Przesadzanie bylin - termin
Re: Odmładzanie, przesadzanie bylin?
Kiedyś w dziale o hostach pewien ich znawca pisał, że należy unikać ich dzielenia, bo właśnie im starsze tym piękniejsze i wtedy dopiero uwidacznia się ich pokrój i układ liści.Te rośliny co prawda doskonale znoszą dzielenie, ale ich uroda to również układ liści, a tylko starsza kępa odpowiednio je 'układa' Ja się zgadzam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A.. przypomniałam sobie mam jeszcze miodunkę, którą po przekwitnieniu raz na 3-4 lata tnę male kawałki tak liść z kawałkiem korzenia i taka sadzonka dobrze podlewana w ciągu sezonu wyrasta na ładny krzaczek. Chryzantemy ogrodowe co dwa lata tne także na małe kawałki wczesną wiosną. one szybko sie rozrastają.
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
A czy ktoś ma doświadczenie z pysznogłówkami?
Pozdrawiam Elżbieta
Pysznogłówka to roślina żywotna , wystarczy kawałek kłącza wsadzone wiosną a jesienią mamy poletko . Tak zrobiłam jak napisałam ,nie zwracałam na nią uwagi a jesienią miałam już metr na metr malutkich sadzonek czerwonej pysznogłówki . Problemu z jej usunięciem nie będzie , kłącza ma tuż pod ziemią . Podobnie zachowuje się odętka wirginijska , kawałek kłącza i poszła w rabaty . Obie ekspansywne i obie ładne .
To smagliczka skalna i gęśiówka też są ładne i nie do zdarcia
-
Smagliczka to bardzo zywotna roślina, ale starsza nie lubi przesadzania. Pare lat temu zostawiłam pod jałowcem płożącyn doniczke z smagliczką i zapomniałam pewnie o niej. W ubiegłym roku na wiosne zobaczyłam,ze spod jałowca wystaja żółte kwiatki. Okazało się, ze roślinka wypełniła korzeniem całą doniczkę przebiła ją od spodu i ślicznie sie rozrosła. Chciałam poprawić jej warunki wybiłam z doniczki i wsadziłam w odpowiednie dla nie miejsce. Niewdzięcznica nie doceniła tego, mimo podlewania uschła.
Ja miałam mnóstwo młodych sadzonek które idą na kompost , co roku tak jest odkąd zakupiłam sadzonkę
Trzeba je równie często rozsadzać jak astry jesienne.Ja to robiłam co 2- gi rok.
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Przecież one podobno nienawidzą przesadzania i bardzo źle je znoszą ?KaRo pisze:
Z reguły,choć są wyjątki jak wszędzie, co 3-4 lata odmładzamy
łubiny
-
Tak łubiny nie znoszą przesadzania, nawet jeżeli się przyjmą, to długo chorują i zwykle po zimie zanikają. Odmładzanie to posadzenie nowych młodych roślinek.
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Ah dziękuje za odpowiedź, nie pomyślałam tak o tym
Niby wiosna służy przesadzaniu i dzieleniu ale ja staram się robić to jesienią
Wiosną już mogę obserwować czy się udało i nie czekam aż odchorują ale to ja tak robię a wy?
Wiosną już mogę obserwować czy się udało i nie czekam aż odchorują ale to ja tak robię a wy?