Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123

ODPOWIEDZ
Liczi123
100p
100p
Od: 18 paź 2012, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy, czyli same plusy :D - Liczi123

Post »

Ech... U mnie jest trochę dobrze, trochę źle :?
Może od dobrych rzeczy zaczniemy:
Mam dwa nowe nabytki ;:138 W Lidlu mieli kaktusy i nie mogłem się powstrzymać, bo raz, że był tam długo szukany przeze mnie Stenocactus (2 główki przekwitnięte, trzecia chyba ma jeszcze pąki), to jeszcze była wspaniała Rebutia (Jeszcze jej nie zidentyfikowałem. Nie było czasu) :tan
http://imageshack.us/a/img819/2352/dscf0327d.jpg
http://imageshack.us/a/img267/8435/dscf0329d.jpg

No właśnie... Rebutia. Podłoże beznadziejne... Jakieś włókna kokosowe, małe kłody... Już bym zwykły torf wolał ;:218 No i doniczka trochę mała (Ale jak sobie wybrałeś Rebutie z 20 "główkami" w jednej doniczce to teraz masz :twisted: ). I na dodatek ma sporo uszkodzeń. Jakby coś ją jadło, albo ktoś ją pociachał małym nożykiem :( (Niektóre są dosyć głębokie, do ok. 0,5 cm. Największe uszkodzenie ma ok. 0,5x0,5 cm). Części wygląda na świeże, a część jest już zaschnięta. Sądzę, że to uszkodzenia mechaniczne powstałe podczas transportu. Może to być to?
Pąki na drugiej Rebutii otworzą się zapewne jutro :heja
A teraz rzecz smutna - I mnie dopadły wełnowce ;:145 ( A dokładniej mojego Cereus Peruvianus f. monstrosa) Zamierzam kupić na nie Bi 58 Nowy 400 EC. I takie trochę głupie pytanie - podobno roztworem tego się spryskuje... Ale czy podczas spryskiwania to wniknie do rośliny aby działało od środka? Bo z tego co się dowiedziałem, to ten środek właśnie tak działa. Jako, iż to forma monstrualna, to wełnowce mają dużo miejsc by się ukryć. Nie byłoby lepiej podlać roztworem tego środka :?:
2 inne kaktusy mają podejrzenie wełnowców, to je na 100% spryskam. Chociaż pozostałe też raczej pójdą "pod spryskiwacz" :D
No... Na razie to tyle nowinek z mojej strony :wink:
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Steniaki całkiem ładne i pokaźne, rebutka też ładna chociaż za mało słonka miała, co do uszkodzeń to mogą to być uszkodzenia mechaniczne lub po prostu jakiś kaktus z dłuższymi cierniami ją pociachał.

Co do wełnowców i Bi58 ja stosuję spryskiwanie ale na tyle obfite aby roztwór przeniknął do podłoża, póki co u mnie się to sprawdza i nie mam ostatnio problemu z tym robactwem.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bi58 to systemik, do podlewania. Wtedy roślina bierze w siebie truciznę wraz z wodą. I co ją gryzie w ziemi czy też na korpusie pada...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Liczi123
100p
100p

Post »

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowa i dobre rady
A no właśnie z tym Bi58 to podobno była taka akcja, że sprzedawczyni powiedziała, że on zakazany, wycofany i w ogóle :shock: Zamiast niego dała jakiś Polysect 005 SL firmy Subistral. I myślę, że to nawet dobre może się okazać, bo też działa systemicznie :wink:
A tak poza tym muszę się pochwalić - Zebrałem się dzisiaj w sobie i zrobiłem moje pierwsze w życiu przesadzanie :D Fakt, to tylko dwa kaktusy, bo na razie doniczek kwadratowych nie mam (Zobaczyłem jak to u Was w nich pięknie wygląda i sam takich zapragnąłem :;230 ), ale jak na początek jestem zadowolony :)
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
arbores
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 18:12

Post »

Czerwona Rebucja super! ;:138 Steno też bardzo ładne ;:108
Teraz tylko przesadzić je z tego włóknistego torfu do odpowiedniego podłoża i będzie ok :wink:
Pozdrawiam Szymon.
DżA ludzie DżA miłość DżA życie DżA świat!- Izrael
Moje kolczaste i inne sukulenty
Paula1984
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 12:49

