To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Jak robi się ten farsz z kaszy gryczanej z wątróbką?
Beata
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Skoro są chętni to podaję przepis.
Farsz z kaszą
100 g kaszy gryczanej
200 g wątróbki drobiowej
100 g chudego boczku
2 jajka
1 średnia cebulka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek
Mięso wątróbkę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć mięso, dodać cebulkę, podsmażyć, na koniec wrzucić wątróbkę i wszystko smażyć jeszcze kilka min. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować. Kaszę ugotować na sypko, dodać do zmielonego mięsa. Do farszu dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Gotowym farszem nadziewać pierogi. Są pyszne z sosem z suszonych grzybów.
Jutro podam przepis na zapiekankę, bo dziś już padam na twarz.
Farsz z kaszą
100 g kaszy gryczanej
200 g wątróbki drobiowej
100 g chudego boczku
2 jajka
1 średnia cebulka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek
Mięso wątróbkę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć mięso, dodać cebulkę, podsmażyć, na koniec wrzucić wątróbkę i wszystko smażyć jeszcze kilka min. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować. Kaszę ugotować na sypko, dodać do zmielonego mięsa. Do farszu dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Gotowym farszem nadziewać pierogi. Są pyszne z sosem z suszonych grzybów.
Jutro podam przepis na zapiekankę, bo dziś już padam na twarz.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotka a przepis na ciasto do pierogów też możesz podać?
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Ewuniu przepis na ciasto jest prosty jak konstrukcja cepa. Nie podam jednak proporcji, bo robię na "oko".
Ciasto na pierogi:
Mąka pszenna, sól, olej, gorąca woda.
Do mąki dodajemy sól i dolewamy stopniowo gorącą wodę i wyrabiamy. Gdy ciasto jest gładkie i odpowiednio gęste dolewamy olej (ja daję 1 łyżkę na 2 szkl maki). Po wyrobieniu ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na 1/2 godz aby odpoczęło. Podczas wałkowania podsypujmy mąką, ale staramy się aby było jej jak najmniej, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto zrobione w taki sposób rozpływa się w ustach.
Ciasto na pierogi:
Mąka pszenna, sól, olej, gorąca woda.
Do mąki dodajemy sól i dolewamy stopniowo gorącą wodę i wyrabiamy. Gdy ciasto jest gładkie i odpowiednio gęste dolewamy olej (ja daję 1 łyżkę na 2 szkl maki). Po wyrobieniu ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na 1/2 godz aby odpoczęło. Podczas wałkowania podsypujmy mąką, ale staramy się aby było jej jak najmniej, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto zrobione w taki sposób rozpływa się w ustach.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
No nie wiem, teraz cepy są z łożyskami, więc i budowa się komplikuje ;)szarotka66 pisze:Ewuniu przepis na ciasto jest prosty jak konstrukcja cepa.
Skąd bierzesz tyle czasu na robienie tylu rzeczy ?? Podziwiam Cię
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Ciasto pierogowe podstawowe:
500 g mąki (ok. 3 szklanek)
250 ml wody lub mleka
1 łyżka masła
sól
ew. 1 jajo
Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek ew. wbijamy do niego jajo i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Oczywiście mąka bardziej sucha wchłonie więcej wody, czy mleka, stąd często słyszy się enigmatyczne rady doświadczonych gospodyń, że wody dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby ?dojrzało?, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do ciasta pierogowego możemy dodać jajo, ale pamiętajmy, że jest ono wtedy twardsze.
To przepis na ciasto pierogowe Macieja Kuronia, ja zamiast masła dodaję olej i nie dodaję jajka. Wodę używam gorącą.
500 g mąki (ok. 3 szklanek)
250 ml wody lub mleka
1 łyżka masła
sól
ew. 1 jajo
Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek ew. wbijamy do niego jajo i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Oczywiście mąka bardziej sucha wchłonie więcej wody, czy mleka, stąd często słyszy się enigmatyczne rady doświadczonych gospodyń, że wody dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby ?dojrzało?, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do ciasta pierogowego możemy dodać jajo, ale pamiętajmy, że jest ono wtedy twardsze.
To przepis na ciasto pierogowe Macieja Kuronia, ja zamiast masła dodaję olej i nie dodaję jajka. Wodę używam gorącą.
Beata
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Na sobotę wiem co zrobić pierogi z kaszy gryczanej i wątróbki wszystkie trzy składniki uwielbiam w połączeniu na pewno będą pyszne.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Boguś czas to pieniądz, dlatego trzeba racjonalnie nim dysponować. A tak poważnie to ja nie lubię siedzieć bezczynnie, dodatkowo zapracowuję stres. Żeby nie myśleć o kłopotach wyszukuję sobie zajęcia, a że lubimy jedzonko to dużo czasu spędzam w kuchni.
acia1065 wg mnie ciasto na pierogi z jajkiem jest za twarde, dlatego robię tak jak wyżej. Gwarantuję, że jest mięciutkie i pulchne.
Dla wszystkich łasuchów mam dziś torcik śmietanowy z owocami.
acia1065 wg mnie ciasto na pierogi z jajkiem jest za twarde, dlatego robię tak jak wyżej. Gwarantuję, że jest mięciutkie i pulchne.
Dla wszystkich łasuchów mam dziś torcik śmietanowy z owocami.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Posty: 180
- Od: 27 kwie 2012, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łubianka k. Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Ewo, jeśli możesz to podziel się przepisem na taką gąskę. Bo ja umiem robić jedynie z jabłkami.ewunia7 pisze: Dorotka wczoraj na obiad była gąska faszerowana kaszą gryczaną.
Pychotka
pozdrawiam Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
szarotka66 napisałam, że to przepis wg. Kuronia i, że ja nie dodaję jajka i daję olej.
Beata
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Właśnie teraz piję kawę i nie mam nic słodkiego do niej, pewnie trzeba będzie zajrzeć do barku po jakieś ciacho, ale to nie to.
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Beatka to jest przepis Dorotki z poprzedniego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5021461
Dorotka tak właśnie myślałam, że przez jajka coś z tym ciastem nie tak.
Od teraz będzie do pierogów ciasto bezjajeczne.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Ja do tej pory lepiłam pierogi tylko raz w roku (Wigilia), teraz coś mnie odmieniło i staram się robić je przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego szukam pomysłów na różne farsze
Beata