Mszyce

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzeba używać na mrówki preparaty do tego przeznaczone a nie jak piszesz
grazyna56 pisze:...Dziś zrobiłam dawke śmiertelną ;kogel mogel' czyli wszystko co miałam pod ręką 3 różne na owady specyfiki do jednego opryskiwacza [bez miarki,bo zapomniałam okularów, tak na oko ] i dawaj latałam po ogrodzie...
Przeczytaj temat: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t=mr%F3wki Tam podajemy ich nazwy m.in.
Erazm pisze:Na mrówki polecam też m.in.: ABC płynny preparat na mrówki stosujemy od marca do września, ABC pylisty preparat na mrówki, oraz ANTYMRÓWKA, MRÓWKOSEP, MRÓWKOGRAN, MRÓWKOGRAN TURBO i szereg innych. Skutecznośc 100%.:!:
:wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Teraz to ja już wiem ,,dla każdego co innego' :cry: :cry: :cry:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
cartman_77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2007, o 10:32

bluszcz, mszyce i mrówki

Post »

Cześć,
Od roku mam na balkonie w dużej donicy posadzony bluszcz. Roślina fajnie urosła od tego czasu i pewnie chciała by jeszcze, ale paskudy zwane mszycami oblepiają najchętniej nowe pędy i nie pozwalają się bluszczowi rozwijać.
Nie wiem dlaczego(nie znam się), ale w miejscach poobklejanych przez mszyce zbierają się mrówki. Właściwie to oblazły całą roślinę. Mam wrażenie, że przez te szkodniki bluszcz wyhamował swój rozrost. Dodatkowo niektóre listki są pożółkłe, pozawijane a po innych została tylko łodyga.
Mam wątpliwość jaki preparat zastosować, aby pozbyć się tych intruzów? Czy wyżej polecane: DECIS, MOSPILAN 20 SP i SUPERAM 10 AL są odpowiednie dla bluszczu?

ps. dodatkowo poproszę o podpowiedź jak wzmocnić moją roślinkę(jakiś nawóz do bluszczu)?

Pozdr,
Filip
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Wykonaj oprysk Mospilanem. To preparat który przemieszcza się w roślinie z sokami i na pewno zniszczy wszystkie mszyce. Ja go stosuję od miesiąca i jest bardzo skuteczny. A jak zniszczysz mszyce to nie będzie mrówek.
cartman_77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2007, o 10:32

Post »

dzięki za podpowiedź. Tak zrobię. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdr,
Filip
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po kilku latach walki za pomocą pirimoru i podobnych, które przynosiły krótkotrwały efekt, w tym roku zastosowałam Mospilan- no rewelacja! Póki co mszyc nie ma, ale ciii, żeby nie zapeszyć.
Awatar użytkownika
ala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2007, o 12:21

Post »

Tam gdzie mszyte tam i mrówki. Po prostu mrówki mszyce lubią jesć. Jak znikna mszyce , znikna mrówki.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mrówki nie jedzą mszyc. Jak już napisałem w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 02&start=0 mrówki i mszyce żyją w symbiozie. Mrówki korzystają ze spadzi produkowanej przez mszyce. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
ala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2007, o 12:21

Post »

Erazm pisze:Mrówki nie jedzą mszyc. Jak już napisałem w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 02&start=0 mrówki i mszyce żyją w symbiozie. Mrówki korzystają ze spadzi produkowanej przez mszyce. :lol:
Ups! To mi sie pomieszało. Najwyraźniej nie słuchałam tatusia dokładnie jak mi kiedyś opowiadał o szkodnikach. :(
Anna170446
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2007, o 18:44

mrówki

Post »

Witam! Ja też mam problem z mrówkami najwięcej jest ich pod kaflami mam wypróbowany sposób-podnosze kafel i leje wrzątek.Pozdrawiam Anna :roll:
annaanna
darkom61
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2007, o 14:43

Post »

nemo56 pisze:posypałem na dwa gniazda na trawniku podanym środkiem (wygląd drobnego cukru).
Już kilka dni a mrówek nie ma.
No, jedną widziałem;-)
Co dalej? Będę obserwować.
Mam ten sam problem. Co jakiś czas powstaje nowy kopczyk wyniesionej ziemi.
Po posypaniu mrówki giną (wyprowadzają się?).
Po tygodniu kilka metrów dalej kolejny kopczyk itd.
o trawnikach nie wiem nic
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Sposoby zwalczania mszyc

Post »

znacie niechemiczny sposób na mszyce występujące na papryce :?: . Ręczny znam :twisted:

info - mszyce :arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mszyce
Admin

Pozdrawiam
Aśka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