Roślinny pokój
- Karti
- 200p
- Od: 31 maja 2013, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Roślinny pokój
Fraszka_1 - Oczywiście są klatki gdzie nie ma żadnej roślinki, są takie, że jest jedna-dwie, ale nie które klatki to aż tętnią zielenią
butterfly_owa - będę czekać!
butterfly_owa - będę czekać!
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Obejrzałam zdjęcia, które przeoczyłam i to coś, co rośnie w doniczce razem z kalanchoe, przypomina mi szczepkę pelargonii
- Karti
- 200p
Fraszka_1 - tak patrzę i mi też zaczyna przypominać pelargonię. Moje listki mają taki meszek więc według wikipedii byłaby to szczepka pelargonii wielkokwiatowej no i jeszcze na jej korzyść przemawia "charakterystyczny zapach" gdy wyciągnęłam szczepkę z torebki miałam wrażenie, że pachnie tam jakąś przyprawą(magi?)
Dzisiaj sansewiera dostała nową doniczkę - pomarańczową będzie pasowała do ścian.
I może ktoś z was wie co mogę zrobić: mam dostać kaktusa, który (prawdopodobnie) z braku światła jest powyginany. Jak mogę mu pomóc odzyskać prawidłowy wygląd?
Dzisiaj sansewiera dostała nową doniczkę - pomarańczową będzie pasowała do ścian.
I może ktoś z was wie co mogę zrobić: mam dostać kaktusa, który (prawdopodobnie) z braku światła jest powyginany. Jak mogę mu pomóc odzyskać prawidłowy wygląd?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 sie 2013, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
podeprzeć patyczkami lub delikatnie za pomocą sznurka zaczepionego o coś (np.patyczek) naciągać go we właściwą stronę.Ja tak zrobiłam z mega wielkim wilczomleczem mojej mamy.Póki co jest ok
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arletko witaj
Watek nowo założony i przeoczyłam go ... lubię zaglądać do osób, które dopiero zakłądają swe watki. Dużo się dzieje i zawsze coś nowego.
Ze sporym rozmachem organizujesz domową menażerię - chętnie Ci w tym pomogę bo w tej chwili mam sporo różnych sadzonek i chętnie dodam od siebie ( do Twojego zamówienia) aby miec swój malutki wkład w Twój roślinny pokój.
Czy to podwójny parapet czy część doniczek stoi za oknem na parapecie ?
I ... mała prośba - spróbuj wklejać większe zdjęcia - bardzo proszę a resztę piszę zaraz na PW
i czekam pilnie na odpowiedź.
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
Watek nowo założony i przeoczyłam go ... lubię zaglądać do osób, które dopiero zakłądają swe watki. Dużo się dzieje i zawsze coś nowego.
Ze sporym rozmachem organizujesz domową menażerię - chętnie Ci w tym pomogę bo w tej chwili mam sporo różnych sadzonek i chętnie dodam od siebie ( do Twojego zamówienia) aby miec swój malutki wkład w Twój roślinny pokój.
Czy to podwójny parapet czy część doniczek stoi za oknem na parapecie ?
I ... mała prośba - spróbuj wklejać większe zdjęcia - bardzo proszę a resztę piszę zaraz na PW
i czekam pilnie na odpowiedź.
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę
- Karti
- 200p
christiankrysia - Bardzo przepraszam was wszystkich, a szczególnie ciebie za brak odpowiedzi przez tak długi czas. Nie jest to z mojej winy, czy lenistwa. Po prostu nie miałam jak zaglądać. Na PW wysłałam Ci już wszystkie informacje ;) Na pewno się dogadamy.
Część stała za oknem na parapecie obecnie będą mieć trochę mniej miejsca no ale cóż ;)
Na dniach poproszę kogoś, żeby mi podesłał aktualne zdjęcia morich roślinek to wrzucę zdjęcia z mojego domu i zdjęcie pięknego grudnika którego zdobyłam i sadzonkę fiołka + kolejne grubosze jajowate.
Ostatnio brat zrobił mi małą niespodziankę i kupił małego kaktusa(u nas w Biedronce są po ok. 5zł w doniczkach malutkich)
butterfly_owa - dziękuję, kaktusik na razie siedzi u koleżanki która ma wolny południowy parapet
Część stała za oknem na parapecie obecnie będą mieć trochę mniej miejsca no ale cóż ;)
Na dniach poproszę kogoś, żeby mi podesłał aktualne zdjęcia morich roślinek to wrzucę zdjęcia z mojego domu i zdjęcie pięknego grudnika którego zdobyłam i sadzonkę fiołka + kolejne grubosze jajowate.
