Berberys - cięcie
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje berberysy tnę często, mam w głowie jakiś model jak mają wyglądać i staram się to przenieść na krzaka, ale to zależy od Ciebie, jak chcesz żeby wyglądały:)
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
- Tomcio Paluch
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 mar 2007, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Berberys - cięcie
Muszę zrobić cięcie odmładzające żywopłotu z berberysa Thunberga. Nie chciałbym popełnić błędu ponieważ żywopłot jest długi i odtworzenie go może być bardzo kosztowne ;). Czy radzicie zrobić cięcie na 2 tury (rok po roku)? Jaki byłby najlepszy termin do cięcia?
Bóg stworzył jedzenie a diabeł kucharza!!!
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Berberys bardzo ładnie regeneruje mocno przycięty. Dla bezpieczeństwa jednak postaraj się umieścić zdjęcie - zbliżenie krzewu. Obejrzymy i podpowiemy w którym miejscu ciąć. A ciąć można już w marcu.
(Nie używaj proszę zielonego koloru w postach - jest zastrzeżony dla moderacji )
(Nie używaj proszę zielonego koloru w postach - jest zastrzeżony dla moderacji )
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Tomcio Paluch
- 0p - Nowonarodzony
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2008, o 23:21
Tomcio Paluch, a dlaczego musisz zrobić cięcie odmładzające?
Na pierwszym zdjęciu widać, że ten żywopłot był już przycinany, miał nadaną wysokość.
Cięcie odmładzające polega na usunięciu starych pędów.
W przypadku kłującego berberysu, ze względów praktycznych, przy cięciu odmładzającym odcina się wszystkie pędy, tak stare jak i nowe.
Berberys bardzo dobrze znosi przycinanie.
Możesz to zrobić na dowolnej wysokości, poczynając od poziomu gruntu.
Tylko po co?
Po cięciu będziesz miał na początek pustkę zamiast żywopłotu, który już jest uformowany.
Na pierwszym zdjęciu widać, że ten żywopłot był już przycinany, miał nadaną wysokość.
Cięcie odmładzające polega na usunięciu starych pędów.
W przypadku kłującego berberysu, ze względów praktycznych, przy cięciu odmładzającym odcina się wszystkie pędy, tak stare jak i nowe.
Berberys bardzo dobrze znosi przycinanie.
Możesz to zrobić na dowolnej wysokości, poczynając od poziomu gruntu.
Tylko po co?
Po cięciu będziesz miał na początek pustkę zamiast żywopłotu, który już jest uformowany.
- Tomcio Paluch
- 0p - Nowonarodzony
Niestety jest słabo rozgałęziony w dolnej części, ma sporo prostych odrostów odbijających od korzenia co w sumie powoduje że dolne partie są słabo ulistnione i żywopłot ma właśnie tam prześwity. Oczywiście nic na siłę, w takiej formie też prezentuje się całkiem całkiem, ale gdyby był jakiś mało inwazyjny sposób żeby zagęścić dół to oczywiście chętnie bym to zrobił.
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam pytanie odnośnie cięcia kiedy jeszcze nie ma liści. Można to zrobić teraz?
Rozrosło mi się porządnie i zawadza na drodze na tył altanki. Chciałabym go trochę okiełznać.
Rozrosło mi się porządnie i zawadza na drodze na tył altanki. Chciałabym go trochę okiełznać.
Nie zagęścisz dołu, berberys jest wybitnie światłolubny, z dołu wybije, ale nie rozgałęzi się, bo szybko pójdzie w górę do światła.Jest dobrze, będą liście to tych prześwitów nie będzie widać.Tomcio Paluch pisze:Niestety jest słabo rozgałęziony w dolnej części, ma sporo prostych odrostów odbijających od korzenia co w sumie powoduje że dolne partie są słabo ulistnione i żywopłot ma właśnie tam prześwity. Oczywiście nic na siłę, w takiej formie też prezentuje się całkiem całkiem, ale gdyby był jakiś mało inwazyjny sposób żeby zagęścić dół to oczywiście chętnie bym to zrobił.
Ja mam natomiast inny problem.Mój jest stary ok.20 letni bordowy berberys Thunberga (z nasion), gałązki ma przewisające, szeroko rośnie przez co jest niewysoki.Jeden krzew kilka lat temu 'wyłamał' się z szeregu i ciągle silnie wybija długimi prostymi pędami.Wycinam( masakra, strasznie trudno tam się dostać) u podstawy z uporem maniaka.Nie wiem dlaczego pędy nie chcą rosnąć łukowato jak te stare, ale chyba właśnie przez brak światła.Chciałam odmłodzić cały żywopłot( od ulicy), ale boję się, że urosną mi takie wysokie, 'słupowate' krzaki
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Selli sama sobie odpowiedziałaś - z nasion!!! Masz zapewne jeden egzemplarz, który otrzymał w genach takie właśnie cechy i nie będzie przewisał, tylko rósł sztywno
A co do cięcia żywopłotu - można go nisko przyciąć, nieco zagęści się na dole.
A co do cięcia żywopłotu - można go nisko przyciąć, nieco zagęści się na dole.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Pani Szlązkiewicz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Kontakt:
Ja odnośnie przycinania mogę tylko dodać żeby uważać w trakcie cięcia starych egzemplarzy, dawno nie poddawanych temu zabiegowi. Berberysy źle regenerują na starym drewnie, jeśli ciachniemy zbyt nisko np. wieloletnią 'Superbę' może w skrajnych przypadkach nie odbić lub długo dochodzić do siebie.
- Tomcio Paluch
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za cenne informacje, wstrzymuję się z cięciem w takim razie:)))
- Skarone
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 paź 2011, o 18:34
Re:
Witajcie,
ale slicze sa te berberysiki
Ja, jak do tej pory nie mialam i nie mam zadnego doswiadczenia z berberysami.
Zamowilam sobie kilka odmian zeby miec ladnie i kolorowo i nawet zimowa pora.
Pozdrawiam
ale slicze sa te berberysiki
Ja, jak do tej pory nie mialam i nie mam zadnego doswiadczenia z berberysami.
Zamowilam sobie kilka odmian zeby miec ladnie i kolorowo i nawet zimowa pora.
Pozdrawiam