Szlakiem PRL-u ... i nie tylko, czyli krakowski MISZMASZ
- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szlakiem PRL-u ... i nie tylko, czyli krakowski MISZMASZ
Starsze 2 i pół roku,a młodsze 4 i pół miesiąca Sama radość
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Olu - no to na pewno wielka radość
Kochani - bardzo Wam dziękuję, że tutaj zaglądacie, że czytacie i oglądacie !!
Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich "Komentatorów" peerelowskiej, i nie tylko, rzeczywistości
jak i wszystkich "Skrytoczytaczy"
Kochani - bardzo Wam dziękuję, że tutaj zaglądacie, że czytacie i oglądacie !!
Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich "Komentatorów" peerelowskiej, i nie tylko, rzeczywistości
jak i wszystkich "Skrytoczytaczy"
Pozdrawiam i zapraszam
Ewciu super ten nowy wątek. Ja do Krakowa mam daleko, ale chętnie na Twoich fotkach pozwiedzam
- ewa321
Basiu -
A w tym wąteczku nie tylko o Krakowie ... więc zapraszam
A w tym wąteczku nie tylko o Krakowie ... więc zapraszam
Pozdrawiam i zapraszam
- Magda30
- 500p
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wstyd mi że nie byłam do tej pory ani razu w Krakowie ,w przyszłym roku to naprawie .
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Warto warto moim zdaniem to najpiękniejsze miasto w Polsce takie urokliwe
- ewa321
Ooooo - Madzia
To super, że będziesz !! Tylko koniecznie daj znać kiedy !!
Bo zbieram dużą grupę Forumków do wspólnego zwiedzania Muzeum PRL-u, może nawet uda się utworzyć pochód
Ooooo - Mati - kolejny członek naszej ekspedycji pod nazwą "Na barykady ludu roboczy"
To super, że będziesz !! Tylko koniecznie daj znać kiedy !!
Bo zbieram dużą grupę Forumków do wspólnego zwiedzania Muzeum PRL-u, może nawet uda się utworzyć pochód
Ooooo - Mati - kolejny członek naszej ekspedycji pod nazwą "Na barykady ludu roboczy"
Pozdrawiam i zapraszam
- Magda30
- 500p
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
Dobrze dam znać .Ja mogę robić za okaz w tym muzeum
- ewa321
Kochani - żeby w wątku nie wiało nudą, i żeby Nowa Huta Wam się nie znudziła, to dzisiaj ostra zmiana akcji ?
W końcu tytuł wątku do czegoś zobowiązuje ?...miszmasz?.
No to dzisiaj ? rzeźby i pomniki, ale jakie !!
Rzeźbę Chrystusa ukrzyżowanego, zatytułowaną ?Z życia do życia?, na pewno pamiętacie z poprzedniej sesji
A czy tą rzeźbę może ktoś zna ...
Jak nie to podpowiem - Smok Wawelski
chciałam Wam zrobić taką fotkę tylko smoczka, ale dziewczynka w niebieskim sweterku za nic nie chciała od niego się odkleić,
mama po 15 minutach nawoływania przekupiła ją ... pamiątką z Krakowa
a teraz - uwaaaaga - smoczunio w pełnej krasie !!
smoczek dziewic już nie konsumuje, ale za to, żeby miał taki ognisty podmuch, to wypija hektolitry dziwnych płynów
Z kolejną rzeźbą-pomnikiem wiąże się opowieść, i bez przecztania tej opowieści nie ma sensu oglądanie pomnika
Opowieść, a co niektórzy mówią ?legenda?. Bzdura !! To nie jest żadna legenda !!
Bo ? legenda to ?utwór epicki, zawierający część prawdy historycznej osnutej wokół zdarzeń fantastycznych?.
Natomiast w przypadku historii, którą Wam opowiem, nie ma cienia zdarzeń fantastycznych, nie ma żadnej zmyślonej ?osnowy?, to tragiczna historia ale z życia wzięta, której zresztą w małej części byłam naocznym świadkiem !
Ale zanim przejdę do rzeczy, uprzedzam ? będzie smutno
Pewnego dnia, a były to lata 90-te, dowiedziałam się od koleżanki w pracy, że w pobliżu Ronda Grunwaldzkiego w Krakowie biega od paru dni pies ?
Następnego dnia od innej znajomej dowiedziałam się, że w pobliżu Ronda ? biega pies.
No nie wytrzymałam i pojechałam tam !
I faktycznie ? na klombie tegoż ronda leżał pies, a wokół niego różne przysmaki do jedzenia ...
Okazało się, że właściciel psa zmarł tragicznie właśnie w okolicy Ronda Grunwaldzkiego, a psiunio przez dłuuuuugi czas biegał wokół tego miejsca nie dając się nikomu wziąć do domu ? czekał na swojego pana.
