Pomidory problem z sadzonkami
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory problem z sadzonkami
Ja bym wycięła cały dół w tych osłonach, zadaszenie może się przydać, ale teraz to one po prostu nie mają za wiele powietrza a w upały się ugotują.
Widać wyraźnie jak wilgoć skrapla się na folii.
Widać wyraźnie jak wilgoć skrapla się na folii.
Rzeczywiście moze i tak zrobię, samo zadaszenie zostawię, resztę powycinam, Dzięki za radę, każda bardzo cenna dla żółtodzioba
Pozdrawiam
Edyta
Edyta
Nie wiem czy sie cieszyć, ale jak na razie po opryskach za Waszą radą moje łebki wyglądają dość przyzwoicie. Białe plamki ustąpiły. Poniżej sesja
dziekuje bardzo
dziekuje bardzo
Pozdrawiam
Edyta
Edyta
Po pierwsze te pomidory są posadzone za gęsto. Po drugie, jeśli mają rosnąć przy palikach, paliki powinny być wbite przed wysadzeniem pomidorów, bo inaczej ,przy wbijaniu do rosnącego już w gruncie pomidora, będą się uszkadzać korzenie.
Mam problem z ziemią na działce, po budowie domu zostało dużo ziemi z wykopów, ziemi gliniastej, czarnej iłowej. Mąż sobie wymyślił, że podrówna nią teren wokół domu - mamy dość duży spad na działce. Efekt jest taki, że żeby cokolwiek zasadzić, musiałam przedkopać się ok 30 - 40 cm w głąb ziemi, wyjąć tą badziewną ziemię i nanieść takiej normalnej.forumowicz pisze:Po pierwsze te pomidory są posadzone za gęsto. Po drugie, jeśli mają rosnąć przy palikach, paliki powinny być wbite przed wysadzeniem pomidorów, bo inaczej ,przy wbijaniu do rosnącego już w gruncie pomidora, będą się uszkadzać korzenie.
I tym sposobem takie małe poletko mi powstało chciałam na nim jak najlepiej zadziałać, pewnie przesadziłam z zagęszczeniem. Jak teraz je przekopię nie padną?
Co do tych palików, zdaje sobie sprawę,że będę musiała wbić tam coś wiekszego, poradź proszę jak to teraz rozwiązać żeby tak jak piszesz nie przebić korzeni.
Pozdrawiam
Edyta
Edyta
Jak delikatnie podważysz z całą bryłą korzeniowa i przeniesiesz w inne miejsce nic im nie będzie. Pomidor to twarda sztuka. Wcześniej kilka godzin przed przesadzeniem podlej je by gleba lepiej sie trzymała korzeni.
Dziekuje. Powiększe to moje poletko nie ma wyboru, szkoda mi łepków, a nóż się uda i choć jeden mi zakwitnie .
Chociaż teściowa mnie pocieszyła, stwierdzając: " no wiesz jak pierwszy raz sadzisz pomidory, to raczej ci sie na pewno nie udadzą"...
Ale ja sie tak łatwo nie poddaje na szczęście.
Chociaż teściowa mnie pocieszyła, stwierdzając: " no wiesz jak pierwszy raz sadzisz pomidory, to raczej ci sie na pewno nie udadzą"...
Ale ja sie tak łatwo nie poddaje na szczęście.
Pozdrawiam
Edyta
Edyta
Atomowa- pomidory nie powinny rosnąć obok ogórków, niekorzystne sąsiedztwo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No i obok ziemniaków
Asia
Asia
No ziemniaków to akurat nie przeskoczę, bo działka nademną jest w połowie zasiana ziemniakamiPelasia pisze:No i obok ziemniaków
Asia
Czyli ogórki tez gdzieś przesadzić?
Ale porobiłam, mam nadzieje że mi to wszystko teraz nie padnie
Tak w ogóle to na zdjęciu nie widać ale tam jeszcze jedna papryka sie nawet zmieściła, ona może rosnąc w pobliżu pomidorów? Dość ładnie się trzyma.
Pozdrawiam
Edyta
Edyta
Nie ruszaj ogórków bo nic z nich nie będzie !.
Racja, ale u mnie rosną tak od kilku lat i jakoś to znoszą.PUMA72 pisze:Atomowa- pomidory nie powinny rosnąć obok ogórków, niekorzystne sąsiedztwo.
Jak się nie ma wystarczającej powierzchni na warzywka, to niestety trzeba z takimi błędami jakoś żyć.
Tyz prowda, ale z tego co czytałem na temat zarazy ziemniaka, to wszystko jedno czy źródło zarazy jest w odległości kilku metrów czy kilku kilometrów. Tak, że sąsiedztwem pola z ziemniakami bym się nie przejmował. To niekorzystne sąsiedztwo bardziej ma wpływ na samopoczucie ogrodnika niż na ryzyko wystąpienia zarazy.Pelasia pisze:No i obok ziemniaków
Asia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2012, o 08:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlaczego moje sadzonki tak marnieją w ekspresowym tempie?
Sama wyhodowałam, właśnie wysadziłam. W ciągu kilku dni liście robią się coraz bledsze, zaraz uschną.
Zaznaczam że podlewam.
Rabata jesienią potraktowana obornikiem końskim, czy to może mieć wpływ na stan pomidorów?
By anettolsztyn at 2012-05-22
Sama wyhodowałam, właśnie wysadziłam. W ciągu kilku dni liście robią się coraz bledsze, zaraz uschną.
Zaznaczam że podlewam.
Rabata jesienią potraktowana obornikiem końskim, czy to może mieć wpływ na stan pomidorów?
By anettolsztyn at 2012-05-22