Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2
Re: Rośliny egzotyczne w domowych warunkach :)
Z tym chilli niegłupi pomysł, tylko czy takie wychodowane w domu nadaje się do jedzenia? :p
W sensie, czy walory smakowe są porównywalne do kupnego?
W sensie, czy walory smakowe są porównywalne do kupnego?
Kiełkuje pieprz malabarski,czerwony.Z paprykami trzeba uważać. Z uprawą nie,z próbowabniem tego
co urosło.
co urosło.
Malabarski?
Przyznam, że pierwsze słyszę
Pieprz czerwony znam, o ile kojarzę, to to jeśt p. czarny, ale dojrzały :p
Tyle, że z tego co wyczytałem, po zbiorach jest marynowany, więc pewnie o jakiś inny chodzi - można kupić to jako przyprawę, w staníe nadającym śię do kíełkowania?
Przyznam, że pierwsze słyszę
Pieprz czerwony znam, o ile kojarzę, to to jeśt p. czarny, ale dojrzały :p
Tyle, że z tego co wyczytałem, po zbiorach jest marynowany, więc pewnie o jakiś inny chodzi - można kupić to jako przyprawę, w staníe nadającym śię do kíełkowania?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Święta prawda!mirzan pisze:Z paprykami trzeba uważać. Z uprawą nie, z próbowaniem tego co urosło.
Papryka jagodowa to najostrzejsza jaka istnieje
Owocowa (np. tabasco) - też mocna rzecz.
Porównanie do kupnego - u nas takich dobrych nie kupisz. Najbliżej w Meksyku. Jak najbardziej jadalne - jeszcze żyję...
Bo Chili, sensu stricto, to papryka roczna (Capsicum annuum L.)- tylko u nas tak określa się odmiany ostre, w odróżnieniu od słodkich - w sensie: Pieprz Chilijski. Oczywiście też w domu wyhodujesz, ale raczej uprawia się na grządce
Z tym czerwonym pieprzem to ciekawe. Czerwony to faktycznie prawie dojrzały owoc, ale też myślałem że jest konserwowany, tak jak zielony. Ale jeśli zwyczajnie suszony to czemu nie miałby wzejść. Malabarski pieprz to po prostu pieprz, Piper nigrum, z wybrzeży malabarskich (Indii) do nas trafił.
Nie,on jest czerwony jak dojrzały.Sprzedawany również jako leczniczy. Powybierałem kiedyś nasionka z mieszanki dość egzotycznej.Przy okazji poszukam nazwy.
Schinus molee. Ale nie malabarski a peruwiański.
A może o p. peruwiański chodzi? ;p
Też jako p. czerwony(lub różowy) jest sprzedawany, ale w ogóle z pieprzem właściwym nie spokrewniony ;D
Bo generalnie to chyba każdy pieprz który jest pochodną czarnego jest w jakiś sposób przetwarzany, albo niedojrzały, co na jedno wychodzi, jeśli o hodowanie idzie, ale może jednak nie wszystkie, poproszę o bliższe info ;)
Edit: spóźniłem się, ale widzę, że dobrze kombinowałem ;p
Też jako p. czerwony(lub różowy) jest sprzedawany, ale w ogóle z pieprzem właściwym nie spokrewniony ;D
Bo generalnie to chyba każdy pieprz który jest pochodną czarnego jest w jakiś sposób przetwarzany, albo niedojrzały, co na jedno wychodzi, jeśli o hodowanie idzie, ale może jednak nie wszystkie, poproszę o bliższe info ;)
Edit: spóźniłem się, ale widzę, że dobrze kombinowałem ;p
-
Drzewo pieprzowe No to rzeczywiście coś do wysiania. Największy z nich
Amerykanie mają z nim problem. Sadzili sobie, bo drzewo bardzo ozdobne, a teraz się panoszy. Łatwo się rozsiewa...
Amerykanie mają z nim problem. Sadzili sobie, bo drzewo bardzo ozdobne, a teraz się panoszy. Łatwo się rozsiewa...
W Polsce raczej to nam nie grozi ;p
Nie ten klimat.
Tak a propo papryk jeszcze, a jest jakaś papryka, która ma ten charakterystyczny kwaskowy posmak jak typowe chilli, ale nie jest tak piekielnie ostra, a po prostu umiarkowaoie pikantna? ;p
Bo jeżeli mam hodowlę praktyczną sobie robić, to właśnie coś takiego by mi pasiło, ale kompletnie się na tym nie znam, wiem, że są różne odmiany, typowe chilli, jalapeno, peperoni itp, ale większości nie próbowałem, ani nie wiem, jak smakuje :p
Nie ten klimat.
Tak a propo papryk jeszcze, a jest jakaś papryka, która ma ten charakterystyczny kwaskowy posmak jak typowe chilli, ale nie jest tak piekielnie ostra, a po prostu umiarkowaoie pikantna? ;p
Bo jeżeli mam hodowlę praktyczną sobie robić, to właśnie coś takiego by mi pasiło, ale kompletnie się na tym nie znam, wiem, że są różne odmiany, typowe chilli, jalapeno, peperoni itp, ale większości nie próbowałem, ani nie wiem, jak smakuje :p
Ja uprawiałem 'cayenne'. Jest pikantna, ale ma ten plus, że łatwo się suszy i miele na "pieprz cayenne", który jest dostępny w sklepach jako przyprawa. Odmiana Łatwa w uprawie- przeszła u mnie testy wytrzymałościowe a z kilku najtwardszych okazów zebrałem ze 2kg świeżych owoców i DUŻO nasion do wysiania w przyszłym roku.
-
Cayenne to odmiana papryki rocznej, jako i jalapeno. Słodką roczną też można w doniczce, zresztą ona w zasadzie jest byliną w swoim klimacie.
Ja jednak polecam te drzewiaste, w doniczce są bardziej ozdobne. A że i ostrzejsze - no wiesz, egzotyka ...
Ja jednak polecam te drzewiaste, w doniczce są bardziej ozdobne. A że i ostrzejsze - no wiesz, egzotyka ...
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Siew śródziemnomorskich roślin
Witam,
szukałem w internecie, lecz niedużo znalazłem informacji na ten temat, albo były nie konkretne albo wcale ich nie było.
Szukam terminów siewu następujących roślin (najkorzystniejszego):
-laur szlachetny
-oliwka europejska
-pistacja właściwa
-kolcowój pospolity
-szarańczyn strąkowy
-lukrecja
szukałem w internecie, lecz niedużo znalazłem informacji na ten temat, albo były nie konkretne albo wcale ich nie było.
Szukam terminów siewu następujących roślin (najkorzystniejszego):
-laur szlachetny
-oliwka europejska
-pistacja właściwa
-kolcowój pospolity
-szarańczyn strąkowy
-lukrecja
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Re: Siew śródziemnomorskich roślin
Termin wysiewu to jest jeden- wiosna, przełom IV/V.
Z oczywistych powodów.
Radził bym raczej poszukać danych o przygotowaniu przedsiewnym nasion.
Z oczywistych powodów.
Radził bym raczej poszukać danych o przygotowaniu przedsiewnym nasion.