Dalie wymagania,problemy - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
bukjan
200p
200p
Od: 26 paź 2009, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie - cz.3

Post »

Od rana pada śnieg i zero stopni na termometrze :shock:
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19

Post »

No u nas na szczęście było "aż" +6. Od jutra ma być +12. Zobaczymy. Najwyżej, jak wyjdą, będę biegać i nakładać domki z kartonów na noc.
Bożena
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Jeśli to byłby tylko przymrozek to narażone są tylko zielone "części" rośliny. Obcięta butelka po dużej wodzie mineralnej jest tania i najbardziej wtedy przydatna, ale jak nie ma to może być agrowłóknina lub cokolwiek innego.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dwa lata temu 18 maja mialam dalie w donicach i staly pod folią .Wszystkie zmarzly!Oczywiście wypuścily znowu ,ale kwitly póżno .To delikatna i wrażliwa roślina jeśli chodzi o mróz.Pewnie gdybym miala dużo karp to też bym zaryzykowala, jak pogoda pozwoli to te teraz wysadzone ,dużo wcześniej zakwitną /powodzenia :wit
Pozdrawiam Malgosia
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam!
Miła koleżanko "boryno". To nie żadna panika, tylko rzeczywistość! Dalie zbyt mocno podsuszone poszły do ziemi wcześniej o miesiąc. I minie dobry miesiąc jak ruszą zielone pędy, a to już będzie prawie koniec kwietnia. I tak jak piszesz, bulwą w ziemi nic się nie stanie.A zielone pędy nawet jak przyjdzie przymrozek to padną, to nowe pędy odbiją na nowo na 100%. Przechodziłem przez tą "lekcję o przymrozkach" parę razy, przez okres 10 lat.Głowa do góry i uszy też,wszystko będzie OK!Życzę udanego sezonu daliowego 2014.
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
boryna
50p
50p

Post »

Dziękuję
za wsparcie. Właśnie tak to sobie wydedukowałam, że zanim wyjdą, to ho,ho. :)
Bożena
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Ależ ja nie chcialam nikomu udzielać lekcji o przymrozkach.Przepraszam ,że tak wyszlo.Też chętnie wyskoczylabym już do ogrodu żeby sadzić . :wit
Malgosia
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Małgosiu , spokojnie ;:196 .......każdy ma inne doswiadczenie , jesteśmy tu po to żeby sie wymieniać......
Ja sadziłam dalie na początku lub w połowie kwietnia , kalkulując podobnie jak Ryszard,że dosyć długo posiedzą w ziemi,zanim nabiorą turgoru i rozpoczną wegetację . A póki co,przy takich hecach pogodowych,należy słuchać synoptyków i patrzeć w niebo.... :;230 , pozdrawiam wszystkich daliowych " maniaków " :wit .....
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Ja już swoje dalie posadziłem w sobotę tą co była... Czy to źle i za wcześnie? Czy mogę teraz je wykopać, aby wsadzić do doniczki najpierw, dopiero potem do gruntu, gdy będzie ciepło? :roll:

W zasadzie gdy przemyślałem sobie sprawę, że mogą nie wyrosnąć nawet, to pobiegłem od ogrodu i opłukałem z błota dalie, osuszyłem lekko i wsadziłem do donicy z ziemią nie ogrodową z piaskiem zmieszanym. Mam nadzieję, że będzie im tak lepiej, a gdy wykiełkują, to i tak wsadzę dopiero, gdy będzie ciepło. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
boryna
50p
50p

Post »

MałgosiuR, ja tego wcale nie odebrałam jako "lekcji" - przecież wymieniamy się doświadczeniami dla własnego (i naszych roślin) dobra i za każdą odpowiedź jestem wdzięczna ;:333
Bożena
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Moja georginia, która niestety nie przetrwała zimy. :(

Obrazek
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Szkoda, że nie przetrwała, bo piękna! Na chwilę człowiek odejdzie od komputera, a watek nowy podali :-) Dzięki Iwonko! Sezon zaczęty!
Moje dalie dobrze przezimowały, chociaż najbardziej podeschniętą włożyłam do donicy i ... cisza. Chyba z niej nic nie będzie. Nie chcę nawet wymieniać która to, bo ryczeć mi się chce ;:145

Z sadzeniem dalii zawsze cierpliwie czekam do końca kwietnia. Teraz planuję posadzić zaraz po świętach. Jedynie Kenora Macob rośnie w doniczce, bo martwiłam się, że nie doczeka.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Witam szalonych maniaków daliowych i dołączam do grona :wink: .Nakupiłam trochę kartofelków daliowych 6 wsadziłam do gruntu pod mur gdzie nawet zimą jest "ciepła ziemia" .Ale co z resztą ? sadzić czy nie? za wcześnie czy to już pora na etykietach pisze połowa kwietnia do sadzenia ... pomocy!!!!
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”