Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2012 -2013r. cz.5
Ile kosztuje taka świetlówka
Niezły patent na podlewanie rozsady .W korek od butelki po płynie ajax wbić słomke do picia .Słomka się zagina lekko i dojdzie wszędzie .Już skonstruowałam coś takiego
Niezły patent na podlewanie rozsady .W korek od butelki po płynie ajax wbić słomke do picia .Słomka się zagina lekko i dojdzie wszędzie .Już skonstruowałam coś takiego
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
Świetlówka kosztuje ok 49 zł do tego trzeba kupić statecznik - 63 zł i dwie oprawki ok 15 zł
chwast ogRODowy nie sądzisz że bardziej tu chodzi o odpowiednią barwę światła? Proporcje między barwą czerwoną i niebieską? Moja ma 8500 K - odcień fioletowo-różowy.
-- 12 mar 2013, o 21:25 --
ida74 zapomniałam jeszcze trzeba kupić odbłyśnik aby ukierunkować światło i nie tracić go - ok 24 zł
chwast ogRODowy nie sądzisz że bardziej tu chodzi o odpowiednią barwę światła? Proporcje między barwą czerwoną i niebieską? Moja ma 8500 K - odcień fioletowo-różowy.
-- 12 mar 2013, o 21:25 --
ida74 zapomniałam jeszcze trzeba kupić odbłyśnik aby ukierunkować światło i nie tracić go - ok 24 zł
ja stosuję butelkę PET 1,5l i w nakrętce wypaliłem mała dziurkę.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
a ja od 3 lat podlewam małe siewki butelką ze smoczkiem po synku
na większe-silniejsze stosuje "sik" z "ustnika -niekapka"
Do "dorosłej" rozsady stosuje łyżeczki -mam taką głęboką do kawy i nią wieksze..a potem duże już to po męsku z butelki
hahaha
a tą słomką nie za dużo wody się leje??
na większe-silniejsze stosuje "sik" z "ustnika -niekapka"
Do "dorosłej" rozsady stosuje łyżeczki -mam taką głęboką do kawy i nią wieksze..a potem duże już to po męsku z butelki
hahaha
a tą słomką nie za dużo wody się leje??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rusalko ja mam rurkę do samego dna i żeby się lało to muszę ją ścisnąć więc za wiele się nie leje .
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
Chudziak jaka to jest rurka w Twojej butelce do podlewania? Muszę coś podobnego wykombinować, mam sporo wielodoniczek. Oprócz technicznych problemów z podlewaniem mam także problem z określeniem kiedy podlać. Tak jak już pisałam, to że ziemia przeschnie z wierzchu, nie oznacza że przy korzeniach jest sucho. Wiem że można kupić miernik wilgotności ziemi. Jest to tanie i mam mieszane uczucia czy to prawidłowo działa. Zamówiłam coś takiego. Jak do mnie dotrze porobię testy na różnie wilgotnych próbkach ziemi. Okaże się czy to nie bubel.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Zamiast kupowaćć odbłyśnik lepiej samemu folią aluminiową wykleić ścianki miejsca w którym są doświetlane roślinki lub nakleić ją na tekturę. Wychodzi znacznie taniej. Tylko trzeba zwrócić uwagę, że jedna strona folii bardziej odbija światło niż ta druga matowa .pilosula pisze:Świetlówka kosztuje ok 49 zł do tego trzeba kupić statecznik - 63 zł i dwie oprawki ok 15 zł
- 12 mar 2013, o 21:25 --
Polecam akrtykuł, który łatwo wyjaśnia jaka powinna być barwa światła itp.:
http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html
Moje 2 świetlówki kosztowały mnie 18 zł + ramka nie pamietam ile, a papryczki i pomidorki rosną w oczach
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
Oczywiście, można samemu zrobić odbłyśnik, ja sama zrobiłam taki z kartonów po mleku. Służy do dodatkowego ukierunkowania światła.
Dziunia87 a jakie masz świetlówki?
Dziunia87 a jakie masz świetlówki?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Moje to T5 (takie standardowe po prostu ) każda po 18W i LF80 czyli 8000K opisane "cooldaylight"
- Dudus yellow
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lip 2012, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiście przy 40.000 lumenów by się chyba naświetliły ;-). Światło powinno być zbliżone do światła dziennego w czerwcu (tak piszą w necie). Optymalne dla roślin światło to około 150 lumenów na m2.pilosula pisze:Mam dwie Sylvania GROLUX T5 54W, strumień świetlny: 235lm napisali "Dzięki wysokiemu udziałowi barwy niebieskiej i czerwonej świetlówka ta intensywnie wspomaga wzrost roślin poprzez możliwie jak największe wykorzystanie światła poprzez rośliny w procesie fotosyntezy."
Wydaje mi się że to bardzo dużo 40 tys. Moje pomidory strasznie się rozkręciły pod tymi lampami, niemal rosną w oczach. Przy 40 tys lumenów... to by była jazda.
Moje świetlówki mają metr długości, pomidory są bezpośrednio pod nimi.
Pelasia oczywiście będę przesadzać w doniczki 0,5 l, tylko chyba jeszcze nie teraz. Chciałabym aby korzonki ładnie się rozrosły w obecnych doniczkach 4x4 cm.
Jeśli jednak będą miały już bardzo ciasno to oczywiście przesadzę wcześniej. Wtedy wreszcie będę mogła łatwiej ocenić potrzebę podlewania.
Wielodoniczki mnie trochę denerwują.
Można w marketach kupić żarówki energooszczędne za kwotę od 8 do 20 zł za sztukę i mocy światła od 500 do 1600 lumenów.
Pozdrawiam
Duduś Yellow Pomidorek
Duduś Yellow Pomidorek
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
Piszesz że roślinki dobrze rosna, więc skąd tak wysokie wymagania odnośnie lumenów 30-40 tys na m2 o których pisał chwast ogRODowy nasze świetlówki mają 400 lumenów i nawet ostra papryka dobrze rośnie. A co ciekawe zrobiłam test na pomidorze i postawiłam go na granicy światła dziennego i światła świetlówki. Wyciągał się w stronę świetlówek
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Być może taka ilość lumenów potrzebna jest do rozsady która nie ma dostępu do światła dziennego ?
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1755Minimalna ilość światła podczas produkcji rozsady pomidorów wynosi 4 tys. lx, lecz szybki i prawidłowy wzrost roślin ma miejsce przy natężeniu powyżej 8 tys. lx.Ważna jest bardzo duża równomierność oświetlenia ? powyżej 70%.
Poza tym lumen nie jest jednostką natężenia oświetlenia.
4000 lumenów/m2 = 4000 luksów ale te same 4000 lumenów na powierzchni 0,5 m2 to już 8000 luksów