Liwistona okrągłolistna (Livistona rotundifolia) problemy
To cycas - sagowiec a tu masz podstawowe info o jego uprawie uprawa cycasa gdyby cokolwiek się z nim działo pisz pomożemy.
- cyganka_1984
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 mar 2008, o 19:18
Palma Livistona
Witam serdecznie
mam podobny problem z tą palmą ;/ kupiłam ją na bazarku latem. I tez usycha mi.chyba za dużo ją podlewam...ale nie wiem jak ją pilęgnować,chociaż po przeczytaniu powyższych postów bardzo dużo się dowiedziałam:)
ps. palma stoi w kuchni przy oknie płn-zach. Chciałam dodać że jakieś dwa mies temu zauważyłam jakieś robaki w bryle korzeniowej(nie wiem jakie-ale miały dużo nóżek i były dł ok 3-4cm ) paskudztwo ...brrr...
i nie wiem czy dobrze zrobiłam ale przepłukałam całą ziemię...:] chyba pomogło bo już ich nie widzę...teraz tylko się zastananwiam co dalej z tą palmą zrobić-nie wiem czy te robactwa nie podgryzły jej korzeni i czy da sie ją jeszcze uratować...?? szkoda mi ją wyrzucać. tak w ogóle to co najbardziej lubi ta palma jeśli chodzi o warunki "uprawy"
i jak uniknąć ponownego pojawienia się tych robaków?!
Proszę o poradę
mam podobny problem z tą palmą ;/ kupiłam ją na bazarku latem. I tez usycha mi.chyba za dużo ją podlewam...ale nie wiem jak ją pilęgnować,chociaż po przeczytaniu powyższych postów bardzo dużo się dowiedziałam:)
ps. palma stoi w kuchni przy oknie płn-zach. Chciałam dodać że jakieś dwa mies temu zauważyłam jakieś robaki w bryle korzeniowej(nie wiem jakie-ale miały dużo nóżek i były dł ok 3-4cm ) paskudztwo ...brrr...
i nie wiem czy dobrze zrobiłam ale przepłukałam całą ziemię...:] chyba pomogło bo już ich nie widzę...teraz tylko się zastananwiam co dalej z tą palmą zrobić-nie wiem czy te robactwa nie podgryzły jej korzeni i czy da sie ją jeszcze uratować...?? szkoda mi ją wyrzucać. tak w ogóle to co najbardziej lubi ta palma jeśli chodzi o warunki "uprawy"
i jak uniknąć ponownego pojawienia się tych robaków?!
Proszę o poradę
- cyganka_1984
- 0p - Nowonarodzony
Rotundifolia jest bardzo ładną palmą, ale niezbyt łatwą do uprawy, np. w porównaniu z daktylowcem (phoenixem) lub palmą koralową (chamadeorea elegans).
Wiele z nich jest zarażonych przędziorkami (zauważyłem to w kilku kwiaciarniach), na dodatek przejście ze szklarni do warunków domowych nie jest zbyt łatwe.
Myślę, że jak przeżyje pierwszy rok w domu to potem będzie już łatwiej.
Wymaga jednak wysokiej temperatury i wilgotności.
Wiele z nich jest zarażonych przędziorkami (zauważyłem to w kilku kwiaciarniach), na dodatek przejście ze szklarni do warunków domowych nie jest zbyt łatwe.
Myślę, że jak przeżyje pierwszy rok w domu to potem będzie już łatwiej.
Wymaga jednak wysokiej temperatury i wilgotności.
- cyganka_1984
- 0p - Nowonarodzony
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czrodzieju przemówila do mnie dziś taka palemka :P :P w chwili obecnej mam wrażenie wygląda nieźle i chciałabym żeby tak było jak najdłużej :P :P stąd mam pytanie
- czy powinnam ją w tej chwili przesadzić?? czy jednak poczekać do wiosny?? rośnie w donicy o wysokości 15 cm szerokości 17 w podłożu chyba torfowym
- wysokość roślinki od doniczki to około 33 cm.
będę wdzięczna za wszystkie Twoje wskazówki :P :P
- czy powinnam ją w tej chwili przesadzić?? czy jednak poczekać do wiosny?? rośnie w donicy o wysokości 15 cm szerokości 17 w podłożu chyba torfowym
- wysokość roślinki od doniczki to około 33 cm.
będę wdzięczna za wszystkie Twoje wskazówki :P :P
Przesadź ją jak najszybciej (obkruszając możliwie dużo starej ziemi nie uszkadzając przy tym struktury systemu korzeniowego) w doniczkę palmową o średnicy 24 cm w prawidłową ziemię dla palm z domieszką piasku, gliny i perlitu w proporcjach: ziemia:piasek:glina:perlit (4:1,5:0,5:1), ładna Livistona rotundifolia.