Tulipany cz.2
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tulipany cz.2
Beato, i to jak pomogłaś - bardzo dziękuję . Skopiowałem do specjalnego pliku z mądrościami i się zastosuję. (Co prawda nie rozumiem, czemu nornice nie wyjadają cebul z koszyka od góry, ale z tego, co piszesz, nie wyjadają, i to jest najważniejsze.)
Botanicznych też sporo wysadziłem, i te w większości przetrwały.
Cebule przed sadzeniem zaprawiałem Kaptanem z dodatkiem Talstaru (na wszelki wypadek), może spróbuję teraz z nadmanganianem. Kompostu z prawdziwego zdarzenia nie mam, mam substrat torfowy, powinien się nadać, mam nadzieję.
Pozwolę sobie na uwagę z związku z nawozem - naturalne są rzeczywiście bardzo azotowe, do roslin kwitnących ja takich nie używam. Używam mineralnych z niewielką zawartością azotu, za to z mnóstwem P i K. Np. Kristalon, świetny, czerwony (do truskawek) NPK 12-12-36. A nawet tzw. jesienny 6-12-36.
Botanicznych też sporo wysadziłem, i te w większości przetrwały.
Cebule przed sadzeniem zaprawiałem Kaptanem z dodatkiem Talstaru (na wszelki wypadek), może spróbuję teraz z nadmanganianem. Kompostu z prawdziwego zdarzenia nie mam, mam substrat torfowy, powinien się nadać, mam nadzieję.
Pozwolę sobie na uwagę z związku z nawozem - naturalne są rzeczywiście bardzo azotowe, do roslin kwitnących ja takich nie używam. Używam mineralnych z niewielką zawartością azotu, za to z mnóstwem P i K. Np. Kristalon, świetny, czerwony (do truskawek) NPK 12-12-36. A nawet tzw. jesienny 6-12-36.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Mariusz w zeszłym roku przez jakiś czas tulipany zasilałam ( z braku czegoś innego) płynnym nawozem do pomidorów efekt był wspaniały. Ale to tylko taka śmiesznostka, że nie można dać się zwariować
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Kontakt:
Bo nawóz do:
pomidorów,
truskawek,
róż itd.
to właściwie to samo. Mało azotu, dużo potasu i fosforu.
(Z wyjątkiem tych w butelkach z jakiegoś marketu, one czasem zawierają głównie wodę ).
Jeszcze raz dzięki
pomidorów,
truskawek,
róż itd.
to właściwie to samo. Mało azotu, dużo potasu i fosforu.
(Z wyjątkiem tych w butelkach z jakiegoś marketu, one czasem zawierają głównie wodę ).
Jeszcze raz dzięki
Mariusz
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Robert - posadziłam w zwyczajnym podłożu uniwersalnym, bez jakiegoś specjalnego przygotowywania w składniki odzywcze. Nie była wcześniej kompostowana ani nawożona.robertP2 pisze:Iwona a w jakiej ziemi posadziłaś ?
Obornik jak każdy inny /nawet ten granulowany zawiera dużo azotu .
a propos tulipanów w nocy spadł deszcz i wyłażą a myślałem,że nie wyjdą bidule.
U mnie też własnie wyszly
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Loki ! Dużo masz odmian? Jak Cię znam, to zadałam głupie pytanie...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje oczywiście dopiero trzeci i czwarty liść wystawiają. O pączkach mogę na razie zapomnieć
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Renzal ? Kilkanaście odmian powinno się znaleźć. Pytanie tylko na ile to, co wyrośnie, będzie zgodne z tym, co pokazano na kapersie.
Mój nowy aparat ma ewidentne problemy z łapaniem obiektów o czerwonej barwie. Choćbym się skichał i tak wychodzi czerwona plama...
Pozdrawiam!
LOKI
Mój nowy aparat ma ewidentne problemy z łapaniem obiektów o czerwonej barwie. Choćbym się skichał i tak wychodzi czerwona plama...
Pozdrawiam!
LOKI
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Pierwszy tulipan botaniczny postanowił zamanifestować kwiat:
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- _Kasia_
- 100p
- Od: 26 lip 2012, o 08:54
- Kontakt:
Yvona ...... ona na prawdę takie MEGA karłowate są?????
My wczoraj korzystając z pieknej pogodny nadmorskiej pół dnia nad morzem spędziliśmy a drugie pół w ogrodzie
I co moim oczom sie ukazało ???? jakieś tulipany chyba będę miała - choć parę sztuk i może jakis hiacynt tez sie uchował...
Póki co wyszło z 5 sztuk .... czekam cierpliwie co dalej ....
My wczoraj korzystając z pieknej pogodny nadmorskiej pół dnia nad morzem spędziliśmy a drugie pół w ogrodzie
I co moim oczom sie ukazało ???? jakieś tulipany chyba będę miała - choć parę sztuk i może jakis hiacynt tez sie uchował...
Póki co wyszło z 5 sztuk .... czekam cierpliwie co dalej ....
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 wrz 2010, o 15:46
Ja równiez skorzystalem z dobrej pogody w weekend i odwiedziłem moja ukochaną działkę. Okazało się, iż wszystkie posadzone jesieniom tulipany wykiełkowały i u większości widać, że będą kwitły w tym roku Jak tylko pierwsze rozkwitna postaram się porobić jakies ładne fotki i się nimi z Wami podzielić