Mandarynka z pestki.

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Szkibicka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mandarynka z pestki.

Post »

Moja mandarynka nie ma kolców <3 Rośnie powoli ale jest.

Jak wspomniał Marek , hoduje ją jako egzotyczną nowinkę.
Ogólnie coś mnie natchnęło na egzotyczne rośliny
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam tylko cytrynki jedną większą 4letnia i kilka małych tegorocznych. Ta duża ma kolce :D
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p
Od: 6 paź 2012, o 16:33

Post »

A u mnie z jednego nasionka wyrosły 3 roślinki. :tan Jedną dało się oddzielić, ale 2 są zrośnięte korzonkiem. Stoją teraz na północnym parapecie, minimum podlewania i czekają na wiosnę. ;:3
Pozdrawiam. Ania.
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

Oj ma kolce,zwłaszcza na tych najmłodszych gałęziach,jak przy przecieraniu liści z kurzu się rozpędzę to zdarza się nadziać.
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

pestka71 To gratuluje takiego okazu. Pewno wcześniej zaowocuje :wink: Plumi z tymi kolcami mam podobnie ale teraz mi wyszły na młodych pędach taaakie wielkie że jestem w szoku :shock:
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p

Post »

BobejGS pisze:pestka71 To gratuluje takiego okazu. Pewno wcześniej zaowocuje :wink: Plumi z tymi kolcami mam podobnie ale teraz mi wyszły na młodych pędach taaakie wielkie że jestem w szoku :shock:
Dziękuje :) To mówisz, że mogę spodziewać się owocków na takiej roślince z pestki? :shock: Ja je posadziłam w ramach eksperymentu, czy cytrusom będzie się u mnie podobać, ale w takim razie będę musiała im poświęcić trochę więcej uwagi. ;:108
Pozdrawiam. Ania.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czytałem że u pestek wielozarodkowych jedna roślina z reguły ta mniejsza będzie owocować wcześniej :D
lena163
50p
50p
Od: 29 sty 2012, o 14:40

Post »

Mam do was prośbę. Moja mandarynka ostatatnio trochę podupadła zgubiła dość dużo liści i wypuściła dwa długie pędy i zastanawiam się czy ją teraz przyciąć czy poczeka do wiosny. Część starych pędów jest chyba sucha chociaż tego nie jestem na 100% pewna. Ktoś coś poradzi? Niżej wstawiam zdjęcie

Obrazek
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p

Post »

:wit lena163. Wydaje mi się, że nie jest to dobra pora na przycinanie. Tym bardziej, że sama nie jesteś pewna czy gałązki są suche. Poza tym przycięta roślinka będzie puszczać nowe przyrosty, które o tej porze roku będą cienkie i wyciągnięte. Tak więc radzę przyciąć na wiosnę, wtedy będzie dobrze widać, które są suche i nadasz drzewku pożądany kształt. Teraz to tylko nie przelać, ustawić w chłodnym i widnym miejscu i byle do wiosny :D
Sprawdź jeszcze czy nie masz przędziorków, może dlatego roślina zgubiła liście?

moja biedula jest po przejściach z przędziorkiem. Od jesieni nie widzę nowych osobników, więc mam nadzieję że się teogo dziadostwa pozbyłam choć próbowałam tylko domowych sposobów, a liście zainfekowane właśnie opadły. A przędziorka najłatwiej zauważyć po pajęczynkach i na spodzie liścia są takie małe czerwone kropeczki jak podłożysz pod nie ciepły palec to się zaczynają ruszać.
Tylko się martwię że jak tamte gałązki są suche to zostaną mi dwa trochę zdziczałe przysrosty i będzie problem z nadaniem jej kształtu. Więc poczekam do wiosny może trochę odbije. Bardzo dziękuje za rady.
BobejGS a pokażesz zdjęcie od spodu. Liście mogą spadać też jak jest mało światła co zimią mi się zdarzało, ale to były raczej pojedyńcze liście.
Pozdrawiam. Ania.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zakupiłem w związku z świętami kilka kilo mandarynek z kilku różnych źródeł. Za nic nie mogę znaleźć pestki ;:oj a chciałem mieć mandarynkę i już powoli się przejadłem nimi ;:306 Skąd macie pestki??
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Eeej, no właśnie. Zauważyliście? Jeszcze rok, dwa lata temu.. to pestki w cytrusach były częściej spotykane niż teraz. Ja też przez ostatni tydzień zjadłem dużo mandarynek, a pestki dosłownie ani jednej.
A to wszystko przez te wymysły typków od GMO i innych ulepszaczy. Musicie cierpliwie poszukać. :wink:
Pozdrowienia Świąteczne ! ;:4
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nooooooooooooooo.. kiepsko w temacie nasionek :? Dlatego kupiłem kilka rodzajów mandarynek z różnych źródeł i nici z pestek :shock:
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam przed Świętami "klementynki" i w każdym owocu jest przynajmniej 1 pestka - max 3 szt. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”