Krakowianie ? łącznie ze mną, dokarmiali go jakiś czas, dopóki nie pozwolił się zabrać nowej pani do nowego domu.
Idylla jednak nie trwała długo, bo wkrótce nowa właścicielka psa ? również zmarła, a pies znowu zaczął się wałęsać, i w końcu zginął pod kołami pociągu ?
No i właśnie, żeby upamiętnić tą historię, na bulwarach wiślanych stanął --> pomnik ? psa Dżoka.
Teraz miasto ma się czym chwalić, i co opowiadać w związku z tym pomnikiem, ale oczywiście na początku władze były zdecydowanie przeciwne temu pomysłowi ?
Szybka, i radykalna zmiana nastroju - będzie wesoło, bo poniżej - ?wielogłowy? pomnik Piwnicy Pod Baranami
na pomniku umieszczone są podobizny wszytkich (no może prawie wszystkich) artystów związanych z Piwnicą Pod Baranami,
jak również osób, które przyczyniły się do promowania jej działalności
OK, to pomniki na dzisiaj mamy zaliczone !! Jeszcze tylko muszę się wytłumaczyć dlaczego akurat te wybrałam ?
Co je łączy poza tym, ze są oryginalne, piękne, że je uwielbiam oglądać przy każdej możliwej okazji, że przenoszą
w zaczarowany świat ...
Otóż wszystkie są dziełem jednego twórcy, jednego z moich ulubionych artystów krakowskich - profesora Bronisława Chromego, który w przyszłym roku, a dokładnie 3 czerwca, będzie obchodził ... 90-te urodziny !!!
Pomniki są rozsiane po całym Krakowie (i nie tylko !!), ale rzeźby, malarstwo, medalierstwo, grafikę można obejrzeć
w Autorskiej Galerii Rzeźby Bronisława Chromego, w Parku Decjusza w Krakowie.
A poniżej jeszcze parę tych cudeniek
a przy tych przecudnych stworkach to zawsze się zastanawiam ?co autor miał na myśli? - czy to malusie smoczki krakowskie,
do których artysta ma senstyment, czy raczej ? wiewiórki ale czymkolwiek są ? kocham je
no to ciąg dalszy
a to ? zegar ? i to działający !!
i jeszcze parę
A na koniec jeszcze raz pomnik Piwnicy Pod Baranami, ale z bonusem
Centralnie nad wejściem do galerii, pomiędzy filarami pomnika, taki oto smoczek ...
Mam nadzieję, że Was choć troszkę oderwałam od codzienności i choć troszkę Wam się pdobało
W końcu tytuł wątku do czegoś zobowiązuje ?...miszmasz?.
No to dzisiaj ? rzeźby i pomniki, ale jakie !!
Rzeźbę Chrystusa ukrzyżowanego, zatytułowaną ?Z życia do życia?, na pewno pamiętacie z poprzedniej sesji
A czy tą rzeźbę może ktoś zna ...
Jak nie to podpowiem - Smok Wawelski
chciałam Wam zrobić taką fotkę tylko smoczka, ale dziewczynka w niebieskim sweterku za nic nie chciała od niego się odkleić,
mama po 15 minutach nawoływania przekupiła ją ... pamiątką z Krakowa
a teraz - uwaaaaga - smoczunio w pełnej krasie !!
smoczek dziewic już nie konsumuje, ale za to, żeby miał taki ognisty podmuch, to wypija hektolitry dziwnych płynów
Z kolejną rzeźbą-pomnikiem wiąże się opowieść, i bez przecztania tej opowieści nie ma sensu oglądanie pomnika
Opowieść, a co niektórzy mówią ?legenda?. Bzdura !! To nie jest żadna legenda !!
Bo ? legenda to ?utwór epicki, zawierający część prawdy historycznej osnutej wokół zdarzeń fantastycznych?.
Natomiast w przypadku historii, którą Wam opowiem, nie ma cienia zdarzeń fantastycznych, nie ma żadnej zmyślonej ?osnowy?, to tragiczna historia ale z życia wzięta, której zresztą w małej części byłam naocznym świadkiem !
Ale zanim przejdę do rzeczy, uprzedzam ? będzie smutno
Pewnego dnia, a były to lata 90-te, dowiedziałam się od koleżanki w pracy, że w pobliżu Ronda Grunwaldzkiego w Krakowie biega od paru dni pies ?
Następnego dnia od innej znajomej dowiedziałam się, że w pobliżu Ronda ? biega pies.
No nie wytrzymałam i pojechałam tam !
I faktycznie ? na klombie tegoż ronda leżał pies, a wokół niego różne przysmaki do jedzenia ...
Okazało się, że właściciel psa zmarł tragicznie właśnie w okolicy Ronda Grunwaldzkiego, a psiunio przez dłuuuuugi czas biegał wokół tego miejsca nie dając się nikomu wziąć do domu ? czekał na swojego pana.
