Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
- Lamia
- 500p
- Od: 27 maja 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jedyny wątek jaki znalazłam w wyszukiwarce na temat łubinów.Nie chce na razie zakładać nowego wątku,więc może tu mi się uda dowiedzieć jak i kiedy przesadzać łubiny?
Czytałam gdzieś że łubiny nie lubią przesadzania bo mają system korzeniowy palowy i ciężko je w ogóle wykopać.Czy ktoś może doradzić jak to zrobić?
A oto moje cudeńka
Czytałam gdzieś że łubiny nie lubią przesadzania bo mają system korzeniowy palowy i ciężko je w ogóle wykopać.Czy ktoś może doradzić jak to zrobić?
A oto moje cudeńka
Witajcie kochani.Bardzo się cieszę,ze jest wątek o łubinach.Trzy lata temu rodzice przywieźli mi z wycieczki z Holandii nasiona łubinu.Zebrali rózne kolory(ponoć były cudnej urody,ktorych u nas sie nie spotyka)Wysiałam nasionka 3 lata temu.Łubiny sobie rosną w kępkach i są coraz wieksze i bardziej,tłuste,,Mam pytanie..jak długo bedę czekała na pierwsze kwiaty????
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Twoje nie przemarzły bo to łubiny trwale - byliny natomiast lubin krzewiasty jest krzewem http://calphotos.berkeley.edu/imgs/512x ... /0002.jpeg
Problem z łubinem
witam, w ogrodzie mam ogromny łubin, ma ponad 30 gron kwiatowych i jest bardzooo szeroki. Wszystko pięknie tylko, czy już ma owoce a kwiatów prawie wcale. Kiedy go ściąć żeby zakwitł ponownie? i ściąć go cały, czy tylko łodygi z owocami. A z owoce jak przechowywać, żeby pozyskać nasiona?
I jeszcze jedna sprawa, zdaje mi się, że to z powodu jego rozmiarów i ciężaru liści, cały się kładzie na ziemi? Co z tym fantem zrobić?
Dzięki za odpowiedz
I jeszcze jedna sprawa, zdaje mi się, że to z powodu jego rozmiarów i ciężaru liści, cały się kładzie na ziemi? Co z tym fantem zrobić?
Dzięki za odpowiedz