się zrobienia murowanego kurnika.? Proszę o jakąś radę.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Kontakt:
Co to za kura?
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
benzuli 2 x 4 to trochę za mało dla liliputek one mimo, że faktyczne niewielkich rozmiarów to jednak zdecydowanie lubią większą przestrzeń, w tak małej wolierze nie byłyby szczęśliwe... uwielbiają chodzić własnymi ścieżkami, są bardzo przedsiębiorcze i zaradne i bardzo bardzo skoczne ;)
pomyśl może o małym kurniczku z desek, na zimę koniecznie trzeba będzie ocieplić i o stadku 4-5 sztuk kurek jedwabistych - silki to bardzo dekoracyjne, sympatyczne kurki, nie przeskakują ogrodzenia, są spokojne ...
pomyśl może o małym kurniczku z desek, na zimę koniecznie trzeba będzie ocieplić i o stadku 4-5 sztuk kurek jedwabistych - silki to bardzo dekoracyjne, sympatyczne kurki, nie przeskakują ogrodzenia, są spokojne ...
Rysiek
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Brahma olbrzymia.benzulli pisze:Co to za kura?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Do Majki
Czy możesz mi poradzić jakie kury na początek zakupić? Wiek, rasa ?
Przymierzam się bowiem do kur , słupki na ogrodzenie już wbite,
teraz siatka do wkopania w ziemię, praktycznie mieszkam w lesie,
no i nocować będą w kurniku- budynku gospodarczym, całym murowanym.
Czy wystarczy wysokość ogrodzenia tego wybiegu na na 1,30 - 1,40 m ?
Pierwsze chciałabym jajka, a potem zobaczymy, rosół też lubię
Czy możesz mi poradzić jakie kury na początek zakupić? Wiek, rasa ?
Przymierzam się bowiem do kur , słupki na ogrodzenie już wbite,
teraz siatka do wkopania w ziemię, praktycznie mieszkam w lesie,
no i nocować będą w kurniku- budynku gospodarczym, całym murowanym.
Czy wystarczy wysokość ogrodzenia tego wybiegu na na 1,30 - 1,40 m ?
Pierwsze chciałabym jajka, a potem zobaczymy, rosół też lubię
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 100p
- Od: 13 lut 2012, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jokaer
Na poczatek proponuje najzwyklejsze hodowlane kury . Mozna je kupic na każdym targu. Jeśli jesteś amatorem/ką kup te podrośnięte kokoszki (2 miesiącelub starsze). Zapłacisz trochę więcej a bez problemu wyhodujesz kury. Nie ma co inwestowac w te pisklaki po złotówce. Trzeba je trzymać w domu pod zarówką. A i to nie daje gwrancji na ich przeżycie. No i z tych wiekszych szybciej pozyskasz jajka. Jeśli chodzi o mięso to doskonałe są brojlery. Nie znoszą jajek ale mięso jest z nich takie samo jak ze sklepu tylko oczywiście zdrowe. Nie przeskoczą przez nawet metrowy płotek i nie potrzebuja wiele miejsca. Myslę że wysokość twojego ogrodzenia bedzie odpowiadała wyżej wymienionym gatunkom. Kurnik murowany - super!
benzulli
Odradzam liliputki, rzeczywiscie tak jak Matrix2 mówi to jest jednak za mało miejsca . Kurnik z takich desek moze być, tylko oczywiscie ocieplony styropianem. A projekt kurnika zamieściłam na poprzedniej stronie - moze ci się przyda
Na poczatek proponuje najzwyklejsze hodowlane kury . Mozna je kupic na każdym targu. Jeśli jesteś amatorem/ką kup te podrośnięte kokoszki (2 miesiącelub starsze). Zapłacisz trochę więcej a bez problemu wyhodujesz kury. Nie ma co inwestowac w te pisklaki po złotówce. Trzeba je trzymać w domu pod zarówką. A i to nie daje gwrancji na ich przeżycie. No i z tych wiekszych szybciej pozyskasz jajka. Jeśli chodzi o mięso to doskonałe są brojlery. Nie znoszą jajek ale mięso jest z nich takie samo jak ze sklepu tylko oczywiście zdrowe. Nie przeskoczą przez nawet metrowy płotek i nie potrzebuja wiele miejsca. Myslę że wysokość twojego ogrodzenia bedzie odpowiadała wyżej wymienionym gatunkom. Kurnik murowany - super!
