Cedr płaczący - (Glauca Pendula)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lip 2016, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cedr atlaski (Cedrus atlantica)
ten jest mega. Kolega jakieś próby wysiewu podejmuje z tegoż okazu?
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- iscar
- 100p
- Od: 18 lis 2008, o 01:23
Mój cedr rośnie drugą zimę , ubiegłej zimy przetrzymał tydzień -16 pod kapturem z agrowłókniny . Tego roku okryłem go stroiszem ale temperatura była niższa -29 , wiosną zrobię zdjęcia jak przetrzyma .
Pozdrawiam!!! Grzegorz
-
- 50p
- Od: 23 sty 2017, o 15:47
Witajcie!
Ponieważ dopiero co zarejestrowałem się na tym forum mogę dorzucić do tematu coś od siebie. Wśród różnych ciekawostek mam od jesieni 2012 r. i tego delikwenta . Najpierw był zadołowany w doniczce, a od wiosny 2014 r. rośnie na stałym miejscu. Początkowo miał osłonę od wiatru na zimę (bo wieje u mnie trochę), a od tej zimy rośnie już bez (zabezpieczyłem mu tylko korzenie słomą). Po ostatnich zimach brązowiały mu częściowo igły ale wiosną odrastały świeże i wyglądał bardzo ładnie, a co będzie po tej - zobaczymy (temperatura spadła u mnie z początkiem stycznia do -22,6 st. C). Mimo, że mieszkam w dość surowych klimatycznie okolicach Polski, tzn na pogórzu Karpat to jednak ogród zlokalizowany jest w korzystnej mikroklimatycznie okolicy Tarnowa co skłoniło mnie do eksperymentowania z ciepłolubnymi egzotami. Ponieważ od wielu lat posiadam własną stację meteo mogę dokładnie śledzić warunki klimatyczne tego miejsca i widzę różnice na korzyść, nawet w stosunku do Tarnowa Może więc uda się wyhodować parę bardziej okazałych rarytasów.
Jeszcze obrazek mojego niezbyt wysokiego na razie (ok. 1 m) cedra z początku zimy:
Ponieważ dopiero co zarejestrowałem się na tym forum mogę dorzucić do tematu coś od siebie. Wśród różnych ciekawostek mam od jesieni 2012 r. i tego delikwenta . Najpierw był zadołowany w doniczce, a od wiosny 2014 r. rośnie na stałym miejscu. Początkowo miał osłonę od wiatru na zimę (bo wieje u mnie trochę), a od tej zimy rośnie już bez (zabezpieczyłem mu tylko korzenie słomą). Po ostatnich zimach brązowiały mu częściowo igły ale wiosną odrastały świeże i wyglądał bardzo ładnie, a co będzie po tej - zobaczymy (temperatura spadła u mnie z początkiem stycznia do -22,6 st. C). Mimo, że mieszkam w dość surowych klimatycznie okolicach Polski, tzn na pogórzu Karpat to jednak ogród zlokalizowany jest w korzystnej mikroklimatycznie okolicy Tarnowa co skłoniło mnie do eksperymentowania z ciepłolubnymi egzotami. Ponieważ od wielu lat posiadam własną stację meteo mogę dokładnie śledzić warunki klimatyczne tego miejsca i widzę różnice na korzyść, nawet w stosunku do Tarnowa Może więc uda się wyhodować parę bardziej okazałych rarytasów.
Jeszcze obrazek mojego niezbyt wysokiego na razie (ok. 1 m) cedra z początku zimy:
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lip 2016, o 06:59
mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia z okresu wegetacyjnego ?
-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
Witamy na forum Cedr piękny, napisz proszę wiosną jaką minimalną temperaturę wytrzymał i czy go jakoś zabezpieczałeś. Mój drugą już zimę spędza bez jakiejkolwiek ochrony, no ale w moim mieście najniższa temperatura ubiegłej zimy to ok minus 15 a w tym roku jedna noc z minus 12
- iscar
- 100p
A u mnie było -29 a przez cały tydzień poniżej -20 . Jestem pełen niepokoju co zobaczę wiosną gdy usunę stroisz z mojego cedru . W ubiegłym tygodniu wysiałem nasiona cedru razem z jodłą kaukaską w szklarni z poliwęglanu może coś wykiełkuje .
Pozdrawiam!!! Grzegorz
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
-
- 50p
- Od: 23 sty 2017, o 15:47
Jak na razie wygląda, że cedr przeżył zimę tylko tradycyjnie zrobił się kolorowy. Zamiast odcieni błękitu i zieleni dominuje obecnie rudy brąz z domieszkami wymienionych kolorów - nawet wygląda ciekawie . Spodziewałem się tego po minionej zimie, zwłaszcza, że cedr przechodzi już zimowe hartowanie jedynie z osłoniętymi korzeniami i jak widać poradził sobie. W sezonie zrzuci kolorowe szpilki i z rozpoczęciem wzrostu powróci do pierwotnej barwy. Przyznam, że nawet mi się to podoba (pod warunkiem, że nie padnie którejś zimy) - taka odmiana "coloratus"
- iscar
- 100p
Pozdrawiam!!! Grzegorz