Krakowianie ? łącznie ze mną, dokarmiali go jakiś czas, dopóki nie pozwolił się zabrać nowej pani do nowego domu.
Idylla jednak nie trwała długo, bo wkrótce nowa właścicielka psa ? również zmarła, a pies znowu zaczął się wałęsać, i w końcu zginął pod kołami pociągu ?
No i właśnie, żeby upamiętnić tą historię, na bulwarach wiślanych stanął --> pomnik ? psa Dżoka.
Teraz miasto ma się czym chwalić, i co opowiadać w związku z tym pomnikiem, ale oczywiście na początku władze były zdecydowanie przeciwne temu pomysłowi ?
Szybka, i radykalna zmiana nastroju - będzie wesoło, bo poniżej - ?wielogłowy? pomnik Piwnicy Pod Baranami
na pomniku umieszczone są podobizny wszytkich (no może prawie wszystkich) artystów związanych z Piwnicą Pod Baranami,
jak również osób, które przyczyniły się do promowania jej działalności
OK, to pomniki na dzisiaj mamy zaliczone !! Jeszcze tylko muszę się wytłumaczyć dlaczego akurat te wybrałam ?
Co je łączy poza tym, ze są oryginalne, piękne, że je uwielbiam oglądać przy każdej możliwej okazji, że przenoszą
w zaczarowany świat ...
Otóż wszystkie są dziełem jednego twórcy, jednego z moich ulubionych artystów krakowskich - profesora Bronisława Chromego, który w przyszłym roku, a dokładnie 3 czerwca, będzie obchodził ... 90-te urodziny !!!
Pomniki są rozsiane po całym Krakowie (i nie tylko !!), ale rzeźby, malarstwo, medalierstwo, grafikę można obejrzeć
w Autorskiej Galerii Rzeźby Bronisława Chromego, w Parku Decjusza w Krakowie.
A poniżej jeszcze parę tych cudeniek
a przy tych przecudnych stworkach to zawsze się zastanawiam ?co autor miał na myśli? - czy to malusie smoczki krakowskie,
do których artysta ma senstyment, czy raczej ? wiewiórki ale czymkolwiek są ? kocham je
no to ciąg dalszy
a to ? zegar ? i to działający !!
i jeszcze parę
A na koniec jeszcze raz pomnik Piwnicy Pod Baranami, ale z bonusem
Centralnie nad wejściem do galerii, pomiędzy filarami pomnika, taki oto smoczek ...
Mam nadzieję, że Was choć troszkę oderwałam od codzienności i choć troszkę Wam się pdobało
Pozdrawiam i zapraszam
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Kocham te nasze Krakowskie pomniki a smok szkoda że nie konsumuje tych dziewic bo chętnie bym zobaczył jak on to robi
Mati Zawsze możesz go odzwiedzić i w paszczę zajrzeć,tylko uwaga-będzie goraco
ale fajne te rzeźby Ale tulipanka nie wyrzeźbił....
ale fajne te rzeźby Ale tulipanka nie wyrzeźbił....
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
Fajne rzeźby i pomniki, wzruszyła mnie historia pieska W Warszawie też jest sporo rzeźb, ale takich odjechanych to chyba niewiele widziałem. Super
- ewa321
Mati - Tulap - Bogdanie - bardzo Wam dziękuję
Faktycznie rzeźby profesora Chromego są jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne, ale też rozpoznawalne
Kochani ? dzisiaj tak niedzielnie - parę fotek z mojej wyprawy do najstarszego kościoła i do klasztoru Cystersów w Mogile ? w Nowej Hucie.
Kościół Narodzenia Pańskiego i św. Bartłomieja Apostoła w Krakowie, nad którym pieczę sprawują Cystersi, to jeden z piękniejszych i najstarszych kościółków w Krakowie.
Widok z zewnątrz ? przed wejściem na dziedziniec kościoła
Fotki z dziedzińca
I kilka zdjęć z dziedzińca Opactwa Ojców Cystersów 16-33
Faktycznie rzeźby profesora Chromego są jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne, ale też rozpoznawalne
Kochani ? dzisiaj tak niedzielnie - parę fotek z mojej wyprawy do najstarszego kościoła i do klasztoru Cystersów w Mogile ? w Nowej Hucie.
Kościół Narodzenia Pańskiego i św. Bartłomieja Apostoła w Krakowie, nad którym pieczę sprawują Cystersi, to jeden z piękniejszych i najstarszych kościółków w Krakowie.
Widok z zewnątrz ? przed wejściem na dziedziniec kościoła
Fotki z dziedzińca
I kilka zdjęć z dziedzińca Opactwa Ojców Cystersów 16-33
Pozdrawiam i zapraszam