benzulli
Odradzam liliputki, rzeczywiscie tak jak Matrix2 mówi to jest jednak za mało miejsca . Kurnik z takich desek moze być, tylko oczywiscie ocieplony styropianem. A projekt kurnika zamieściłam na poprzedniej stronie - moze ci się przyda
Pozdrawiam
Maja
Maja
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, jestem bardzo ciekawa co moje trzy psy powiedzą na nowych lokatorów
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, Jokaer wspomniałaś o lesie. Również tak mieszkam i przez pewien okres czasu musiałem dzielić się moim ptactwem z lisami, kunami i innymi leśnymi smakoszami. Dopiero myśliwy powiedział, że mogę się bronić, więc żona w rudym futrze chodzi. Pozdr, Francik.
Francik
-
- 100p
Jokaer
Jeżeli kury będą ogrodzone psy nie zrobią im krzywdy Ale mogą być bardzo zdziwione i pewnie będą chciały się z nimi bawić, tak jak moje na początku
Jeżeli kury będą ogrodzone psy nie zrobią im krzywdy Ale mogą być bardzo zdziwione i pewnie będą chciały się z nimi bawić, tak jak moje na początku
Pozdrawiam
Maja
Maja
-
- 100p
Jak mówiłam powyżej, czekam na maluszki - pisklęta. A tu wczoraj taka niespodzianka! Moja dzika kura wyprowadziłą dwa tygodniowe kurczątka. Dzika, bo przyszłą dwa lata temu i najpierw nocowała na drzewie Potem weszła do kurnika no i już z nami została. Ponieważ hoduję większą gromadkę kur, nie zauważyłam, że znikła! Dopiero wczoraj pokazała się z małymi. Próbowałam do nich podejść zrobić im zdjęcie ale kura była, delikatnie mówiąc wrogo do mnie nastawiona.
Ale w najbliższym czasie postaram się uchwycić moment z ich życia i pokazać Wam .
Ale w najbliższym czasie postaram się uchwycić moment z ich życia i pokazać Wam .
Pozdrawiam
Maja
Maja
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Maju, niesamowita historia Czekam na zdjęcia dzikiej kurki i pisklaczków
Czy macie jakieś rady na kury które wyfruwają przez siatkę? Są ogrodzone ok.2metrową siatką a i tak france latają na zewnątrz. Niektóre oczywiście. Nie dość, że rozgrzebują kwiatuszki to jeszcze niosą jaja gdzie popadnie Jedna taka sprytna, że upodobała sobie beczkę ze śrutą i jak zniesie jajo to wychodzi już z pełnym żołądkiem
Kaczuchy też wyfruwają... ale te z kolei pędzą na ślimaki do ogrodu
Czy macie jakieś rady na kury które wyfruwają przez siatkę? Są ogrodzone ok.2metrową siatką a i tak france latają na zewnątrz. Niektóre oczywiście. Nie dość, że rozgrzebują kwiatuszki to jeszcze niosą jaja gdzie popadnie Jedna taka sprytna, że upodobała sobie beczkę ze śrutą i jak zniesie jajo to wychodzi już z pełnym żołądkiem
Kaczuchy też wyfruwają... ale te z kolei pędzą na ślimaki do ogrodu
-
- 100p
Znam ten problem I już mi ręce opadają, kiedy wracam do domu i widzę ogród w ruinie. Wtedu postanawiam zakończyć moją hodowlę, ale i tak szybko z tego rezygnuję . Cóż, kury trzeba zaznaczyć, maja wredny i ciekawski charakter... Ale jaką masz rasę kur? Przez dwu metrowy płot przeskoczą To chyba jakies liliputki...? Złtorgo środka na to nie ma jeśli kury sa zagrodzone na małej powierzchni to mozna im zrobić taki sufit z siatki. Ale jeśli to jest większy obszar to nie da rady. Szkoda
Pozdrawiam
Maja
Maja