Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Luckey13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2011, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rośliny egzotyczne w domowych warunkach :)

Post »

Z tym chilli niegłupi pomysł, tylko czy takie wychodowane w domu nadaje się do jedzenia? :p
W sensie, czy walory smakowe są porównywalne do kupnego?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Kiełkuje pieprz malabarski,czerwony.Z paprykami trzeba uważać. Z uprawą nie,z próbowabniem tego
co urosło.
Luckey13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Malabarski?
Przyznam, że pierwsze słyszę :)
Pieprz czerwony znam, o ile kojarzę, to to jeśt p. czarny, ale dojrzały :p
Tyle, że z tego co wyczytałem, po zbiorach jest marynowany, więc pewnie o jakiś inny chodzi - można kupić to jako przyprawę, w staníe nadającym śię do kíełkowania?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

mirzan pisze:Z paprykami trzeba uważać. Z uprawą nie, z próbowaniem tego co urosło.
Święta prawda!
Papryka jagodowa to najostrzejsza jaka istnieje :D
Owocowa (np. tabasco) - też mocna rzecz.
Porównanie do kupnego - u nas takich dobrych nie kupisz. Najbliżej w Meksyku. Jak najbardziej jadalne - jeszcze żyję... ;:224
Bo Chili, sensu stricto, to papryka roczna (Capsicum annuum L.)- tylko u nas tak określa się odmiany ostre, w odróżnieniu od słodkich - w sensie: Pieprz Chilijski. Oczywiście też w domu wyhodujesz, ale raczej uprawia się na grządce :lol:

Z tym czerwonym pieprzem to ciekawe. Czerwony to faktycznie prawie dojrzały owoc, ale też myślałem że jest konserwowany, tak jak zielony. Ale jeśli zwyczajnie suszony to czemu nie miałby wzejść. Malabarski pieprz to po prostu pieprz, Piper nigrum, z wybrzeży malabarskich (Indii) do nas trafił.
:wit
mirzan
---

Post »

Nie,on jest czerwony jak dojrzały.Sprzedawany również jako leczniczy. Powybierałem kiedyś nasionka z mieszanki dość egzotycznej.Przy okazji poszukam nazwy.
mirzan
---

Post »

Schinus molee. Ale nie malabarski a peruwiański.
Luckey13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A może o p. peruwiański chodzi? ;p
Też jako p. czerwony(lub różowy) jest sprzedawany, ale w ogóle z pieprzem właściwym nie spokrewniony ;D
Bo generalnie to chyba każdy pieprz który jest pochodną czarnego jest w jakiś sposób przetwarzany, albo niedojrzały, co na jedno wychodzi, jeśli o hodowanie idzie, ale może jednak nie wszystkie, poproszę o bliższe info ;)

Edit: spóźniłem się, ale widzę, że dobrze kombinowałem ;p
Rossynant

Post »

Drzewo pieprzowe :D No to rzeczywiście coś do wysiania. Największy z nich :wink:
Amerykanie mają z nim problem. Sadzili sobie, bo drzewo bardzo ozdobne, a teraz się panoszy. Łatwo się rozsiewa...
Luckey13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W Polsce raczej to nam nie grozi ;p
Nie ten klimat.
Tak a propo papryk jeszcze, a jest jakaś papryka, która ma ten charakterystyczny kwaskowy posmak jak typowe chilli, ale nie jest tak piekielnie ostra, a po prostu umiarkowaoie pikantna? ;p
Bo jeżeli mam hodowlę praktyczną sobie robić, to właśnie coś takiego by mi pasiło, ale kompletnie się na tym nie znam, wiem, że są różne odmiany, typowe chilli, jalapeno, peperoni itp, ale większości nie próbowałem, ani nie wiem, jak smakuje :p
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja uprawiałem 'cayenne'. Jest pikantna, ale ma ten plus, że łatwo się suszy i miele na "pieprz cayenne", który jest dostępny w sklepach jako przyprawa. Odmiana Łatwa w uprawie- przeszła u mnie testy wytrzymałościowe :) a z kilku najtwardszych okazów zebrałem ze 2kg świeżych owoców i DUŻO nasion do wysiania w przyszłym roku.
Rossynant

Post »

Cayenne to odmiana papryki rocznej, jako i jalapeno. Słodką roczną też można w doniczce, zresztą ona w zasadzie jest byliną w swoim klimacie.
Ja jednak polecam te drzewiaste, w doniczce są bardziej ozdobne. A że i ostrzejsze - no wiesz, egzotyka ... :D
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Siew śródziemnomorskich roślin

Post »

Witam,
szukałem w internecie, lecz niedużo znalazłem informacji na ten temat, albo były nie konkretne albo wcale ich nie było.
Szukam terminów siewu następujących roślin (najkorzystniejszego):
-laur szlachetny
-oliwka europejska
-pistacja właściwa
-kolcowój pospolity
-szarańczyn strąkowy
-lukrecja
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Siew śródziemnomorskich roślin

Post »

Termin wysiewu to jest jeden- wiosna, przełom IV/V.
Z oczywistych powodów.
Radził bym raczej poszukać danych o przygotowaniu przedsiewnym nasion.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”