Świerk - przesadzanie,przycinanie korzeni
Witaj :P
Ja radził bym wstrzymać się z przesadzaniem tak dużego iglaka. Ja miałem jałowca, który miał osiem lat. Zachciało mi się go przesadzić w kwietniu. Mimo podlewania kilka dni temu musiałem go się pozbyć. Usechł. A przecież teraz w tak słoneczne dnie, to szanse na sukces zdecydowanie maleją.
Pozdrawiam :P
Ja radził bym wstrzymać się z przesadzaniem tak dużego iglaka. Ja miałem jałowca, który miał osiem lat. Zachciało mi się go przesadzić w kwietniu. Mimo podlewania kilka dni temu musiałem go się pozbyć. Usechł. A przecież teraz w tak słoneczne dnie, to szanse na sukces zdecydowanie maleją.
Pozdrawiam :P
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zgadzam się z tą wypowiedzią, ale... z mojego doświadczenia (przesadzałem już wiele dużych drzew i krzewów), najlepiej jest to zrobić wczesną wiosną zanim korzenie zaczną pobierać soki po zimowym spoczynku. Jesienne przesadzanie nie zawsze kończyło się powodzeniem, gdyż roślina odchoruje uszkodzenie korzeni (a jest jeszcze w trakcie pobierania soków), zostaje zachwiana równowaga pomiędzy nadziemną i podziemną częścią rośliny, nie zdąży przygotować się do zimy i nawet jeśli ją przetrzyma, to nie zregenerowane korzenie nie wykarmią ją wiosną. Moje wiosenne przesadzania jak do tej pory wszystkie były zakończone sukcesem (nawet 4 m klona ), czy w tym roku sosny czarnej i świerka srebrnego.chatte pisze:Najlepszym terminem na przesadzanie iglaków jest druga połowa sierpnia.
To jest zdjęcie tego świerka;
A to jałowca przesadzanego 2 lata temu (również wczesną wiosną)
Jak widać na zdjęciach czują się dobrze.
Prze przesadzaniu starszych drzew (krzewów) ważne jest, aby na nowym miejscu posadzić je w taki sposób, aby było zachowane ich położenie w stosunku do stron świata. Każdy wie (nawet z harcerstwa), że drzewa bardziej rozrastają się od strony południowej - obrócenie takiego drzewa w innym kierunku (prawdopodobnie) zakłóca jego rozwój i przepływ soków.
Aby to zapewnić wystarczy włożyć w koronę drzewa (krzewu) kawałek kija czy bambusa w kierunku północ - południe przed wykopaniem i później na nowym miejscu w tym samym kierunku usytuować jego położenie. Czy jest to regułą nie wiem, ale tak robię, bo na pewno to nie zaszkodzi.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Czy można przesadzić dużą conikę
Poprzedni właściciel mojej działki posadził dużo iglaków, zrobił to bezmyślnie sadząc w bardzo bliskiej odległości. Kilka mniejszych drzewek już rozsadziłem, pozostały jeszcze cztery Coniki i 2 jodły koreańskie o wysokości 160-170 cm., które już wrastają w siebie.
Czy takie duże drzewka można jeszcze przesadzić? jeśli tak, to kiedy to najlepiej zrobić?
Czy takie duże drzewka można jeszcze przesadzić? jeśli tak, to kiedy to najlepiej zrobić?
Witam Krzysztof, oczywiście że można jeszcze takie drzewka przesadzić. Nie są one jeszcze takie duże, aby wzywać dźwig ani koparkę, jak to pokazała flowers. Jeżeli odkopiesz ze sporą bryłą korzeniową, to z powodzeniem możesz to zrobić. Tylko pamiętaj, że po przesadzeniu takie drzewa należy obficie podlewać. Gdzieś po dwóch tygodniach zastosuj nawożenie.
Pozdro
Pozdro
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przeczytaj tematy: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +iglak%F3w
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +iglak%F3w
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6wierk%F3w
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +iglak%F3w
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6wierk%F3w
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Szkółkarz ,u którego kupuję rośliny kopane z gruntu ( w tym drzewa i krzewy) wykopuje je tylko wczesną wiosną i jesienią ,w innym terminie można sobie tylko wybrać i oznaczyć swoje drzewko i czekać na właściwy termin.
