Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady

Post »

Tacca pisze: kwiaty duże , tylko odpadały
Myślę, że cudów się nie doczekasz. Może gdzieś w niektórych rejonach południowo-zachodniej lub południowo-wschodniej części kraju można by było się spodziewać jakichś względnych plonów w uprawie bez osłon.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

forumowicz cudów nie oczekuję , to amatorskie praktyki. Lubię bakłażany, kupuję dosyć często . Poza spożywczymi walorami Bakłażan ma ładne kwiaty i dekoracyjne owoce , posadzę trzy krzaki na południowej ścianie . Wyczytałam gdzieś że ziemia powinna mieć odczyn zasadowy . W ubiegłym roku nie sprawdzałam kwasowości . Może to jest przyczyna opadania kwiatów
Wertuję różne strony i trafiłam na taką .http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2875
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje oberżyny właśnie były takiej wysokości jak im od dołu zaczęły usychać liście i to szło coraz wyżej aż całe rośliny padły. :( :(
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

A ja w tamtym roku zasadziłem nadmiar bakłazanów (jakieś 30 krzaków :D) i zebrałem ze dwie skrzynie owoców ale w pewnym momencie w przeciągu kilku dni wiszące na krzakach bakłazany tak ohydnie zbrązowiały a ich skóra stwardniała nikt nie chciał ich pózniej jeść. Co było jednak najdziwniejsze pózną jesienią ale niedaleko przed pierwszymi przymrozkami bakłazany odbiły a po pierwszych przymrozkach jak liście chlapnęły i porządkowałem ogródek znalazłem na krzakach jeszcze kilka nowych owoców skrytych wśród liści i były one ładne. Błyszczące i czarne :) Taka to właśnie jest kapryśna roślinka. W tym roku posadzę nie więcej niz 5 roślin, ale za to będę się nimi lepiej zajmował. Właśnie chyba jutro wysieję.

Wydaję mi się ze im mogą szkodzić rózne rzeczy na przykład zbyt niska wilgotność powietrza i długotrwały ciepły wiatr, albo nagły chłodny letni deszcz, albo zbyt gwałtowne skoki temperatur dzień-noc.

Aha. tak dla eksperymentu postanowiłem przechować bakłazany do wiosny. Niestety ostatni owoc zaczął psuć się ze dwa dni temu był taki pomarszczony, ze myślałem juz ze uda mi się go całkiem zasuszyc. Oczywiście nie nadawał się w zaden sposób do jedzenia, chociaz miązsz po rozkrojeniu wciąz miał charakterystyczny zapach :D
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Tylko się cieszyć z takich zbiorów :) Ja w tym roku też zmniejszam ilość krzaczków - 15 max. Właśnie nasionka zostawiłam na mokrych wacikach do kiełkowania :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Podzielcie się odpowiedzią znawczynie tematu...jak długo wschodzą nasionka?Moje leża na mokrym podkładzie na kaloryferze
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Moje leżą od tygodnia na mokrym płatku i też na kaloryferze i jak na razie nic.
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Według mnie lepiej wsiać do pojemniczka z jakąś czystą ziemią kwiatową z dziurkami w spodzie, przykryć folią tak nieprzesadnie szczelnie i postawić nie tyle na kaloryferze, co obok, albo przynajmniej na czymś co zabezpieczy przed nadmiernym rozgrzaniem kilka ksiązek, poskładany w kostkę ręcznik albo kawałek styropianu. Jeśli przez tydzień na kaloryferze nie wykiełkowały to pewnie juz nie wykiełkują.
Aimee
200p
200p

Post »

Na kaloryferze w plastikowym pojemniku po jajkach i to wszystko na grubo złożonym ręczniku stało.Nasiona z paczki z dobrym terminem ważności-nie wykiełkują już? :?
Będę siała jutro do ziemi na wszelki wypadek...
Kasencja

Post »

Aimee to może włóż je teraz do ziemi i nakryj folią?
Takie namoczone mogą teraz szybko wzejść. Miałam podobnie z dwoma pomidorami.
W końcu włożyłam do ziemi i po paru dniach pokazały się na wierzchu.
Aimee
200p
200p

Post »

Jutro je wsadzę do ziemi wobec tego. I te namoczone i nowe. Zobaczymy :D
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Oberżyna kiełkuje 14 do 21 dni nawet... Zrób jak Kasia radzi, zobaczysz, że niedługo pokażą łepki ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ostatnie oberżynki nareszcie są gotowe do pikowania. Te, które popikowałam wcześniej mają po 3 listki właściwe.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”