Difenbachia - odmładzanie/rozmnażanie
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Diffenbachia, czy bananowiec
W jednym z wątków zaistniał pewien problem,a właściwie spór o to czy ta roślinka jest bananowcem czy diffenbachią
Roślinkę podarowała mi znajoma, która kiedyś w kwiaciarni kupowała ją jako difcię, jednak jedna z forumowiczek ma identyczną roślinkę i twierdzi, że to bananowiec, ponieważ po przecięciu listka nie wypływa trujący płyn. Z ciekawości przecięłam liścia mojej roślinki i również nie zaobserwowałam takowego płynu.
W związku z tym, że w naszym gronie nie możemy rozwiązać tego problemu, postanowiłam zwrócić się z nim do szerszej rzeszy forumowiczów.
Pozdrawiam
Kaśka
Roślinkę podarowała mi znajoma, która kiedyś w kwiaciarni kupowała ją jako difcię, jednak jedna z forumowiczek ma identyczną roślinkę i twierdzi, że to bananowiec, ponieważ po przecięciu listka nie wypływa trujący płyn. Z ciekawości przecięłam liścia mojej roślinki i również nie zaobserwowałam takowego płynu.
W związku z tym, że w naszym gronie nie możemy rozwiązać tego problemu, postanowiłam zwrócić się z nim do szerszej rzeszy forumowiczów.
Pozdrawiam
Kaśka
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście, że nie - bo to diffenbachia. A dokładniej D.oerstedii. Obecnie już chyba rzadziej spotykana i szczerze mówiąc nigdy takiej nie miałem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Także uważam, że to nie jest bananowiec. Bananowiec nie ma właściwej łodygi, ona tworzy się z liści, a tu widać, że z łodygi wyrastają liście.
Moje roślinki
Karolina
Karolina
- kati-1976
Dzięki Kochani za potwierdzenie ,że to difenbachia.
A tak przy okazii czy możecie mi powiedzieć co może być przyczyną deformacji kilku listków na jednym z pni. Widoczne są na tym wyżej pokazanym zdjęciu. Jeśli będzie trzeba zrobię wyraźniejsze foty
A tak przy okazii czy możecie mi powiedzieć co może być przyczyną deformacji kilku listków na jednym z pni. Widoczne są na tym wyżej pokazanym zdjęciu. Jeśli będzie trzeba zrobię wyraźniejsze foty
Przez długi czas szukałem tej diffenbachii, w końcu znalazłem 1 egzemplarz, niestety pełen przędziorków, wziąłem go, ale w końcu wyrzuciłem całą roślinę.
Ostatnio znów je widuję w kwiaciarniach i chyba na wiosnę podejmę kolejną próbę
To bardzo dekoracyjna roślina, gdy rośnie w grupie i gdy jest prawidłowo wybarwiona, tzn. biała kreska powinna być nie tylko wzdłuż głównego nerwu, ale również rozchodzić się na boki.
Ostatnio znów je widuję w kwiaciarniach i chyba na wiosnę podejmę kolejną próbę
To bardzo dekoracyjna roślina, gdy rośnie w grupie i gdy jest prawidłowo wybarwiona, tzn. biała kreska powinna być nie tylko wzdłuż głównego nerwu, ale również rozchodzić się na boki.
- kati-1976
Czyli muszę zmienić jej ziemię. Nie zdązyłam jeszcze tego zrobić, bo dostałam ją w takim stanie od znajomej jakieś 3 dni temu , więc te zdeformowane listki to nie moja wina .
Toffy nie wytrzymałam i musiałam się poradzić.
Teraz już wiemy jaka jest prawda
Toffy nie wytrzymałam i musiałam się poradzić.
Teraz już wiemy jaka jest prawda