Iglaki i inne drzewa i krzewy w donicy- uprawa, ZIMOWANIE
Hmm brzmi ciekawie, ale chyba mało prawdopodobnie? ... chciałbym podkreślić, że na jesieni już zaczęło się to robić w pewnym obszarze drzewka, jednak wtedy nie było tylu brązowych igieł i raczej panował ich brak, tzn odpadały bez brązowienia, teraz jest zdecydowanie więcej zbrązowiałych, w takim razie co mam uczynić? żeby zastopować ten proces? dodam jeszcze może, że na wiosnę rok temu podsypywałem świerk nawozem do iglaków w granulacie...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 wrz 2009, o 15:19
Witam! Jestem nowa na forum i chciałabym uzyskać pewnej pomocy od bardziej doświadczonych ;) Otóż chcę zakupić sadzonki Sosny czarnej Świerka pospolitego oraz Thuji, mniej więcej po około 100 sztuk. Jedno badź dwuletnie.. Chcę je posadzić w doniczkach gdzieś 12 na 12cm i czy doniczki ze świeżo posadzonymi drzewkami można zostawić na dworze, przez zimę? osłonięte od wiatru, ewentualnie czy trzeba doniczki zabezpieczyć żeby korzenie nie poumarzały? Czy może lepiej w szklarni trzymać? A może w domu w cieple? Z góry dziękuję za wszelką pomoc ;) Pozdrawiam!
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Absolutnie nie w domu. Wsadź wszystko do doniczek, podlewaj. Na zimę wszystkie doniczki zestaw obok siebie i zasyp korą lub trocinami - wystarczy! Aby doniczki łatwo zestawić powsadzaj rośliny do doniczek kwadratowych ( nie okrągłych)
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 wrz 2009, o 15:19
Ok tak zrobię A jak często należy je podlewać? Jeśli nastaną mrozy to podlewać tylko przy odwilżach? Czy po prostu mam dbać by ziemia była stale wilgotna i sama tego doglądać? I jeszcze odnośnie jakiś nawozów bądź środków ochrony? Czy przy tak młodych roślinkach należy coś stosować czy na początek wystarczy tylko do nich mówić by się dobrze przyjęły i pięknie rosły dziękuje za szybką i bardzo pomocną odpowiedź