Post »

Ja też melduję się w wątku. Fajne kaktusy, też chyba najbardziej lubię rebutie, chociaż w swojej kolekcji mam pełną różnorodność, po prostu co mi się podoba to kupuję :)
Powodzenia w przesadzaniu! Gruba rękawica i będzie ok :wink:
Pozdrawiam, .Paula. ;:3

Zobacz moje kaktusy
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liczi123 napisał(a):
sprzedawczyni powiedziała, że on zakazany, wycofany i w ogóle :shock: Zamiast niego dała jakiś Polysect 005 SL firmy Subistral
Bzdura.
Poleciła to co miała na składzie i chciała sprzedać.
Nie twierdzę, że Polysect zły bo nie znam ale drogi i nieduże opakowania. Bi58 na 100% można kupić bo sam dwa tygodnie temu go zakupiłem.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Był czas, że ten środek faktycznie był wycofany i zabroniony.
Teraz wrócił pod troszkę zmodyfikowaną nazwą Bi -58 Nowy 400 EC.
Prawdopodobnie też formuła chemiczna została zmieniona i jest mniej szkodliwy dla pożytecznych owadów.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dodać też należy co mi powiedzieli koledzy rolnicy którzy stosują go na polach że ten nowy ponoć jest mniej skuteczny...
Liczi123
100p
100p

Post »

Szymonie, Paulo - witajcie :wit
Piotrze, Henryku - ja też za bardzo nie wiem, o co tej sprzedawczyni chodziło. Wiem, że on kiedyś nie był ogólnodostępny, lecz w sklepie padła pełna nazwa (tzn. ta z "Nowy"), który wiem, że nie jest zakazany, bo jest również na Allegrooo. Jakoś mało rozgarnięta sprzedawczyni :roll:
A wełnowce odkryłem wczoraj także na Echinopsis Subdenudata, lecz załatwiłem jednego robala i już więcej ani ich, ani kokonów nie znalazłem... Może to tylko taki jeden zabłąkany się przyplątał :wink:
W sobotę w jednej z galerii w moim mieście jest "Powiatowy Festiwal Zieleni". Podobno ma być ponad 50 różnych hodowców wraz ze swoimi stoiskami, lecz nie wiem czy będą kaktusy bo nie słyszałem o żadnym ich hodowcy w mojej okolicy. Ale i tak się szykuję :D
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

:wit
nolina pisze: Pobędziesz z nami to kolekcja się zwiększy :D .
Tu wszyscy jesteśmy chorzy na kaktusomanię , a w rozbudowie kolekcji najlepsi :;230
Dosyć szybko nam przybywają ;:306
;:306 Podpisuję się pod tym obiema rękami i nogami-święta prawda ;:170 Kaktusy śliczne :D
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Parę lat temu kupowałem Bi58 opakowanie 5ml środek wyglądał jak mleko (taka mleczna emulsja) później go przez długi czas nigdzie nie było, ani markety ani sklepy ogrodnicze też mówiono, że został wycofany i zakazany. W ubiegłym roku trafiłem na ten "nowy" Bi58 w innym ogrodniczym, emulsja w tym nowym jest raczej przezroczysta i w kolorze niebieskim, więc coś się zmienić musiało. Ostatnio rozmawiałem ze znajomą, której rodzice mają spory sklep ogrodniczy a ona tam pracuje chciałem aby zamówiła mi większe opakowanie tegoż środka bo taniej wychodzi, przez kilka tygodni nic nie pisała, a że znajomy jechał do tego ogrodniczego poprosiłem go o kupno, poinformowano go że środek został wycofany. W sklepie ogrodniczym u mnie w mieście środek jeszcze na półce stoi zakupiłem na razie jedno opakowanie i chyba będę musiał się spieszyć z aplikacją kaktusom bo ważność do 06.2013.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Ja do tej pory stosowałem zapobiegawczo Kohinor 200 SL, ale teraz nie mogę go dostać. Nie tak dawno jak wczoraj właśnie zamiast wspominanego środka Pani w ogrodniczym dała mi BI 58 "ten nowy" i miała go na stanie całkiem sporo, więc ten chyba nie jest wycofany.

Pozdrawiam! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”