Ostatnio brat zrobił mi małą niespodziankę i kupił małego kaktusa(u nas w Biedronce są po ok. 5zł w doniczkach malutkich)
butterfly_owa - dziękuję, kaktusik na razie siedzi u koleżanki która ma wolny południowy parapet
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może jakieś nowe zdjęcia? Co tam słychać u was?
- Karti
- 200p
Malachitek - u nas bardzo dobrze! Właśnie dostałam zdjęcia roślinek i już wrzucam na fotosika i zasypuję was zdjęciami bo mam ich aż.... tutaj chwila... 29!
Będę wrzucać po trochu bo fotosik wolno idzie... ;)
Ahhh właśnie się zorientowałam, że nie dostałam zdjęć jeszcze jednej doniczki z mixem różnych szczepek! Idę szybko dzwonić!
Szeflera drzewkowata
Jakieś Kalanchoe o dużych liściach
wyglądem dorosła roślina wyglądała jak Epiphyllum - po zajęciach uszczyknęłam małą szczepkę
Oj tu nie wiem, nie wiem... żyworódka? czy coś innego?
Takie...tam aloesy i coś jeszcze...(zapomniałam nazwy!:D)
Kolejne Kalanchoe
Nieznajomki, je miałam chyba już wcześniej, nie jestem pewna...
A bluszcz wygląda na chwilę obecną tak:
Kolejne kalanchoe
Grudnik(Schlumbergera ×buckleyi)
To tyle na razie <3 niebawem reszta!
Na prośbę christinkrysi nauczyłam się wklejać większe zdjęcia roślinek!
Będę wrzucać po trochu bo fotosik wolno idzie... ;)
Ahhh właśnie się zorientowałam, że nie dostałam zdjęć jeszcze jednej doniczki z mixem różnych szczepek! Idę szybko dzwonić!
Szeflera drzewkowata
Jakieś Kalanchoe o dużych liściach
wyglądem dorosła roślina wyglądała jak Epiphyllum - po zajęciach uszczyknęłam małą szczepkę
Oj tu nie wiem, nie wiem... żyworódka? czy coś innego?
Takie...tam aloesy i coś jeszcze...(zapomniałam nazwy!:D)
Kolejne Kalanchoe
Nieznajomki, je miałam chyba już wcześniej, nie jestem pewna...
A bluszcz wygląda na chwilę obecną tak:
Kolejne kalanchoe
Grudnik(Schlumbergera ×buckleyi)
To tyle na razie <3 niebawem reszta!
Na prośbę christinkrysi nauczyłam się wklejać większe zdjęcia roślinek!
-
- 1000p
Nr 4 to żyworódka, chyba pierzasta
Super fotki i śliczne rośliny
Super fotki i śliczne rośliny
- Karti
- 200p
Fraszka_1 0 Dziękuję za miłe słowa, twoje roślinki też śliczne, aż się boję bo tu na forum to taka konkurencja jest... )
Tak myślałam, że jakaś żyworódka! ucieszyła mnie twoja identyfikacja bo bardzo mi zależało by mieć jakąś żyworódkę )
Tak myślałam, że jakaś żyworódka! ucieszyła mnie twoja identyfikacja bo bardzo mi zależało by mieć jakąś żyworódkę )
-
- 1000p
Oj tam konkurencja zdrowa rywalizacja raczej
O ile się nie mylę, ta żyworódka ma tendencję do puszczania mnóstwa małych sadzonek na brzegach liści.
I dziękuję za pochwały pod adresem moich roślinek
O ile się nie mylę, ta żyworódka ma tendencję do puszczania mnóstwa małych sadzonek na brzegach liści.
I dziękuję za pochwały pod adresem moich roślinek
- Karti
- 200p
Fraszko_1 - a czy to prawda, że żyworódkę można wykorzystywać tak jak aloesy?
Aaa tak! zdrowa rywalizacja jest zdrowa i potrzebna!
Ja po prostu stwierdzam fakty względem twoich roślinek
Szczepeczki kolejnej anginki a czy ktoś poznaje z jakim lokatorem przesiaduje? już pana większego prezentowałam na forum
Aaa tak! zdrowa rywalizacja jest zdrowa i potrzebna!
Ja po prostu stwierdzam fakty względem twoich roślinek
Szczepeczki kolejnej anginki a czy ktoś poznaje z jakim lokatorem przesiaduje? już pana większego prezentowałam na forum
-
- 1000p
Bardzo dzięuję za pochwały
Słyszałam od cioci, od której mam tę żyworódkę, że jest dobra na ból gardła: po prostu należy przeżuć kawałek liścia
A sąsiada anginki kojarzę, ale mgliście
Słyszałam od cioci, od której mam tę żyworódkę, że jest dobra na ból gardła: po prostu należy przeżuć kawałek liścia
A sąsiada anginki kojarzę, ale mgliście