Moim zdaniem najlepiej okopać drzewko jesienią po obrysie korony aby zmusić przecięte korzenie do wytworzenia drobnych korzonków a całą operację przeprowadzić wczesną wiosną.
Trzeba dobrze zwilżyć ziemię i wykopać drzewko z jak największą bryłą korzeniową ,umieścić na jakiejś płachcie i ostrożnie przenieść na nowe miejsce .Wykopany wcześniej dołek musi być odpowiednio większy aby bez problemu pomieścił całą bryłę korzeniową.Na dno dołka należy wlać wodę przed włożeniem bryły aby zpewnić drzewku dużo wilgoci na nowym miejscu.
Wiosenne przesadzanie wydaje mi się bezpieczniejsze ponieważ roślina ma cały sezon wegetacyjny na zaaklimatyzowanie się na nowym miejscu przed nadejściem zimy .
Z moich informacji (od doświadczonych szkółkarzy) wynika ,że nawożenie można zacząć dopiero wtedy gdy pojawią się nowe przyrosty na drzewku.
Moim zdaniem najlepiej okopać drzewko jesienią po obrysie korony aby zmusić przecięte korzenie do wytworzenia drobnych korzonków a całą operację przeprowadzić wczesną wiosną.
Trzeba dobrze zwilżyć ziemię i wykopać drzewko z jak największą bryłą korzeniową ,umieścić na jakiejś płachcie i ostrożnie przenieść na nowe miejsce .Wykopany wcześniej dołek musi być odpowiednio większy aby bez problemu pomieścił całą bryłę korzeniową.Na dno dołka należy wlać wodę przed włożeniem bryły aby zpewnić drzewku dużo wilgoci na nowym miejscu.
Wiosenne przesadzanie wydaje mi się bezpieczniejsze ponieważ roślina ma cały sezon wegetacyjny na zaaklimatyzowanie się na nowym miejscu przed nadejściem zimy .
Z moich informacji (od doświadczonych szkółkarzy) wynika ,że nawożenie można zacząć dopiero wtedy gdy pojawią się nowe przyrosty na drzewku.
Mój Mąż w tym roku przesadził 10-letnią conicę i ma się dobrze.
Po ślubie kobieta i mężczyzna stają się jednym.
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Osobiście uważam że wszyscy maja racje ! ale z doświadczenia zalecam wykopanie tych drzewak w połowie września po wcześniejszym macnym zalaniu ich wodą aby bryła korzeniowa nie była zbyt sycha. Od pnia w promieniu 30 cm w zupełniści wystarczy te drzewka dokoła obkopać. srednica bryły około 60cm. Dobrze by było założyć Juty Balotowe tzw 100'. Aby bryła nie uległa rozpadowi podczas transportu do innego miejsca. I oczywiście po przesadzeniu do dołu przed zasadzeniem dać wode i nie oszczędzać jej po ! Co do nawozu nie zalecam stosowania w tym roku !! Dopiero na Wiosne.
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
Przesadzanie świerków
Mam możliwość zakupu świerków/serbski,kłujący,srebrny/ w różnych wysokościach/nawet dk 2m wysokości.
Czy sądzicie ,że można je prawidłowo "wysadzić" z gruntu i posadzić w moim ogrodzie?
Jeśli tak,to jakie zabiegi muszę wykonać,aby szanse na przyjęcie drzewek były wysokie?
Gdy ktoś z Was ma doświadczenia w tym temacie proszę o radę...
Czy sądzicie ,że można je prawidłowo "wysadzić" z gruntu i posadzić w moim ogrodzie?
Jeśli tak,to jakie zabiegi muszę wykonać,aby szanse na przyjęcie drzewek były wysokie?
Gdy ktoś z Was ma doświadczenia w tym temacie proszę o radę...
pozdrawiam
Tomasz K
Tomasz K