Trzeba używać na mrówki preparaty do tego przeznaczone a nie jak piszesz
grazyna56 pisze:...Dziś zrobiłam dawke śmiertelną ;kogel mogel' czyli wszystko co miałam pod ręką 3 różne na owady specyfiki do jednego opryskiwacza [bez miarki,bo zapomniałam okularów, tak na oko ] i dawaj latałam po ogrodzie...
Erazm pisze:Na mrówki polecam też m.in.: ABC płynny preparat na mrówki stosujemy od marca do września, ABC pylisty preparat na mrówki, oraz ANTYMRÓWKA, MRÓWKOSEP, MRÓWKOGRAN, MRÓWKOGRAN TURBO i szereg innych. Skutecznośc 100%.
Cześć,
Od roku mam na balkonie w dużej donicy posadzony bluszcz. Roślina fajnie urosła od tego czasu i pewnie chciała by jeszcze, ale paskudy zwane mszycami oblepiają najchętniej nowe pędy i nie pozwalają się bluszczowi rozwijać.
Nie wiem dlaczego(nie znam się), ale w miejscach poobklejanych przez mszyce zbierają się mrówki. Właściwie to oblazły całą roślinę. Mam wrażenie, że przez te szkodniki bluszcz wyhamował swój rozrost. Dodatkowo niektóre listki są pożółkłe, pozawijane a po innych została tylko łodyga.
Mam wątpliwość jaki preparat zastosować, aby pozbyć się tych intruzów? Czy wyżej polecane: DECIS, MOSPILAN 20 SP i SUPERAM 10 AL są odpowiednie dla bluszczu?
ps. dodatkowo poproszę o podpowiedź jak wzmocnić moją roślinkę(jakiś nawóz do bluszczu)?
Wykonaj oprysk Mospilanem. To preparat który przemieszcza się w roślinie z sokami i na pewno zniszczy wszystkie mszyce. Ja go stosuję od miesiąca i jest bardzo skuteczny. A jak zniszczysz mszyce to nie będzie mrówek.
Po kilku latach walki za pomocą pirimoru i podobnych, które przynosiły krótkotrwały efekt, w tym roku zastosowałam Mospilan- no rewelacja! Póki co mszyc nie ma, ale ciii, żeby nie zapeszyć.
nemo56 pisze:posypałem na dwa gniazda na trawniku podanym środkiem (wygląd drobnego cukru).
Już kilka dni a mrówek nie ma.
No, jedną widziałem;-)
Co dalej? Będę obserwować.
Mam ten sam problem. Co jakiś czas powstaje nowy kopczyk wyniesionej ziemi.
Po posypaniu mrówki giną (wyprowadzają się?).
Po tygodniu kilka metrów dalej kolejny kopczyk itd.