Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy
- Miatka
- 50p
- Od: 23 lut 2013, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak wygląda wasz warzywnik?
Mój warzywnik miał niecałe 30 m2 i przy dobrym gospodarowaniu mnie wystarczał. Poza tym jestem trochę leniem i już te 30 m2 do pielenia było straszne, a co dopiero przy większym metrażu
Jak widać na zdjęciu preferuje uprawę "minimum wysiłku - maksimum plonów"
Jak widać na zdjęciu preferuje uprawę "minimum wysiłku - maksimum plonów"
Magda
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak cudnie jest powspominać i popatrzeć na Wasze warzywniaki, na te cudne zieloności szczególnie teraz, gdy jeszcze zima trzyma (mam nadzieję ostatnimi siłami ;))
rezonal ależ 'zorganizowany' ten Twój warzywniaczek. Bardzo mi się podoba
Te podpórki do pomidorów to świetny pomysł u mnie kiedyś tez będzie taki niski drewniany płotek odgradzający warzywniak od ogródka ..
U mnie skromnie.. kilka starych fotek, początki itp. itd..
Phrix .. wow to co w tle warzywniaka ( i sam warzywniak) to ogród jak marzenie inny świat normalnie
rezonal ależ 'zorganizowany' ten Twój warzywniaczek. Bardzo mi się podoba
Te podpórki do pomidorów to świetny pomysł u mnie kiedyś tez będzie taki niski drewniany płotek odgradzający warzywniak od ogródka ..
U mnie skromnie.. kilka starych fotek, początki itp. itd..
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Jakie ładne te Wasze warzywniaczki, dużo można podejrzeć i wykorzystać. Pomysł z ogórkami świetny, tylko jak je posadzić, żeby nie zacieniały innych warzyw.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też myślę, że to był dobry pomysł. Asiu! Brawo!
Coś dla doświadczonych i nowicjuszy i dla tych, którzy chcą się upewnić, że dobrze robią nie siejąc warzyw.
Motywacja dla mnie (i pewnie nie tylko) do lepszej pracy.
Sporo pomysłów jak rozwiązać taki warzywnik ładnie i funkcjonalnie.
Sposoby wykorzystania niewielkiej powierzchni i ciekawe warzywa.
Obiecuję w tym roku wstawiać zdjęcia z postępu prac i można będzie zobaczyć mój bałagan i sposoby na jego ratunek. Może ktoś coś mi podpowie?
Coś dla doświadczonych i nowicjuszy i dla tych, którzy chcą się upewnić, że dobrze robią nie siejąc warzyw.
Motywacja dla mnie (i pewnie nie tylko) do lepszej pracy.
Sporo pomysłów jak rozwiązać taki warzywnik ładnie i funkcjonalnie.
Sposoby wykorzystania niewielkiej powierzchni i ciekawe warzywa.
Obiecuję w tym roku wstawiać zdjęcia z postępu prac i można będzie zobaczyć mój bałagan i sposoby na jego ratunek. Może ktoś coś mi podpowie?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ludzie, macie wspaniałe warzywniaki! Zazdroszczę wam miejsca i poziomu Ja mam dużo spadu w ogródku i strasznie gliniastą ziemię. I jak już tu inni pisali, zawsze można coś odpatrzeć i nowego wypróbować, dzięki za wasze zdjęcia
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
AgaM - bardzo ładny warzywnik ale najbardziej podoba mi się szklarnia/foliak i ciekaw jestem z czego jest wykonany.. ?
Jak masz jakąs fotkę z wnętrza to poproszę
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ewuniu! Jeśli spadek jest w "dobrą" stronę, to przy pewnym nakładzie pracy można zrobić piękny warzywnik metodą "stopni".tomate pisze:Ludzie, macie wspaniałe warzywniaki! Zazdroszczę wam miejsca i poziomu Ja mam dużo spadu w ogródku i strasznie gliniastą ziemię.
Jest to niestety pracochłonne, ale miałam okazję oglądać zdjęcia takiego "cuda" i efekt był wart pracy.
Ja również mam glinę, a właściwie iłowo-gliniastą maź. Jedynym ratunkiem jest własny kompost i stopniowe poprawianie natury.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
- radcamedyczny
- 10p - Początkujący
- Od: 23 mar 2013, o 16:08
- Kontakt:
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Niestety u mnie w przypadku ślimaków, a właściwie pomrowów bo te mi najbardziej szkodzą, działają tylko granulki - czyli chemia. Nie mam sąsiadów tylko 2 dzikie działki po obu stronach, więc czuję się czasami jak w ślimakowym świecie.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
stachs mówisz i masz ;Dstachs pisze:AgaM - bardzo ładny warzywnik ale najbardziej podoba mi się szklarnia/foliak i ciekaw jestem z czego jest wykonany.. ?
Konstrukcja "przed" złożeniem/spawaniem:
Fotka z wnętrza rok 2011
Konstrukcja i drzwi folii są zrobione z kątownika stalowego. Na drzwi i okienko zamiast folii przyczepiona jest taka przezroczysta falista 'pleksa'
Otwierane okienko zrobione jest po przeciwnej stronie drzwi - potrzebne i wg mnie niezbędne dla dobrego wietrzenia. Tu je w tle widać:
Okienko i drzwi folii są otwarte non stop, gdy minie już ryzyko przymrozków. Zamykam tylko wtedy, gdy zbliża się burza albo wieje mocny wiatr (by mi nie porwało folii).
Aha, konstrukcja jest zakotwiczona takimi mocnymi długimi 'śledziami' z drutu zbrojeniowego (specjalnie zrobione przez moją złotą rączkę ;))
Wewnątrz, tam gdzie mają rosnąć pomidory usypałam więcej ziemi - podniosłam teren, by mi pomidorów nie zalewało. Przy okazji powstała taka zagłębiona 'ścieżka'- panele dałam by się nie osypywała ziemia
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
AgaM dzięki za wstawienie zdjęć. Jeszcze raz dodam, że bardzo fajny foliak! Wykonany ze stalowego kątownika będzie służył długie lata. W przyszłości polecam poliwęglan komorowy zamiast folii, to płyta podobna do tej, z której masz drzwi, ale trochę lepsza/trwalsza Ja mam swoją szklarenkę obitą takimi płytami i sprawdza się idealnie.
Życzę udanych plonów
Życzę udanych plonów
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
A ja spotkałam się z opinią, że poliwęglan komorowy nie trzyma ciepła i nie jest zbyt dobry jako materiał na szklarnię!
Bożena