pawelp1320 pisze:Zaznaczyłem aby ją wyciąć bo myślę że nie dasz rady jej odgiąć, jeśli jednak dasz radę odgiąć to nie wycinaj tylko odegnij.
Nie wiedziałem czemu mam ją wyciąć, moje myślenie szło bardziej ku temu, że może będzie z przewodnikiem konkurować czy coś.
W takim razie spróbuję przygiąć, ale jak piszesz może być problem w związku z grubością.
pawelp1320 pisze:Na tym zdjęciu wygląda jakby były powyżej 50 cm ( ale to tylko zdjęcie ), jeśli jednak znajdują się poniżej 50 cm to je wytnij.
seedkris pisze:Te dolne gałęzie pod ciężarem owoców będą leżeć na trawie.
Sadząc drzewka czytałem o tych 50cm, co mogłem (inne drzewka) to obciąłem, a jabłoń miała ładne gałązki i nie obciąłem.
Ponieważ najprawdopodobniej nie doczytałem/przeoczyłem o co chodzi z tymi 50cm, to mi dlatego szkoda było ich ciąć.
Ale skoro tak się sprawy mają to chyba lepiej teraz przyciąć niż później grubsze.
Czyli reasumując, jeśli dobrze zrozumiałem, mam formować gałązki bardziej rozłożyście zamiast pionowo, jak niektóre idą.
W tym pomocne będzie przyginanie?
Oglądałem filmik o cięciu jabłoni, i gość mówił, że jak źle się przytnie (teraz już nie pamiętam w jaki dokładnie sposób),
to na 100% nowa gałązka strzeli pionowo do góry. Może te moje były tak źle przycięte ?