Wycinka gałęzi na Magnolii
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wycinka gałęzi na Magnolii
mocno przycięta -był krzaczor- będzie następne cięcie delikatniejsze
oczywiście wyżej nie pisałem o całej otoczce związanej z prawidłowym cięciem i zabezpieczaniem
oczywiście wyżej nie pisałem o całej otoczce związanej z prawidłowym cięciem i zabezpieczaniem
Nie wygląda aby to był wcześniej krzaczor, ale raczej spokojnie sobie rosnące od posadzenia drzewko Nawet delikatnego cięcia nie potrzebuje moim zdaniem, bo jest ładnie rozkrzewiona.
Moim zdaniem nie potrzebuje cięcia.Oczywiście zrobisz co zechcesz,ale różne gatunki magnolii mają różne pokroje.To co nazywasz,,krzaczorem,,dla wielu odmian jest właśnie rzeczywistym pokrojem rośliny.Mam magnolie drzewkowe,drzewiaste(o wielkich pokrojach) miniaturowe i takie właśnie krzakowe.Taka ich uroda po prostu.Ingerencja w to co człowiek genetycznie stworzył wydaje mi się bezcelowa,bo ona i tak będzie po cięciu zagęszczać się coraz bardziej,a częste cięcie wkońcu spowoduje chorobę bakteryjną drzewka..
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaznaczam wątek, jak śnieg stopnieje będę miał pytań wiele, ale potrzebuję zdjęcia wcześniej zrobić
Pozdrawiam, Jacek
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
miała rosnące od samego dołu 3 gałęzie - zostawiłem najładniejsząselli7 pisze:Nie wygląda aby to był wcześniej krzaczor, ale raczej spokojnie sobie rosnące od posadzenia drzewko Nawet delikatnego cięcia nie potrzebuje moim zdaniem, bo jest ładnie rozkrzewiona.