Storczykowo
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowo
Ja jestem zadowolona, ładnie mi korzonki rosły, takie zdrowe, no ale przy kilku storczykach nie był to problem a przy kilkudziesięciu zaczyna być irytujące, nie tylko ze względu na koszty, ale także tachanie tej butli ze sklepu do domu Oczywiscie kilka storczyków mocze w tej samej wodzie, ale tylko te rośliny, których jestem pewna, żeby nie zaraziły innych.. Wcześniej moczyłam każdego osobno, ale teraz to by mnie to całkiem pogrążyło :/
- sylcia199
- 500p
- Od: 25 paź 2012, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Taki biały nalot na korze wierzchniej
- Dufin
Na korze tworzy się biały nalot a na korzonkach taka jakby skorupka czasem w odcieniu białawym, czasem brązowym, żółtym..katkaaa pisze: jak ten osad wygląda?
Pytam bo u mnie prawie wszystkie mają brązowe plamy na korzeniach - co ciekawe tylko na tej części która jest "na wierzchu" - nie używam nawozu w ogóle i mocno się zastanawiałam od czego
- sylcia199
- 500p
Tak, tak na korzonkach jednego storka jest takie coś...
-- 11 kwi 2013, o 21:32 --
Katkaaa a jakiej wody używasz? Bo ja zwykłej przegotowanej to może od tego
-- 11 kwi 2013, o 21:32 --
Katkaaa a jakiej wody używasz? Bo ja zwykłej przegotowanej to może od tego
- Dufin
katkaaa pisze:pytam bo u mnie prawie wszystkie mają brązowe plamy na korzeniach - co ciekawe tylko na tej części która jest "na wierzchu" - nie używam nawozu w ogóle i mocno się zastanawiałam od czego
Od twardej wody, to osad Chyba, ze od zbyt niskiej wilgotności powietrza Ci się korzonki zasuszają, ale ja mam właśnie takie plamki od twardej wody, dlatego wiem, ze ten sposób (przegotowywania i odstania wody) im nie służy... także mam tylko na wierzchnich korzonkach.
- sylcia199
- 500p
Czyli musimy zmienić na destylowaną
- Dufin
Może być też deszczówka jeśli macie warunki do nałapania jej i nie mieszkacie w dużym zakopconym mieście jak Kraków własnie :P
sylcia199 od dwóch miesięcy woda z filtra - węglowy + zmiękczający wodę, natomiast wcześniej kranówka. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie działo się tak od samego początku, storczyki mam już ponad 2 lata a dopiero rok temu zauważyłam te plamy
- sylcia199
- 500p
No to dziwne bo teraz maja lepiej To może niska wilgotność jak napisała Dufin.
U mnie na pewno od tego, że twarda woda
U mnie na pewno od tego, że twarda woda
- Dufin
katkaaa przejrzałam jeszcze raz Twój wątek w poszukiwaniu tych korzonków Wygląda to jak osad z twardej wody niestety.. bo korzenie nie są suche, są grube i jędrne tylko pokryte brązowym nalotem jakby kamieniem.. o ile nie jest to przepalenie od nawozu to chyba jednak twarda woda